GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί έβαλε στο μάτι ο Τραμπ Γροιλανδία και Παναμά

Η στρατηγική που εξελίσσεται σε κρίσιμες γεωστρατηγικά περιοχές, με το βλέμμα στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Ποια είναι τα δεδομένα σε Τ...


Η στρατηγική που εξελίσσεται σε κρίσιμες γεωστρατηγικά περιοχές, με το βλέμμα στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Ποια είναι τα δεδομένα σε Ταϊβάν, Γροιλανδία και Διώρυγα του Παναμά.

Καθώς η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά της στις 20 Ιανουαρίου 2025, έχει ήδη ξεκινήσει μια επαναβαθμονόμηση των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και των ευρύτερων στόχων εθνικής στρατηγικής, επισημαίνει άρθρο του Responsible Statecraft.


Οι υποστηρικτές του ρεαλισμού και της αυτοσυγκράτησης καλωσορίζουν την έμφαση που δίνει ο Τραμπ σε μια εξωτερική πολιτική με προτεραιότητα στον πραγματισμό, παρότι φιλελεύθεροι διεθνιστές, φοβούνται τις επιπτώσεις της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική» στις πολυμερείς συμμαχίες.






Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν, ωστόσο, την ανάγκη για μια συνετή μετάβαση σε ένα τολμηρό όραμα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε όλα τα θέατρα δυνητικού ανταγωνισμού.



Ανάμεσα στον αστερισμό περιφερειακών σημείων ασφαλείας, τρεις φαινομενικά ανόμοιες τοποθεσίες -η Ταϊβάν, η Γροιλανδία και η Διώρυγα του Παναμά- έχουν αναδειχθεί ως κρίσιμα σημεία.

Και οι τρεις, αν και γεωγραφικά απομακρυσμένες, μοιράζονται έναν κοινό παρονομαστή: την Κίνα, που θεωρείται ότι θέλει να εκτοπίσει την ηγεμονία της Αμερικής, να αντικαταστήσει την οικονομική της επιρροή και να αμφισβητήσει τη στρατιωτική της πρωτοκαθεδρία σε έναν όλο και πιο πολυπολικό κόσμο.
Ταϊβάν: Το σημείο ανάφλεξης του Ινδο-Ειρηνικού

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες εντάσεις με το Πεκίνο για την Ταϊβάν, ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών αναλυτών και αξιωματούχων ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν τη «στρατηγική ασάφεια» σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του νησιού σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα, υπέρ της «στρατηγικής σαφήνειας».

Η Ταϊβάν βρίσκεται στην καρδιά του Ινδο-Ειρηνικού, μιας περιοχής που καθορίζει όλο και περισσότερο το παγκόσμιο εμπόριο και τη διεθνή ασφάλεια. Η στρατηγική της σημασία δεν έγκειται μόνο στον ρόλο της ως σημείου ελέγχου κατά του κινεζικού επεκτατισμού αλλά και ως κρίσιμου κόμβου στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.

Γροιλανδία: Ένα γεωστρατηγικό κλειδί για την Αρκτική

Η Γροιλανδία δεν είναι παρά ένα κομμάτι σε ένα πολύπλοκο παζλ που θα καθορίσει την ατζέντα ασφαλείας των ΗΠΑ και της παγκόσμιας ασφάλειας και θα εγγυηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες απεριόριστη πρόσβαση σε τεράστια αναξιοποίητα αποθέματα ορυκτών σπάνιων γαιών και υδρογονανθράκων.

Η στρατηγική γεωγραφική θέση του νησιού έχει τραβήξει τα βλέμματα των υπερδυνάμεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσφέρει απαράμιλλα πλεονεκτήματα για στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιτήρησης, καθιστώντας την ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής των ΗΠΑ στην Αρκτική.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Δανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την παρουσία τους στη Γροιλανδία για να αποτρέψουν τον έλεγχό της από τον εχθρό, ιδρύοντας στρατιωτικές βάσεις το 1941 και επενδύοντας στην εξόρυξη κρυόλιθου, που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή αεροσκαφών.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η στρατηγική αξία της Γροιλανδίας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, ωθώντας τις ΗΠΑ να χτίσουν το Camp Century, μια μυστική βάση που στέγαζε πυρηνικά όπλα ικανά να φτάσουν στη Σοβιετική Ένωση. Αν και η στρατιωτική του σημασία μειώθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η κλιματική αλλαγή έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την περιοχή.


Η στρατηγική αξία και η γεωπολιτική σημασία της Γροιλανδίας -η οποία έχει αυξηθεί καθώς το μεταβαλλόμενο τοπίο ξεκλειδώνει τους τεράστιους φυσικούς πόρους και τις ναυτιλιακές διαδρομές της Αρκτικής- κέντρισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Τραμπ. Ζήτησε να αγοράσει το νησί το 2019 και ξανά το 2024 -αν και χλευάστηκε.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα ιστορικά αρχεία, η ιδέα δεν είναι ούτε νέα ούτε εντελώς ανορθόδοξη. Από το 1867, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξερευνήσει και επιδιώξει με πολλαπλές προσπάθειες να αγοράσουν τη Γροιλανδία από τη Δανία και παρόλο που το νησί παραμένει αυτόνομο έδαφος εντός του Βασιλείου της Δανίας, μια συνθήκη του 1951 παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες σημαντική εξουσία για την άμυνά τους. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Γροιλανδία και τη Δανία, η οποία διατηρεί την κυριαρχία στο νησί.

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επικαλείται την ιδέα να αγοράσει τη Γροιλανδία, σημειώνει το CNN. Το 1867, όταν ο πρόεδρος Άντριου Τζόνσον αγόρασε την Αλάσκα, σκέφτηκε επίσης να αγοράσει τη Γροιλανδία. Στο τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, η κυβέρνηση Τρούμαν πρόσφερε στη Δανία 100 εκατομμύρια δολάρια για το νησί, σύμφωνα με έγγραφα που αναφέρθηκαν αρχικά από τα δανικά μέσα ενημέρωσης.

Καμία προσφορά δεν ευοδώθηκε, αλλά βάσει αμυντικής συνθήκης του 1951, οι ΗΠΑ απέκτησαν μια αεροπορική βάση που τώρα ονομάζεται Διαστημική Βάση Pituffik, στη βορειοδυτική Γροιλανδία. Στο μέσον της διαδρομής μεταξύ Μόσχας και Νέας Υόρκης, είναι το βορειότερο φυλάκιο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και είναι εξοπλισμένο με σύστημα προειδοποίησης επερχόμενων πυραύλων.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι «καμία εχθρική μεγάλη δύναμη δεν θα ελέγξει τη Γροιλανδία, γιατί μπορεί να αποτελέσει βάση για να επιτεθούν στις ΗΠΑ», είπε ο Πραμ Γκαντ στο CNN.

Οι κυβερνήσεις τόσο της Δανίας όσο και της Γροιλανδίας έχουν αντιταχθεί σθεναρά στην ιδέα ότι το έθνος της Αρκτικής μπορεί να αγοραστεί. «Δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ προς πώληση. Δεν πρέπει να χάσουμε τον πολυετή αγώνα μας για την ελευθερία», έγραψε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Múte Egede σε μια ανάρτηση στο Facebook στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο Kuupik V. Kleist, πρώην πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, είπε ότι ο Τραμπ μιλούσε περισσότερο με πολίτες των ΗΠΑ παρά με Γροιλανδούς. «Δεν βλέπω τίποτα στο μέλλον που θα άνοιγε τον δρόμο για μια πώληση. Δεν αγοράζεις απλώς μια χώρα ή έναν λαό», είπε στο CNN.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη εστίαση της Κίνας στην Αρκτική και τις κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή. Οι επενδύσεις σε υποδομές, επιστημονική έρευνα και οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσαν να ενισχύσουν την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο Παναμάς

Η Διώρυγα του Παναμά αποτελεί εδώ και πολύ καιρό μια κρίσιμη αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο και τη θαλάσσια στρατηγική των ΗΠΑ και αποτελεί ουσιαστικό πλεονέκτημα για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής. Από το 2017, η επιρροή της Κίνας στη Διώρυγα του Παναμά και οι εκτεταμένες επενδύσεις σε έργα υποδομής στο δυτικό ημισφαίριο αυξάνονται σταθερά.

Από την εξαγορά, ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων του Margarita Island και ένα συμβόλαιο 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τέταρτη γέφυρα του Καναλιού σε κινεζικές εταιρείες έως τις επενδύσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, όπως μονάδες φυσικού αερίου, η Κίνα έχει εμβαθύνει τη θέση της στον Παναμά και έχει τοποθετηθεί ως στρατηγικός οικονομικός εταίρος στην περιοχή.

Η Συνθήκη Ουδετερότητας μεταξύ του Παναμά και των Ηνωμένων Πολιτειών που υπογράφηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1977 εγγυάται τη μόνιμη ουδετερότητα της Διώρυγας του Παναμά, δίκαιη πρόσβαση στη Διώρυγα για όλα τα έθνη ως «διεθνή υδάτινη διέλευση» και απαγορεύει την ξένη στρατιωτική παρουσία στο έδαφος του Παναμά, με τον Παναμά να διατηρεί αποκλειστικό λειτουργικό και διοικητικό έλεγχο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, έχουν επιφυλάξει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστούν την ουδετερότητα της Διώρυγας. Οποιαδήποτε πραγματική ή αντιληπτή κινεζική απειλή για το status quo θα μπορούσε, επομένως, να προκαλέσει εύλογα μια απάντηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ δεν χρειάζεται να είναι απροκάλυπτα μιλιταριστική ή επιθετική για να ανακτήσει τη στρατηγική μόχλευση στη Διώρυγα του Παναμά. Η ενίσχυση των δεσμών με την κυβέρνηση του Παναμά, η αύξηση των οικονομικών επενδύσεων και η καταπολέμηση της κινεζικής επιρροής με τη δημιουργία κινήτρων, ευκαιριών και συνεργασιών με στόχο τον εκσυγχρονισμό της υποδομής των καναλιών και την ενίσχυση της ασφάλειας των ναυτιλιακών οδών θα επιβεβαιώσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως εγγυητών και ευεργετών της σταθερότητας του ημισφαιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *