Σε πρόταση μομφής προχωρά η ευρωομάδα της Αριστεράς κατά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανα...
Σε πρόταση μομφής προχωρά η ευρωομάδα της Αριστεράς κατά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση «την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προχώρησε μονομερώς στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Παραγουάη) που θα προκαλέσει σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών και τις τιμές της εγχώριας παραγωγής, στην ασφάλεια των τροφίμων, στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ οι χειρισμοί συνιστούν παράκαμψη των θεσμών της ΕΕ και των Εθνικών Κοινοβουλίων».
«Η ‘αφωνία’ της Ελληνικής Κυβέρνησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα προκαλεί μεγάλη εντύπωση»
Εκ τούτου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ευρωομάδα της Left και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, προχωρούν σε πρόταση μομφής κατά της κ. Φον ντερ Λάιεν, με απόφαση του προεδρείου της ομάδας, στο οποίο συμμετέχει ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει εξαρχής διατυπώσει τη θέση του για τη συμφωνία ενώ οι τέσσερις ευρωβουλευτές του έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν. Η ‘αφωνία’ της Ελληνικής Κυβέρνησης όμως για ένα τόσο σοβαρό θέμα προκαλεί μεγάλη εντύπωση αλλά και ανησυχία», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παραθέτει σημείωμα για πέντε σημεία της συμφωνίας, όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εστιάζονται οι αρνητικές επιπτώσεις.
Εμφύλιος για τη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες Mercosur
Μεγάλες αντιδράσεις γνωρίζει ήδη από τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ η εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν Ο. Φον ντερ Λάιεν με τις χώρες Mercosur της Λατινικής Αμερικής – τις Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βραζιλία και Αργεντινή. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν κρατήσει 25 ολόκληρα χρόνια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ενώ η συμφωνία χαιρετίστηκε από πολλά κράτη της ΕΕ, ιδιαίτερα τη Γερμανία και την Ισπανία, που θέλουν να πουλήσουν στη Λ. Αμερική περισσότερα προϊόντα, όπως αυτοκίνητα, εκδηλώθηκαν νέες σημαντικές διαφωνίες ακόμα και αφότου έπεσαν οι υπογραφές. Ιδιαίτερα η Γαλλία, η Πολωνία και η Ιταλία ανήκουν στις χώρες που έχουν αντιδράσει έντονα επειδή φοβούνται για απώλεια ανταγωνιστικότητας. Επίσης αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί και από τους αγρότες στο Βέλγιο. Θέλουν να κατέβουν ξανά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της συμφωνίας η οποία θεωρούν ότι βλάπτει την ανταγωνιστικότητά τους.
Η Γαλλία και οι σύμμαχοί της, που ανησυχούν για τους αγρότες τους, εκφράζουν φόβους πως η συμφωνία με τις χώρες Mercosur μπορεί να υπονομεύσει τις εγχώριες αγορές πουλερικών και βοείου κρέατος.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Μίλησαν μόνο η κ. Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Λουίς Λακάλε Που, χωρίς να απαντηθούν ερωτήσεις. Οι πρόεδροι της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Παραγουάης παρέμειναν σιωπηλοί σε όλη τη διάρκεια.
«Μόνο δύο από τους πέντε μίλησαν και δεν έγιναν ερωτήσεις. Αυτό από μόνο του λέει πολλά» δήλωσε στο Reuters πηγή της ΕΕ που συμμετείχε ενεργά στις συνομιλίες.
Στη συμφωνία της Παρασκευής έγιναν τροποποιήσεις έναντι του ντιλ που είχε συμφωνηθεί το 2019, οι οποίες αφορούσαν λεπτομέρειες ειδικά για πωλήσεις οχημάτων και για εξαγωγές ορυκτών ζωτικής σημασίας. Επίσης προστέθηκε παράρτημα σχετικά με περιβαλλοντικά μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση