GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΦΩΝΗ» στις χριστιανικές μειονότητες Συρίας και Λιβάνου δίνει η Κύπρος...

Λένα Αργύρη Σε μια περιοχή όπου τους τελευταίους μήνες συντελούνται δομικές αλλαγές και ιστορικού χαρακτήρα ανακατατάξεις ισχύος, η Κυπριακή...


Λένα Αργύρη
Σε μια περιοχή όπου τους τελευταίους μήνες συντελούνται δομικές αλλαγές και ιστορικού χαρακτήρα ανακατατάξεις ισχύος, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδεικνύει ότι δεν παρατηρεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση διεκδικώντας ρόλο στην επόμενη ημέρα.
Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης γίνεται ο πρώτος ηγέτης της περιοχής ο οποίος διορίζει Ειδική Αντιπρόσωπο για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες και την Προστασία των Μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, αφουγκραζόμενος τόσο την αναγκαιότητα ουσιαστικότερης ενασχόλησης με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όσο και τη βαρύτητα την οποία αποδίδει σε αυτό το θέμα το επιτελείο του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Σε μια κίνηση που ήδη έχει προκαλέσει ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Κύπρου διόρισε τη Θεσσαλία Σαλίνα Σάμπο ως Ειδική Αντιπρόσωπο για την προώθηση της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τις θρησκευτικές μειονότητες. Ο νέος αυτός ρόλος θα δίνει έμφαση σε προγράμματα υγείας, εκπαίδευσης και επανένταξης θυμάτων, ενώ βασικός στόχος θα είναι και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της ενίσχυσης των δράσεων για την αποκατάσταση και την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων. Η νέα Ειδική Αντιπρόσωπος, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να δώσει έμφαση στο διπλωματικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, εκμεταλλευόμενη το κεφάλαιο της γεωγραφικής, της πολιτιστικής αλλά και της ιστορικής θέσης της.
Η επερχόμενη μάλιστα Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026, καθιστά αυτήν τη νέα θέση ακόμη πιο σημαντική και της προσδίδει μεγαλύτερη επιρροή. Σε μια συγκυρία κατά την οποία η νέα κυβέρνηση στη Συρία και ο Λιβανος θα προσφύγουν στην Ευρώπη ζητώντας βοήθεια, οι χριστιανικές μειονότητες θα αποκτήσουν φωνή μέσω της Κύπρου, διεκδικώντας και πιθανότατα εξασφαλίζοντας ανταλλάγματα για την προστασία τους. Εκτιμάται πως η Κύπρος θα διαθέτει σημαντική ικανότητα επηρεασμού και διαμόρφωσης των εξελίξεων, για ένα θέμα μείζονος σημασίας για την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση και τα πανίσχυρα χριστιανικά λόμπι που την στηρίζουν.

Σε μια ένδειξη ότι το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ ήδη παρατηρεί και αξιολογεί την στάση και τις πρωτοβουλίες των χωρών της περιοχής, το Breitbart News- το οποίο αποκτά και πάλι τεράστια επιρροή- έσπευσε να αναδείξει αυτήν την πρωτοβουλία, την οποία, μέσω συνέντευξης με τον κ. Χριστοδουλίδη, παρουσίασε ως κίνηση που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του κ. Τραμπ για την προστασία των χριστιανικών μειονοτήτων.
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης στο Breitbart, «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος συνεργαστούν σε αυτόν τον τομέα, νομίζω μπορούμε πλήρως να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των χριστιανών στην περιοχή».
Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος τόνισε ότι «η Κύπρος είναι η μοναδική χριστιανική χώρα στην περιοχή» και ότι θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος των πρωτοβουλιών προστασίας των μειονοτήτων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν κάποια χώρα όπως οι ΗΠΑ θελήσουν να ασχοληθούν σε βάθος με το θέμα αυτό, θα χρειαστούν βοήθεια και καθοδήγηση για παράδειγμα «χαρτογράφησης» των μειονοτήτων. «Αυτό που κάνουμε εμείς τώρα είναι η δημιουργία του εγχειριδίου.»
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ προσωπικά στο θέμα των χριστιανικών μειονοτήτων είναι ότι ένας από τους πρώτους διορισμούς του, ήταν αυτός του Ανώτερου Συμβούλου για αραβικά θέματα και Μέση Ανατολή. Πρόκειται για τον λιβανέζικης καταγωγής, Μασάντ Μπούλος, Ελληνορθόδοξο Χριστιανό και πεθερό της κόρης του Τιφανι.
Στην Ουάσιγκτον εκτιμάται ότι αυτή η νέα πρωτοβουλία του κ. Χριστοδουλίδη θα βάλει την Κύπρο στο ραντάρ της επόμενης κυβέρνησης και δύναται να συμβάλει στην περαιτέρω εμβάθυνση της ολοένα και πιο στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ καθώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αξιολογεί τους συμμάχους και τους εταίρους της με βάση την προστιθέμενη αξία που ρίχνουν στο τραπέζι σε οποιονδήποτε τομέα συνεργασίας και διαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον.
Αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι το διπλωματικό καθεστώς της Κύπρου ως αξιόπιστου συνομιλητή τόσο για τα αραβικά κράτη όσο και για τους Ισραηλινούς, η γειτνίασή της με την περιοχή -μόλις 60 ναυτικά μίλια από τη Συρία, λιγότερο από μία ώρα πτήση από τη Λάρνακα στο Τελ Αβίβ- και ο ρόλος της στην Ε.Ε., θα την καταστήσουν διπλωματικά πολύτιμη για τον πρόεδρο Τραμπ, τον υπουργό Εξωτερικών Ρούμπιο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Γουόλτς.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Σάμπο – σήμερα Πολιτική Διευθύντρια στο Υπουργείο Εξωτερικών – υπηρέτησε στο παρελθόν ως πρέσβειρα της Κύπρου στο Ισραήλ, σε μια κρίσιμη περίοδο, όταν δρομολογήθηκε το τριμερές σχήμα συνεργασίας «3+1», ενώ συνεργάστηκε στενά και με τον πρώτο πρέσβη του προέδρου Τραμπ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν. Μιλάμε επίσης για μια περίοδο κατα την οποία υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ. Η κ. Σάμπο συνεργάστηκε επίσης στενά με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τη σύνοδο κορυφής της Πάφου με την Ελλάδα, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εφέτος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο στη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *