The Untold Όχι, δεν μας άρεσε η πρόταση της ΝΔ. Και σας λέμε ακριβώς γιατί. Ο πρωθυπουργός με διάγγελμα (γιατί μπορεί) και όχι με τον τυπική...
The Untold
Όχι, δεν μας άρεσε η πρόταση της ΝΔ. Και σας λέμε ακριβώς γιατί.
Ο πρωθυπουργός με διάγγελμα (γιατί μπορεί) και όχι με τον τυπική επίσκεψη στην απερχόμενη Πρόεδρο, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της ΝΔ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο».
Ο Κώστας Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής -λοιπόν- θα είναι ο επόμενος ΠτΔ, και πάμε να δούμε γιατί δεν είναι ούτε άψογος, ούτε ενωτικός, ούτε ο κατάλληλος για τη θέση, αλλά ο καταλληλότερος για πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
• Το 2001, ο εργολάβος Β.Τ. κατήγγειλε -με υποβολή μήνυσης- τον πρώην δήμαρχο της Κηφισιάς: του είχε ζητήσει «μίζα» εβδομήντα εκατομμυρίων δρχ. για τη νομιμοποίηση οικοπέδου.
Η καταγγελία έμεινε καταγγελία και δεν έφτασε ποτέ σε δίκη. Ο δήμαρχος ήταν πλέον βουλευτής της ΝΔ και η Βουλή αποφάσισε να μην άρει την ασυλία του, δεχόμενη τον ισχυρισμό του ότι η καταμήνυση έγινε «για λόγους προκλήσεως πολιτικής βλάβης». Ο εργολάβος αφού έχει μηνυθεί από τον Κωνσταντίνο Τασούλα -τον πρώην δήμαρχο- προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το 2006 το ΕΔΔΑ έκρινε άδικη την μη άρση ασυλίας και καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλλει αποζημίωση σε ιδιώτη για παραβίαση του δικαιώματος κάθε πολίτη σε δίκαιη δίκη.
• Είναι Μάρτης του 2017 όταν ο τότε βουλευτής της ΝΔ, ξεδιπλώνει το ενωτικό του πνεύμα με ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα.
Η συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της έκθεσης για τον Νίκο Μπελογιάννη κάνει τον βουλευτή Ιωαννίνων να πει από το βήμα της Βουλής τα παρακάτω:
«Μέσα σε αυτή την ομοβροντία αντιπερισπασμού εντάσσεται και η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο μνημόσυνο του Μπελογιάννη. Έχει ακουστεί εδώ, γιατί υπάρχουν και άλλες παρατάξεις σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει μόνο η αριστερά σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν και άλλες παρατάξεις, έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ. Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας. Εάν είχε… (φωνές)… εάν είχε επικρατήσει… εάν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν, όχι απλώς να πω αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά».
• Δύο χρόνια μετά, το 2019, Κωνσταντίνος Τασούλας, πάλι στη Βουλή μιλώντας σε αξιωματικούς του ΝΑΤΟ -σπουδαστές και εκπαιδευτές του NATO Defense College- που επισκέφθηκαν το κοινοβούλιο, τους λέει:
«Εμείς δεν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ επειδή θέλουμε να έχουμε κάποια πρόσκαιρα ανταλλάγματα. Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ επειδή πιστέψαμε στον ελεύθερο κόσμο, μέλη του οποίου υπήρξαμε, και σήμερα που ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε, είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ για τις σύγχρονες αποστολές του, οι οποίες έχουν να κάνουν με την εμπέδωση της ειρήνης, με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με νέες σύγχρονες απειλές τις οποίες όλοι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε».
• Τον Οκτώβρη του 2020, πέντε ημέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χ. Αυγή, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο διορισμός ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής της Ελένη Ζαρούλια, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου. Η σχετική απόφαση είχε την υπογραφή του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
• Το 2021, ο Πρόεδρος της Βουλής δωρίζει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ μια καλλιτεχνική απόδοση του χάρτη της Ελλάδας, δηλώνοντας:
«Από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, σας παραδίδουμε την Ελλάδα σήμερα στα χέρια σας. Και είμαστε βέβαιοι ότι είναι σε καλά χέρια».
Εδώ απλώς αντικρίσαμε όλο τον ραγιαδισμό δεκαετιών στις ΗΠΑ - όλοι θυμόμαστε εκείνη τη φράση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς το Βαν Φλιτ: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας».
• Τον Απρίλιο του 2022 είναι εκείνος που ως πρόεδρος της Βουλής έδωσε «βήμα» στην ελληνική Βουλή στους Ουκρανούς ναζί Αζόφ.
Στο μέσον της ομιλίας του Βλαντιμίρ Ζελένσκι που φιλοξενούταν στην Ελληνική Βουλή, πρόβαλε ένα βίντεο στο οποίο μιλούσαν δύο στρατιωτικοί από την Μαριούπολη για τους οποίους είπε ότι έχουν ελληνική καταγωγή. Ο πρώτος εξ αυτών δήλωσε ότι είναι μέλος του Τάγματος Αζοφ, γνωστού για την ναζιστική ιδεολογία του αλλά και για βάναυσες πράξεις σε καιρό πολέμου.
• Τον Ιανουάριο του 2023 ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητά από τη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να τον ενημερώσει για όσα έχει βρει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και η Επιτροπή αρνείται.
Για την ακρίβεια, το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΝΔ στην επιτροπή, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να γίνει δεκτό. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής κάνει τότε και την εξής απρεπή δήλωση, προκειμένου να δικαιολογήσει την άρνηση να προσκληθεί ο Χρήστος Ράμμος. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ως πρόεδρος της Βουλής, χαρακτηρίζει τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ «αυτόκλητο προσκεκλημένο» και προσφέρει πλήρη κάλυψη στις μεθοδεύσεις της ΝΔ.
• Τον Αύγουστο του 2022 και ενώ η πολιτική σκηνή βιώνει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας εξασφαλίζει τον διορισμό κόρης «γαλάζιου» συνεργάτη του.
Συγκεκριμένα, ανήμερα των παραιτήσεων Δημητριάδη - Κοντολέοντα, αναρτάται η απόφασή του για τον διορισμό στη Βουλή της αρχιτέκτονα Παναγιώτας Δαλαγγέλη, η οποία είναι κόρη του αντιπτέραχου ε.α., ειδικού θεματικού γραμματέα της Βουλής και επιλογή του προέδρου του Κοινοβουλίου για το συγκεκριμένο πόστο, Κωνσταντίνου Δαλαγγέλη. Η απόφαση διορισμού έχει την υπογραφή του στις 28 Ιουλίου και αναρτάται στις 5 Αυγούστου, με τη Βουλή να βρίσκεται σε καθεστώς παύσης εργασιών.
Στο βιογραφικό του κ. Δαλαγγέλη, που είναι αναρτημένο στο site της Βουλής, αποδεικνύονται οι στενοί εργασιακοί του δεσμοί τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον Κ. Τασούλα, καθώς φαίνεται πως ακολούθησε τον πρόεδρο της Βουλής όταν εκείνος εκτελούσε χρέη υφυπουργού ΥΠΕΞ, υπουργού Πολιτισμού και γενικού γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ επί ημερών Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία του κόμματος.
• Τον Σεπτέμβρη του 2022 κατά τη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ΕΥΠ και τις υποκλοπές ζητά τον λόγο και διαβάζει ένα κείμενο του Αβέρωφ, στο οποίο ο μέντοράς του εκθείαζε τη δράση της ΚΥΠ το 1957.
• Όσο για «τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλή», ο Κωνσταντίνος Τασούλας διηύθυνε άνισα τις συζητήσεις με κορύφωση τις Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές, που οδήγησαν σε ευτελισμό των κοινοβουλευτικών κανόνων.
Λίγους μήνες μετά την εκλογή του, έστειλε επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητούσε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει άλλους βουλευτές στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης προκειμένου να αντικατασταθούν οι Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του τότε, του καταλογίζει ότι «επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας».
Συχνά αντιμετώπιζε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με απρέπεια. «Λειτουργεί ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας» τον κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη βουλή αποχαιρέτησε και τον Γλίξμπουργκ τον Ιανουάριο του 2023 χαρακτηρίζοντάς τον με πονηριά «άλλοτε Βασιλέα»:
«Με τον θάνατο του άλλοτε Βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνου πέφτει η αυλαία μιας μακράς ιστορικής περιόδου της πατρίδος μας με την οποία συνδέθηκε τόσο η οικογένειά του από το 1863 έως το 1974, οπότε και δημοκρατικά επελέγη το πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όσο και ο ίδιος», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας για τον θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.
Του Γλίξμπουργκ, «άλλοτε» βασιλιά της Ελλάδας, που το δημοψήφισμα τον κατέστησε «έκπτωτο βασιλέα».
Maria Kefala
Βουλή των Ελλήνων/Φρόσω Κανελλίδου:
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση