Τιμές που για πάνω από οκτώ στα δέκα νοικοκυριά διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 14 λεπτά η κιλοβατώρα, επίπεδα που είχαμε να δούμε πριν την ...
Τιμές που για πάνω από οκτώ στα δέκα νοικοκυριά διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 14 λεπτά η κιλοβατώρα, επίπεδα που είχαμε να δούμε πριν την «μίνι» κρίση του καλοκαιριού, θα πληρώσει για τον Δεκέμβριο η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών με πράσινο τιμολόγιο.
Συνυπολογίζοντας την επιδότηση που «κλείδωσε» τελικά στο 1,5 λεπτό, η μεσοσταθμική τιμή του πράσινου τιμολογίου για τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους θα κινηθεί στα 14,17 λεπτά /KWh , με την αγορά πάντως, αναλόγως την εταιρεία, να κινείται και σε ρυθμούς υψηλότερων ταχυτήτων.
Συγκρίνοντας τις χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Δεκέμβριο και αφαιρώντας την επιδότηση, συναντά κανείς πράσινα τιμολόγια από τα 14 μέχρι και τα 18,4 λεπτά /KWh, όπως δείχνει και ο σχετικός πίνακας.
Στη λίστα των παρόχων, ο φθηνότερος για τον Δεκέμβρη είναι η ΔΕΗ που είχε κάνει και τη μεγαλύτερη έκπτωση ύψους 68%, με τελική τιμή 14 λεπτά για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (αμετάβλητη έναντι του Νοεμβρίου), όπου και η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών και 14,3 λεπτά για καταναλώσεις 500 kWh και άνω.
Αμέσως μετά ακολουθεί η Protergia, με το δικό της πράσινο τιμολόγιο για τον Δεκέμβριο να κινείται στα 14,4 λεπτά η κιλοβατώρα μετά την επιδότηση, (με μικρή μείωση 3% έναντι του Νοεμβρίου), έχοντας διατηρήσει την τιμή στα ίδια σταθερά επίπεδα που ίσχυσαν από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Από τους άλλους μεγάλους, το πράσινο τιμολόγιο του Ηρωνα διαμορφώνεται, πάντα μετά την επιδότηση, στα 15,48 λεπτά από 13,7 λεπτά τον Νοέμβριο (+12,7%), της Elpedison για τις πρώτες 100 KWh στα 14,35 λεπτά (-3,4%) και για ποσότητες άνω των 101 KWh στα 18,45 λεπτά (+24%) και της NRG στα 16,9 λεπτά (+13,7%). Στα 15,39 λεπτά διαμορφώνεται το πράσινο τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο (+4,8%), στα 15,01 λεπτά της Zeniθ (+9,7%), στα 17,4 λεπτά της Ελίν (+49%) και στα 18,4 λεπτά της Volton (+15,7%).
Στατιστικά, ο χάρτης των πράσινων τιμολογίων για τον Δεκέμβρη βγάζει μια μέση τιμή λίγο κάτω των 16 λεπτών, η οποία ωστόσο είναι παραπλανητική, καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν τα μερίδια των παρόχων. Σταθμίζοντας τα ποσοστά του κάθε προμηθευτή στο σύνολο της αγοράς των οικιακών καταναλωτών, προκύπτει ότι οκτώ στα δέκα νοικοκυριά θα πληρώσουν μεσοσταθμικά για ρεύμα κοντά στα δύο λεπτά χαμηλότερα (14,1 λεπτά).
Έχει πάντως τη σημασία του ότι ακόμη και μετά την επιδότηση, οι αποκλίσεις στα πράσινα τιμολόγια παραμένουν μεγάλες, και ακόμη και οι πιο χαμηλές χρεώσεις «πριμοδοτούν» την ούτως ή άλλως αυξανόμενη προτίμηση των νοικοκυριών στα σταθερά προϊόντα, τα οποία είναι ακόμη και 60% χαμηλότερα συγκριτικά με τα παραπάνω επίπεδα.
Σε μια συγκυρία όπου όλα δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές διακυμάνσεις θα συνεχιστούν, βρίσκει κανείς στην αγορά πληθώρα φθηνών τιμολογίων μπλε χρώματος, που ξεκινούν από τα 8,5 λεπτά στα εξάμηνης διάρκειας και από τα 10 λεπτά στα δωδεκάμηνης, ενώ πολλά κινούνται στη ζώνη 14 λεπτών. Ακριβώς, όσο και η μεσοσταθμική πράσινη χρέωση των μεγαλύτερων παρόχων.
Στα των επιδοτήσεων, εκτός κάποιας μεγάλης μείωσης προς τα κάτω από το μέτωπο των αγορών, που δεν αναμένεται, αυτές θα έχουν πιθανότατα τρίμηνη διάρκεια (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος), όπως έχει «φωτογραφίσει» με δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Θ.Σκυλακάκης. Σενάριο που μεταφράζεται σε ένα συνολικό ποσό 80-100 εκατ ευρώ.
Οι ανακοινώσεις για επαγγελματίες
Στο κεφάλαιο των επαγγελματιών (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, κλπ) με παροχή κάτω των 35 KVA, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Το βασικό σενάριο για να ξεπεραστούν οι κοινοτικοί φραγμοί περί κρατικών ενισχύσεων είναι η αξιοποίηση του κανόνα «De Minimis», που επιτρέπει να δίνονται ενισχύσεις έως 200.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών ανά επιχείρηση, κατόπιν φυσικά αυστηρότατων ελέγχων και εξαιρώντας φυσικά επιχειρήσεις που έχουν εντοπιστεί να επιδίδονται σε ρευματοκλοπή.
Αν και το υπουργείο, ακριβώς για να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία του «De Minimis» αναζητά εδώ και μέρες σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών μια άλλου τύπου οριζόντια λύση, δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. Εκτιμάται ότι στη περίπτωση των επαγγελματιών θα απαιτηθούν για επιδοτήσεις μηνιαία ποσά γύρω στα 5 εκατ ευρώ ή και λίγο παραπάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση