GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Δεκεμβρίου! Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων...

Σαν σήμερα το 1943 η μικρή πόλη των Καλαβρύτων βιώνει τη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας καθώς τότε σημειώθηκε το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. ...


Σαν σήμερα το 1943 η μικρή πόλη των Καλαβρύτων βιώνει τη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας καθώς τότε σημειώθηκε το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Η σφαγή αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αφήνοντας πίσω της καμένη γη, ορφανά παιδιά και ανείπωτο πόνο.
Η τραγωδία ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου 1943, όταν τα γερμανικά στρατεύματα δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τα Καλάβρυτα. Οι κάτοικοι, αν και ανήσυχοι, πείστηκαν από τον Γερμανό διοικητή πως δεν διέτρεχαν κίνδυνο, καθώς δήλωσε ότι στόχος τους ήταν μόνο οι αντάρτες.
Στις 13 Δεκεμβρίου, πριν ξημερώσει, οι καμπάνες της κεντρικής εκκλησίας χτύπησαν, καλώντας όλους τους κατοίκους στο δημοτικό σχολείο. Με διαταγή των Γερμανών, οι άνδρες ηλικίας 14 ετών και άνω απομακρύνθηκαν και οδηγήθηκαν στη Ράχη του Καπή, έναν χώρο προσεκτικά επιλεγμένο ώστε να μη διαφύγει κανείς. Οι γυναίκες και τα παιδιά κλείστηκαν στο σχολείο, το οποίο φρουρούσαν πάνοπλοι στρατιώτες.
Στη Ράχη του Καπή, με το σύνθημα μιας φωτοβολίδας, τα πολυβόλα άρχισαν να θερίζουν τους άνδρες. Από τους εκατοντάδες Καλαβρυτινούς, μόλις 13 επιβίωσαν, προσποιούμενοι τους νεκρούς κάτω από τα σώματα των συγχωριανών τους. Παράλληλα, οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά σε σπίτια, καταστήματα και δημόσια κτίρια, λεηλατώντας ό,τι πολύτιμο υπήρχε.
Οι γυναίκες και τα παιδιά, φυλακισμένα στο σχολείο, κατάφεραν να σπάσουν πόρτες και παράθυρα, διαφεύγοντας από τις φλόγες. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν ανείπωτες, καθώς βρήκαν τους άνδρες της πόλης τους νεκρούς και τα σπίτια τους κατεστραμμένα.
Συνολικά, περίπου 500 άνδρες έχασαν τη ζωή τους με τη σφαγή να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις θηριωδίες των ναζί στην Ελλάδα, ενώ τα Καλάβρυτα ανακηρύχθηκαν μαρτυρική πόλη. Το μνημείο στον λόφο του Καπή, εκεί όπου έγινε η μαζική εκτέλεση, στέκει ως αιώνια υπενθύμιση της φρίκης του πολέμου και της σημασίας της μνήμης ενώ το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κρατά ζωντανή την ιστορία για τις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *