Σαν σήμερα το 1991 δολοφονείται ο καθηγητής μαθηματικών Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπιζόμενος τους μαθητές του κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητο...
Σαν σήμερα το 1991 δολοφονείται ο καθηγητής μαθηματικών Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπιζόμενος τους μαθητές του κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων στην Πάτρα.
Ο Νίκος Τεμπονέρας, γεννημένος το 1953, ήταν καθηγητής μαθηματικών στο 3ο Λύκειο Πάτρας και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Τη δεκαετία του 1990, ο χώρος της εκπαίδευσης βρισκόταν σε αναβρασμό, με τη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων της χώρας να τελεί υπό κατάληψη. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών στρέφονταν κατά του νομοσχεδίου του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, που προωθούσε μέτρα όπως η κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, ο πειθαρχικός έλεγχος και οι περικοπές κοινωνικών παροχών για φοιτητές.
Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου, μέλη της ΟΝΝΕΔ με επικεφαλής τον πρόεδρό της στην Αχαΐα, Γιάννη Καλαμπόκα, έκαναν έφοδο στο υπό κατάληψη σχολικό συγκρότημα του 3ου και 7ου Λυκείου Πάτρας. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, ο Νίκος Τεμπονέρας, που βρισκόταν στο σχολείο για να στηρίξει τους μαθητές, δέχτηκε μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι με σιδερολοστό από τον Καλαμπόκα. Λίγες ώρες αργότερα, ο καθηγητής υπέκυψε στα τραύματά του.
Η δολοφονία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Στις 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπου σημειώθηκαν επεισόδια και ξέσπασε πυρκαγιά στο πολυκατάστημα «Κάπα-Μαρούσης», με τραγικό απολογισμό τέσσερις νεκρούς. Η πολιτική κρίση που ακολούθησε οδήγησε στην παραίτηση του Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.
Ο Γιάννης Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία, αλλά σε δεύτερο βαθμό η ποινή μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες. Το 1998 αποφυλακίστηκε, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Μέχρι σήμερα, ισχυρίζεται ότι είναι αθώος.
Η μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή. Το σχολείο όπου δολοφονήθηκε φέρει το όνομά του, ενώ ο ίδιος αποτελεί σύμβολο του αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση