GRID_STYLE

NONE
Wednesday 2, April ,

Pages

ΡΟΗ:

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ! Τάφος άγνωστου Φαραώ ανακαλύφθηκε θαμμένος στην άμμο...

Τον τάφο ενός άγνωστου Φαραώ ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο. Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές πρόκειται για τη δεύτερη ανακάλυψη τάφου βασ...


Τον τάφο ενός άγνωστου Φαραώ ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο. Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές πρόκειται για τη δεύτερη ανακάλυψη τάφου βασιλιά που γίνεται τη φετινή χρονιά.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των NYTimes, η ομάδα των Αιγύπτιων και Αμερικανών αρχαιολόγων εντόπισε τον τάφο σχεδόν 23 μέτρα κάτω από το έδαφος, στην Άβυδο, μία από τις παλαιότερες πόλεις της αρχαίας Αιγύπτου. Ο τάφος σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ηλικίας 3.600 ετών. Η πόλη που βρίσκεται περίπου 480χλμ νότια του Καΐρου ήταν στο παρελθόν τόπος ταφής των πρώτων φαραώ με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί στο βουνό του Ανούβη, στα νότια της πόλη μία νεκρόπολη.
Όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές, ο τάφος βρίσκεται στη βάση ενός ψηλού βράχου στην έρημο, όπου οι ισχυροί άνεμοι μετέφεραν ριπές άμμου. Μάλιστα σε ορισμένα σημεία η άμμος έχει θάψει τις κατασκευές σε βάθος 5,5 μέτρων!
«Είναι ένα νέο κεφάλαιο στη διερεύνηση αυτής της δυναστείας», δήλωσε ο Josef Wegner, επιμελητής στο Μουσείο Penn της Φιλαδέλφειας και επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς της ανασκαφής, σε συνέντευξή του την Τετάρτη. «Είναι πολύ συναρπαστικό».

Λευκές πλάκες ασβεστόλιθου κάλυπταν τους πλίνθινους τοίχους του ταφικού θαλάμου (Josef Wegner)

Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου περιέγραψε εν συντομία τα ευρήματα στην Άβυδο στις αρχές του μήνα, αλλά οι ερευνητές του Μουσείου Penn ανακοίνωσαν περισσότερα για την ανακάλυψη την  Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025.
Οι ομοιότητες μεταξύ του νεοανακαλυφθέντος τάφου και εκείνου που ανακαλύφθηκε το 2014, ο οποίος ανήκε σε έναν βασιλιά που ονομαζόταν Σενέμπ-Κέι, οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι ο άγνωστος ακόμη Φαραώ μπορεί να ήταν παλαιότερο μέλος της λεγόμενης δυναστείας της Αβύδου.
Στον πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο, ζωγραφισμένες σκηνές πάνω σε επιχρισμένη τοιχοποιία διακοσμούν την είσοδο του ταφικού θαλάμου από ασβεστόλιθο και απεικονίζουν τη θεά Ίσιδα και την αδελφή της Νεφθίς, οι οποίες συχνά ήταν ζευγάρι στις ταφικές τελετές.
«Αυτός ο τάφος και ο τάφος του Σενέμπ-Κέι είναι οι πρώτοι σωζόμενοι βασιλικοί τάφοι που έχουν πράγματι ζωγραφισμένες διακοσμήσεις στο εσωτερικό τους», δήλωσε ο κ. Βέγκνερ.
Ωστόσο, δεν υπήρχαν αναγνωρίσιμα σκελετικά λείψανα στο νέο χώρο που αποκαλύφθηκε και, όπως ένας τάφος που βρέθηκε φέτος κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων, αυτός στην Άβυδο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές με την πάροδο των αιώνων.
Στην Άβυδο, οι τυμβωρύχοι καθάρισαν τον τάφο σε μεγάλο βαθμό. Μια μεγάλη εσοχή στον ταφικό θάλαμο για τα κανοπικά πιθάρια – αγγεία για όργανα, που συνήθως φυλάσσονται σε ένα επίχρυσο κουτί – έμεινε άδεια. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει κεραμικά και επιγραφές γύρω από την Άβυδο που δείχνουν ότι, κατά την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο πριν από περίπου 1.700 χρόνια, οι άνθρωποι έσκαβαν σε τάφους για να εξάγουν τον ασβεστόλιθο, τον γρανίτη και τον χαλαζίτη που βρίσκονταν μέσα.
Και παρόλο που το όνομα του ηγεμόνα στον πρόσφατα ανασκαμμένο τάφο ήταν κάποτε ορατό σε κίτρινες λωρίδες ιερογλυφικών κειμένων, η δράση των αρχαίων τυμβωρύχων το είχε καταστήσει δυσανάγνωστο.
Η Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος ξεκίνησε σχεδόν μια χιλιετία μετά την κατασκευή των πυραμίδων της Γκίζας έξω από το Κάιρο, όπου βρίσκονταν οι τάφοι των ισχυρότερων Φαραώ του Παλαιού Βασιλείου.
Στη διάρκεια του Νέου Βασιλείου, οι περισσότεροι Φαραώ, συμπεριλαμβανομένου του Τουταγχαμών, θάβονταν στην Κοιλάδα των Βασιλέων κοντά στο Λούξορ.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *