GRID_STYLE

NONE
Monday 31, March ,

Pages

ΡΟΗ:

Ο Ρώσος ναύαρχος Ουσάκοφ είναι ήρωας της Ελλάδας!

Της Ιωάννας Υψηλάντη
Αυτά τα ιστορικά γεγονότα τα γνωρίζατε;
Ο Ρώσος ναύαρχος Ουσάκοφ είναι ήρωας της Ελλάδας.
Για τη συμβολή του ναυάρχου, στην Ιστορία του Ελληνικού κράτους:
Ήταν η Ρωσική ναυτική μοίρα υπό την ηγεσία του Ουσάκοφ, που απελευθέρωσε το νησί της Κέρκυρας, από την Γαλλική κατοχή το 1799. Ο Φεοντόρ Φεοντόροβιτς αποκατέστησε την ορθόδοξη επισκοπή στο νησί, η οποία απουσίαζε για πεντακόσια χρόνια. Υπ΄ αυτόν δημιουργήθηκε το πρώτο Ελληνικό κράτος μετά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, στα Επτάνησα.
Αρχικά, στάλθηκαν διαπραγματευτές στον Διοικητή του φρουρίου της Κέρκυρας με την πρόταση να παραδοθούν. Οι Γάλλοι, σίγουροι για τις δυνάμεις τους, αρνήθηκαν. Και τότε άρχισε η πολιορκία. Οι "πεζοναύτες" της εποχής του Ουσάκοφ αποβιβάστηκαν στο νησί και τα πλοία μπήκαν στο λιμάνι του Γκούβι, που βρισκόταν βόρεια του φρουρίου.
Η πολιορκία κράτησε τρεις μήνες και οι Ρώσοι βοηθήθηκαν επίσης, από την τοπική πολιτοφυλακή. Η επίθεση είχε προγραμματιστεί για τις 18 Φεβρουαρίου. Ρωσικά πλοία συμμετείχαν επίσης στην επίθεση, πλησιάζοντας πιο κοντά και άρχισαν επίσης να πυροβολούν κατά του εχθρού. Στην επίθεση στο φρούριο συμμετείχαν 1.500 Ρώσοι στρατιώτες. Την επόμενη μέρα, 19 Φεβρουαρίου, οι Γάλλοι βουλευτές ήρθαν στον Ουσάκοφ. Ο εχθρός παραδόθηκε. Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε 20 διαφορετικά πλοία και 630 κανόνια. 4 χιλιάδες όπλα και μεγάλη ποσότητα τροφίμων και πυρομαχικών. Η εκστρατεία στη Μεσόγειο και η κατάληψη της Κέρκυρας έδειξαν ότι η Ρωσία είχε αποκτήσει πιστούς συμμάχους στον αγώνα ενάντια σε έναν εχθρό που αγωνιζόταν για παγκόσμια κυριαρχία. Ο Ουσάκοφ πρότεινε πολλούς Έλληνες που συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, για την απονομή μεταλλίων με το αυτοκρατορικό μονόγραμμα. Στάλθηκε επίσης αναφορά στην Αγία Πετρούπολη "για να απονεμηθούν σταυροί και μετάλλια" σε μια μεγάλη ομάδα Κερκυραίων. Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν εκπρόσωποι του κλήρου, ευγενείς και απλοί πολίτες. Μερικοί κάτοικοι της περιοχής έλαβαν γράμματα και πολύτιμα δώρα από τον Τσάρο. Στο αρχιπέλαγος, υπό το προτεκτοράτο της Ρωσίας, δημιουργήθηκε η Δημοκρατία των Επτά Νήσων με δημοκρατικό σύνταγμα και, αξιοσημείωτο, τα θεμέλια γι' αυτό προετοιμάστηκαν από τον Φιόντορ Ουσάκοφ. Επικεφαλής της δημοκρατίας ήταν ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και λίγο αργότερα – ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ελλάδας.

Εις τά όπλα λοιπόν φίλοι η Πατρίς μάς προσκαλεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *