Στη γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη χωρα μας, αναφέρεται με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας ό...
Στη γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη χωρα μας, αναφέρεται με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας ότι "η φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, δέχεται αυξημένες πιέσεις για να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κρίση κόστους ζωής".
Στο ρεπορτάζ της, η εφημερίδα τονίζει ότι τα συνδικάτα διεκδικούν "αξιοπρεπείς μισθούς καθώς οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται ενώ διερύνονται οι ανισότητες".
Τα συνδικάτα, σημειώνει ο Guardian, "κατηγορούν την κεντροδεξιά κυβέρνηση ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση του πληθωρισμού και υποστηρίζουν ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής έχει διαβρώσει το βιοτικό επίπεδο σε σημείο που πολλοί δυσκολεύονται να επιβιώσουν".
Σε δηλώσεις του, πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφέρει ότι "το κόστος ζωής είναι υψηλό και οι μισθοί μας πέφτουν, ενώ το υψηλό κόστος στέγασης έχει φέρει τους νέους σε τραγική θέση". Η κυβέρνηση, σημειώνει η ΓΣΕΕ, "αρνείται να λάβει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο που θα εξασφάλιζε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους εργαζόμενους".
Οι Έλληνες χαμηλού εισοδήματος αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με κατώτατο μισθό κάτω των 900 ευρώ το μήνα σε μια χώρα όπου οι τιμές λιανικής, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, γράφει η εφημερίδα.
Ο Guardian αναφέρεται μάλιστα σε μια φράση που αποδίδει στην αριστερή αντιπολίτευση γράφοντας ότι οι λιγότερο προνομιούχοι αναγκάζονται να πληρώνουν "βρετανικές τιμές με βουλγαρικούς μισθούς".
"Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πρόσφατα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, αλλά με το κόστος στέγασης επίσης να αυξάνεται, έχει δεχθεί κριτική ότι απλά δεν αρκεί σε μια κοινωνία όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια", προσθέτει.
Απεργία σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική πρόοδο
Η γενική απεργία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από την κρίση χρέους "που παραλίγο να την οδηγήσει εκτός ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία", σημειώνει ο Guardian.
Με επαίνους που θα φάνταζαν αδιανόητοι στο πικ της κρίσης, συνεχίζει, "οι οίκοι αξιολόγησης επικρότησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που όχι μόνο έχουν επιτύχει τους στόχους και την επιστροφή της χώρας σε επενδυτικό επίπεδο, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα την Ελλάδα να ξεπεράσει άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη".
Η χώρα έχει καταγράψει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, με την ΕΕ να προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,1% το 2024, ελαφρώς κάτω από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για 2,3%, αλλά πολλές φορές υψηλότερη από την αδύναμη συνολική ανάπτυξη 0,8% που προβλέπει ο οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον για την ευρωζώνη στο σύνολό της.
Η ανεργία μειώθηκε ομοίως από το υψηλό σχεδόν 30% στο 8,3%, το χαμηλότερο των τελευταίων 20 ετών. Η ανάκαμψη έχει επιταχυνθεί από τον τουρισμό ρεκόρ, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ και μία στις πέντε θέσεις εργασίας.
Η απόδειξη της αξιοσημείωτης ανάκαμψης επισημάνθηκε, όταν ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το 2025 η Ελλάδα θα προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή ύψους 5 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης που δόθηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Περιγράφοντας την αποπληρωμή ως ένδειξη δημοσιονομικής ανάκαμψης της χώρας, σημειώνει ο Guardian, ο Μητσοτάκης είπε σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Αθήνα ότι η κίνηση "υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη μας στα δημόσια οικονομικά και αντανακλά τη δέσμευσή μας στη δημοσιονομική πειθαρχία".
Αν και η Ελλάδα παραμένει επιβαρυμένη με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι τα έσοδα που αποκτήθηκαν από την επιτυχή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα συμβάλουν, και αυτά, στη μείωση της επιβάρυνσης.
Ο Guardian αναφέρει ωστόσο ότι "η οικονομική ανάκαμψη δεν αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα των Ελλήνων που επηρεάζονται από τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τις αυξήσεις φόρων λόγω λιτότητας που η χώρα αναγκάστηκε να υπομείνει για να ξεφύγει από τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της κρίσης".
"Είναι μια ιστορία επιτυχίας που δεν μπορεί να μεταφραστεί σε πραγματικά κέρδη για τους απλούς ανθρώπους που βγαίνουν στο δρόμο", δήλωσε στην εφημερίδα ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομίτσης. "Υπάρχει πολύ άγχος στους πολίτες ακριβώς επειδή τόσοι πολλοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ξανά και ξανά το βλέπετε να αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπήσεις μαζί με τη γενική αίσθηση ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που δεν κατάφερε να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης".
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση