“Η Αναγέννηση της Σαγιούρι”: Εργαστήριο Αυτογνωσίας με Δημιουργικό Οραματισμό & Sumi-e ...
Πόσο άραγε η ζωή μας ως τώρα έχει διαμορφωθεί με βάση τις δικές μας ιδιαιτερότητες, ανάγκες και επιθυμίες και πόσο με βάση τις προσδοκίες των άλλων;
Πως μπορούμε να ζούμε την δική μας ζωή, συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτήν ταυτόχρονα εκείνους που αγαπάμε, όντες με τη σειρά μας κομμάτι της δικής τους ζωής;
Είναι δυνατή η ισορροπία μεταξύ της ανάγκης μας για αυθορμητισμό, αυθεντικότητα, αυτοπραγμάτωση, δημιουργικότητα, και της ανάγκης μας για υγιή, ισότιμη σύνδεση με τα σημαντικά για τη ζωή μας πρόσωπα;
Προϋπόθεση για να απαντηθούν τα ως άνω ερωτήματα είναι να δοθεί πρώτα απάντηση στο ερώτημα-κλειδί “ποιός είμαι;”, ερώτημα ταυτόσημο με το “ποιός είναι ο σκοπός της ζωής μου;”, αυτό που οι Ιάπωνες ονομάζουν “Ικιγκάϊ”(1).
Το προτεινόμενο εργαστήριο φιλοδοξεί να είναι μια στοιχειώδης αρχική συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση ένα πολύ μικρό αρχικό βήμα στην πορεία μας προς την Εξατομίκευση(2).
Θα χρησιμοποιήσουμε σαν έναυσμα την κεντρική ιδέα από το Ιαπωνικό παραμύθι “Η Αναγέννηση της Σαγιούρι” και σαν μέσα αυτοεξερεύνησης και θεραπείας τον Δημιουργικό Οραματισμό (3) και την, παραδοσιακή Ιαπωνική, ζωγραφική τεχνική του Sumi-e(4).
Φυσικά και δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τίποτα από την ζωγραφική τεχνική του Sumi-e ή από ζωγραφική γενικότερα. Ο σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου δεν είναι να μας διδάξει να ζωγραφίζουμε, αλλά να μας βοηθήσει στην αυτοεξερεύνησή μας.
Γι αυτό μας παρέχει ένα προστατευμένο περιβάλλον όπου ο καθένας μας, με την στήριξη από όλη την ομάδα και αξιοποιώντας τις προτεινόμενες ασκήσεις, θα μπορέσει να εξερευνήσει με ασφάλεια κάποιες από τις ενδότερες περιοχές του Εαυτού και ενδεχομένως να μοιραστεί με την ομάδα κάποιες από αυτές, στον βαθμό που το επιθυμεί...
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στις 16/03/2025 ώρες 16:00 - 19:00, σε μία τρίωρη συνεδρία.
Για πληροφορίες/εγγραφές απευθυνθείτε στον Μιχάλη Οδυσσέα Γιακουμάκη, τηλ 6942637009, ή στο e-mail ulisse@rosaspada.com με θέμα “Σαγιούρι”
Οι θέσεις είναι περιορισμένες
κλικ "εδώ" για το πρόγραμμα διεξαγωγής του εργαστηρίου
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
(1) Ικιγκάϊ. Ιαπωνικός όρος, σε ελεύθερη απόδωση “ουσία της ζωής”. Το Ικιγκάϊ ενός ατόμου περιλαμβάνει όλα όσα το άτομο αγαπά να κάνει και μπορεί να κάνει καλά, ενώ ταυτόχρονα του εξασφαλίζουν τον βιοπορισμό και είναι πραγματικά χρήσιμα στην κοινότητά του.
(2) Εξατομίκευση. Μια κατάσταση της ψυχής που – όπως την όρισε ο Carl G. Jung - εμπεριέχει και ξεπερνάει την ίδια την επίγνωση του σκοπού μας στη ζωή.
(3) Δημιουργικός Οραματισμός. Όπως τον διαμόρφωσε ο Carl G. Jung, είναι μια γνωστική τεχνική που συνίσταται αρχικά στη δημιουργία ζωντανών νοητικών εικόνων και κατόπιν στον εμπλουτισμό τους με αισθήσεις και με συναισθήματα, με σκοπό το γεφύρωμα του Συνειδητού με το Ασυνείδητο. Επακόλουθο αυτής της διαδικασίας είναι η πραγματοποίηση μια βαθύτερης θεραπευτικής συνειδητοποίησης.
(4) Sumi-e Στα ιαπωνικά ημαίνει “εικόνα με μελάνη”. Είναι μια βιωματική προσέγγιση του Ζεν, μια μορφή διαλογισμού μέσω της ζωγραφικής.
Γεννήθηκε στην Ιαπωνία στις αρχές του 16ου αι. σαν μετεξέλιξη των Κινεζικών ζωγραφικών τεχνικών Gonbi και Xieyi.
Η φόρμα του είναι μινιμαλιστική και στην πλέον αυθεντική μορφή του η παλέτα του είναι αμιγώς τονική του άσπρου – μαύρου, τα υλικά του αποκλειστικά μαύρη μελάνη και ρυζόχαρτο.
Οφείλει τις ψυχοθεραπευτικές του δυνατότητες στην ίδια την ουσία του: Καθώς πρόκειται για μια βιωματική προσέγκιση του Ζεν μέσω χειρονομιακής ζωγραφικής, εστιάζει στην Υπέρβαση των Αντιθέσεων μέσα από τον Συγκερασμό των Πόλων τους. Ο ασκούμενος καλείται συνεχώς, όχι απλά να εξισσοροπεί με στατικό τρόπο, αλλά να Συγκεράζει Δυναμικά όσο και Αδιασπαστα, το Μαύρο με το Λευκό, το Υγρό πινέλο με το Ξηρό, την Αργή πινελιά με την Γρήγορη, το Ανάλαφρο πάτημα του πινέλου με το Βαρύ, την Οριζόντια θέση του πινέλου με την Κάθετη, την Μεταβαλόμενη γραφή με την Αμετάβλητη, την Αυθόρμητη χειρονομία με την Προμελετημένη, το Τυχαίο ρίξιμο της μελάνης στο χαρτί με το Ελεγχόμενο, εν κατακλείδι, το Γιν με το Γιάνγκ.
Συνεπώς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην βιωματική προσέγγιση του νοήματος της Υπέρβασης της Αντίθεσης ανάμεσα στο Συνειδητό και στο Ασυνείδητο.
Γνωριμία με τον θεραπευτή
Ο Μιχάλης Οδυσσέας Γιακουμάκης γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Scuola Libera Del Nudo της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην Napoli της Ιταλίας και πήρε πτυχίο Γεωλογικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. Επιμορφώθηκε μαθαίνοντας Sumi-e, Κόμικ, Χαρακτική, Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία και Γραφιστική.
Σπούδασε Εικαστική Ψυχοθεραπεία στο τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Κέντρου Ψυχοθεραπείας μέσω Τεχνών στην Αθήνα.
Ζει στην Αθήνα, όπου εργάζεται σαν Ζωγράφος, Δάσκαλος Ζωγραφικής και Εικαστικός Ψυχοθεραπευτής.
Εξασκεί το λειτούργημα του Εικαστικού Ψυχοθεραπευτή στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του οργανισμού AnimaCare, καθώς και ιδιωτικά. Η πρακτική του εμπειρία περιλαμβάνει ως τώρα περιπτώσεις θεραπευόμενων όλων των ηλικιών, που εμφανίζουν Σχιζοφρένεια, Διπολική Διαταραχή, Οριακή Διαταραχή, Αυτισμό και ΔΕΠΥ.
Η θεραπευτική του προσέγγιση συνδυάζει την Εικαστική ψυχοθεραπεία με την Ψυχοδυναμική και την (γιουνγκιανή) Αναλυτική Ψυχολογία του Βάθους.
Για την μεταφορά: Νίκος Κλειτσίκας
Ποτε θα κατεβεις Λεμεσο Κλειτσικα κομμουνι να κανουμε τρενακι εσυ εγω ο sun knight και Μαστορας
ΑπάντησηΔιαγραφή