O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε επίσημα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Türkiye κατά τη διάρκεια ζωντανής συνέν...
O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε επίσημα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Türkiye κατά τη διάρκεια ζωντανής συνέντευξης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TV100, ότι η Γερμανία ενέκρινε την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία.
Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας έρχονται λίγες ώρες αφ' ότου ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον Μαρκ Ρούμπιο στο υπουργείο Εξωτερικών και τον Μάικ Γουόλτς ως Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δύο άτομα που είναι γνωστοί για τη στάση τους εναντίον της Τουρκίας με τον Γουόλτς να είναι γνωστός «φίλος των Κούρδων».
Αναφορικά με το αν περιμένει επιτάχυνση των συνομιλιών για τον εκσυγχρονισμό του στόλου αεροσκαφών της Τουρκίας τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε: «Αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις μας με τους Αμερικανούς φίλους μας είναι πολύ θετικές, δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση. Θεωρώ ότι μπορεί να προχωρήσει περισσότερο. Θέλουμε να αγοράσουμε 40 F-16 Viper και θα αγοραστούν, έχουν υπογραφεί συμβόλαια. Κατόπιν τούτου, θα αγοράσουμε άλλα 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon. Η Γερμανία αντιστέκεται εδώ και πολύ καιρό για να μην τα δώσει, αλλά τελικά οι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ: η Αγγλία, η Ιταλία, η Ισπανία, με τις θετικές συνεισφορές τους, έπεισαν τη Γερμανία να δώσει θετική απάντηση».
Στην ίδια ερώτηση ο Γκιουλέρ προσέθεσε το εξής ενδιαφέρον για τη Συρία: «Ο Τραμπ έδωσε εντολή να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τη Συρία τρεις φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Εκτιμώ ότι ο κ. Τραμπ θα δώσει έμφαση σε αυτό και μπορεί να αποσύρει Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία και την περιοχή».
Η απόφαση αυτή ακολουθεί έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και των εταίρων της κοινοπραξίας Eurofighter, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίοι διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην εξασφάλιση της έγκρισης της Γερμανίας. Αυτή η εξαγορά στοχεύει να ενισχύσει τις αεροπορικές δυνατότητες της Τουρκίας και να εκσυγχρονίσει τον στρατιωτικό της στόλο.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργού Άμυνας για την άδεια της Γερμανίας να πουλήσει 40 Eurofighter Typhoon σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στις αμυντικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια όταν η Τουρκία εξέφρασε ενδιαφέρον για την ενίσχυση του εναέριου στόλου της, με κορυφαία επιλογή τα Typhoon.
Ωστόσο, οι δισταγμοί της Γερμανίας, που εμφανίστηκαν ήδη από το 2021, επιβράδυναν τις διαπραγματεύσεις, λόγω ανησυχιών για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Συρία.
Ενεργή υποστήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο, έναν από τους κύριους υποστηρικτές του Eurofighter, ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Ισπανία, εμφανίστηκε το 2023, αυξάνοντας την πίεση στη Γερμανία να επανεξετάσει τη στάση της.
Το Eurofighter είναι εξοπλισμένο με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, ιδιαίτερα το ραντάρ Captor-E AESA (Active Electronically Scanned Array), το οποίο προσφέρει αυξημένη εμβέλεια ανίχνευσης, καλύτερη κάλυψη και δυνατότητα παρακολούθησης πολλαπλών στόχων ταυτόχρονα. Το F-16, αν και μπορεί να αναβαθμιστεί, υστερεί ως προς αυτό, αφού αρχικά στερείται τεχνολογίας AESA (διατίθεται μόνο σε εκσυγχρονισμένες εκδόσεις). Το Eurofighter έχει επίσης καλύτερες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και άμυνας, επιτρέποντάς του να λειτουργεί σε πιο εχθρικά περιβάλλοντα και ενάντια σε πιο εξελιγμένες εναέριες απειλές.
Το F-16 παραμένει ένα ευέλικτο, οικονομικό και αποτελεσματικό μαχητικό για παραδοσιακές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης εδάφους και της αεράμυνας, αλλά η έλλειψη stealth και προηγμένων συστημάτων ανίχνευσης το καθιστά λιγότερο κατάλληλο για σύγχρονα πολεμικά περιβάλλοντα υψηλής έντασης. Το Eurofighter, σχεδιασμένο για αποστολές εναέριας υπεροχής, διαπρέπει σε εμπλοκές μεγάλης εμβέλειας και μπορεί να εκτελέσει αποστολές αέρος-εδάφους, αν και είναι κυρίως βελτιστοποιημένο για περιβάλλοντα αεράμυνας όπου η ικανότητα εντοπισμού και εμπλοκής μακρινών στόχων είναι ζωτικής σημασίας.
Συνοπτικά, το F-16 και το Eurofighter καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες: το πιο οικονομικό και ευέλικτο F-16 είναι κατάλληλο για ευέλικτες, οικονομικά αποδοτικές επιχειρήσεις, ενώ το Eurofighter Typhoon, με τα προηγμένα συστήματα και την ικανότητά του να λειτουργεί σε εχθρικά περιβάλλοντα, είναι μια προτιμώμενη επιλογή για αποστολές εναέριας υπεροχής υψηλής έντασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση