Το ενδεχόμενο η κατάσταση στη Συρία να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα ή επαναπατρισμό των Σύρων που ζουν ήδη στο εξωτερικό απασχολεί ήδη τον...
Το ενδεχόμενο η κατάσταση στη Συρία να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα ή επαναπατρισμό των Σύρων που ζουν ήδη στο εξωτερικό απασχολεί ήδη τον δημόσιο διάλογο στην Γερμανία.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στην Συρία. Δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί εάν αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε μετακινήσεις προσφύγων στην περιοχή ή έξω από αυτήν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στον Όμιλο ΜΜΕ Funke, ενώ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κατάσταση καθιστά ευκολότερη την απέλαση μεταναστών από τη Γερμανία προς τη Συρία ή εάν αναμένεται κύμα επαναπατρισμού Σύρων που ζουν στη Γερμανία.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Γιούργκεν Χαρτ (CDU) δήλωσε ότι δεν αναμένει άμεσα αύξηση της προσφυγικής ροής από την Συρία. «Ένα δεύτερο μεγάλο προσφυγικό κύμα το θεωρώ για την ώρα απίθανο. Δεν το είδαμε ούτε στην περίπτωση του Χαλεπιού», δήλωσε ο κ. Χαρτ στην «Rheinische Post», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, «σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες μεταξύ των ομάδων και κλιμακωθεί εκ νέου η εμφύλια σύγκρουση».
Ο αρμόδιος του CDU για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν περιέγραψε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ ως «μεγάλη απελευθέρωση για την χώρα και τους ανθρώπους». «Η κόλαση του Άσαντ τελείωσε έπειτα από 13 χρόνια», δήλωσε ο κ. Ρέτγκεν στο περιοδικό «Der Spiegel» και ανέφερε την Τουρκία ως τον «μεγάλο κερδισμένο» της αλλαγής καθεστώτος. «Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση. Έχει τεράστιο συμφέρον να μην διαλυθεί η Συρία, προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή τριών εκατομμυρίων Σύρων που βρίσκονται στην Τουρκία», πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και ανέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη «να πλησιάσει την Τουρκία και να διερευνήσει την προοπτική συνεργασίας».
Για τον κίνδυνο η «αιματηρή κοσμική δικτατορία» Άσαντ στη Συρία να αντικατασταθεί από μια θρησκευτική-φονταμενταλιστική δικτατορία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD). «Η Συρία είναι ένα πολυεθνοτικό και πολυθρησκειακό κράτος. Η χώρα αξίζει μια πραγματική ευκαιρία για ειρήνη, συμφιλίωση και σταθερότητα», έγραψε ο κ. Ροτ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».
Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την αστυνομία, «σχετική μικρή ομάδα» Σύρων διαδήλωσε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή Νοϊκέλν, όπου ζουν πολλοί Τούρκοι και Άραβες, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Ελεύθερη Συρία».
Επίσης οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας εξέφρασαν φόβους για «τον κίνδυνο ενός μεταναστευτικού κύματος» μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να «προλάβει» τις εξελίξεις.
«Βλέπουμε σήμερα αυτούς τους πολιτοφύλακες, κληρονόμους τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και της Αλ Κάιντα, να αναλαμβάνουν την εξουσία στη Συρία», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, μιλώντας στο κανάλι France 3.
«Σε μερικούς μήνες είναι πιθανό ότι θα πληρώσουμε τις συνέπειες αυτής της κατάληψης της εξουσίας από τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές, με σημαντικές μεταναστευτικές ροές», πρόσθεσε. Ο Μπαρντελά κάλεσε τις 27 χώρες της ΕΕ «να εξετάσουν τον κίνδυνο» μιας μεταναστευτικής κρίσης καθώς στο κύμα των προσφύγων θα μπορούσαν να διεισδύσουν και «ισλαμιστές τρομοκράτες».
Το επιχείρημα αυτό επανέλαβε σχεδόν αυτολεξί και ο σύμμαχός του, ο Ερίκ Σιοτί, της UDR (Ένωση Δεξιών για τη Δημοκρατία) που προέβλεψε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι θα υπάρξει «χάος με ανυπολόγιστες συνέπειες» για την Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας ότι «πίσω από τους υποτιθέμενους αντάρτες βρίσκονται οι χειρότεροι ισλαμιστές».
Ο Ερίκ Ζεμούρ (Reconquête!), θεωρεί ότι «αυτή η νέα αστάθεια υπάρχει κίνδυνος να επιτρέψει την εγκαθίδρυση ενός νέου ισλαμικού χαλιφάτου» στην περιοχή» και ως αποτέλεσμα θα απειληθεί ο χριστιανικός πληθυσμός που έχει γίνει «όμηρος ενός καθεστώτος που σκοτώνει εξ ονόματος του Αλλάχ».
Οι αντιδράσεις των ακροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας έρχονται σε αντίθεση με τα μηνύματα που έχουν στείλει οι ισλαμιστές αντάρτες τις τελευταίες ημέρες: κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους, το τελευταίο δεκαήμερο, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες της χώρας και αυτό γέννησε την προσδοκία ότι οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση