Τουλάχιστον 144 άνθρωποι στη Μιανμάρ σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και τη νοτιοανατολική Ασ...
.jpg)
Τουλάχιστον 144 άνθρωποι στη Μιανμάρ σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και τη νοτιοανατολική Ασία, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο MRTV, με τον επικεφαλής της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, να προειδοποιεί για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι με βάση την ανάλυσή του, προβλέπει πιθανώς χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό στη Μιανμάρ.
Δείτε live εικόνα από τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη:
Έκκληση για βοήθεια από τη χούντα
Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, μιλώντας στο MRTV, απηύθυνε κάλεσμα σε όλη τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας ότι η χούντα άνοιξε όλες τις οδούς για την είσοδο διεθνούς βοήθειας.
Ο σεισμός 7,7 βαθμών σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ στη Μιανμάρ, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή ως την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Πολλοί είναι οι νεκροί και οι τραυματίες στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη.
Ο σεισμός προκάλεσε κατάρρευση κτηρίων, ζημιές σε υποδομές.
Η κυβερνώσα χούντα της Μιανμάρ απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος και ιατρικών προμηθειών για βοήθεια σε ανθρώπους που νοσηλεύονται. Ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, απηύθυνε έκκληση για ιατρικές προμήθειες, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων αργά το βράδυ (τοπική ώρα) στην κρατική τηλεόραση. Στο δελτίο ειδήσεων έγινε κάλεσμα για αιμοδοσία λόγω «τόσων πολλών» τραυματιών σε τρία αστικά κέντρα.
Κατέρρευσε υπό κατασκευή ουρανοξύστης
Στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με διασώστες, 117 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται από την κατάρρευση του ουραξονύστη.
Άμεση είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και διεθνών οργανισμών βοήθειας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοινώνει ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ότι το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι έχει κινητοποιηθεί για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες.
Η Ζιν Μαρ Αούνγκ, ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι στρατεύματα από πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως «Δυνάμεις Άμυνας του Λαού», θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. «Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόσβασης στο διαδίκτυο που επιβλήθηκαν από τη χούντα.
Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε κρίση μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Σε συναγερμό ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι συντονίζει την απάντησή του για τον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός» που σαφώς αποτελεί «πολύ, πολύ σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.
Ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει το κέντρο επιμελητείας του, ιδιαίτερα για να συγκεντρώσει προμήθειες για τραυματίες και ιατρικά είδη, επειδή «αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί που θα χρειαστούν φροντίδα», πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς η υγειονομική υποδομή της Μιανμάρ ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές.
Λόγω της πρόσφατης εμπειρίας του ΠΟΥ με τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, «ξέρουμε πολύ καλά τι να στείλουμε πρώτα», είπε η Χάρις.
Ο ΠΟΥ έχει ήδη έναν ειδικό τομέα που εργάζεται στη Μιανμάρ, η οποία έχει καταστραφεί από τις μάχες μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και του στρατού.
Μαρτυρία από την Μπανγκόκ: «Κατεβήκαμε 31 ορόφους από τις σκάλες»
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η πρώην δημοσιογράφος του Guardian, Έλενα Κρέσι, βρισκόταν στον 28ο όροφο κτηρίου στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, όταν αισθάνθηκε τον σεισμό.
«Μαγείρευα φαγητό και πήγα να πάρω κάτι. Νόμιζα ότι ήμουν πολύ ζαλισμένη επειδή δεν είχα φάει – τα πάντα κουνιούνταν – και μετά συνειδητοποίησα ότι ήταν το κτήριο. Έτρεξα, αρπάζοντας την τσάντα μου με το πορτοφόλι, το τηλέφωνο και τα κλειδιά μου. Όλοι έτρεχαν έξω από το κτήριο. Κατέβηκα τρέχοντας τις σκάλες από τον 28ο όροφο και όλο το κτήριο έτρεμε. Μπορούσες να δεις σοβάδες να πέφτουν. Οι άνθρωποι φώναζαν “βιαστείτε, βιαστείτε”», λέει η Έλενα.
«Δεν ξέρω πόση ώρα μου πήρε να κατέβω τρέχοντας από τον 28ο όροφο, αλλά όταν έφτασα στο ισόγειο, το κτήριο είχε σταματήσει να τρέμει. Μπορούσα να δω τις ρωγμές στον τοίχο και αυτό ήταν αρκετά τρομακτικό. Διασχίσαμε τον δρόμο και κοιτάξαμε το κτήριο χωρίς να είμαστε σίγουροι τι θα συνέβαινε. Οι άνθρωποι ήταν αρκετά πανικόβλητοι», ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι δεν αισθάνεται άνετα να κοιμηθεί στο σπίτι της απόψε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση