«Καμπανάκι» για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών Σε ΒΒΒ- διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Fitch...
«Καμπανάκι» για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Σε ΒΒΒ- διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Fitch Ratings, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook), επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε νωρίτερα το ΒΝ πως μία νέα αναβάθμιση... αργεί.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως οι αξιολογήσεις της Ελλάδας υποστηρίζονται από επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος υψηλότερα και δείκτες διακυβέρνησης σύμφωνα με τη βαθμίδα «BBB», καθώς και από ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής που υποστηρίζεται από την ένταξη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Η δημοσιονομική και μακροοικονομική προσαρμογή έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτά τα πλεονεκτήματα από το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς και τη σημαντική απώλεια του ΑΕΠ στην περίοδο της κρίσης, τις χαμηλές επενδύσεις και τα NPEs στον τραπεζικό τομέα.
Συνετή δημοσιονομική στάση
Η Fitch αναμένει η υγιής δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης να συνεχιστεί το 2025 και το 2026. Η Ελλάδα έχει επιτύχει ισχυρή δημοσιονομική θέση μετά την πανδημία και τα ενεργειακά σοκ, με δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται γύρω στο 1% του ΑΕΠ φέτος.
Τα έσοδα ενισχύονται με τη βελτίωση της είσπραξης φόρων, ενώ οι δαπάνες βρίσκονται υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο.
Η Fitch αναμένει το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα να παραμείνει πάνω από το 2% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2026.
Αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο
Η δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σύνεση ενισχύθηκε πρόσφατα από το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2025 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό-διαρθρωτικό σχέδιο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σημαντικά κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και να διασφαλίσει τη συνεχή μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, με βάση μια μέτρια πορεία αύξησης των πρωτογενών δαπανών.
Μειωμένο δημόσιο χρέος
Ο συνδυασμός σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων, χαμηλού κόστους δανεισμού και αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, θα εξασφαλίσει τη συνεχή μείωση του λόγου του χρέους. Το βασικό σενάριο είναι ότι το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2028 από 164% στο τέλος του 2023 και την κορύφωση 207% το 2020.
Η Ελλάδα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους μετά την πανδημία στην Ευρώπη.
Ωστόσο, το χρέος εξακολουθεί να είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τη βαθμίδα «BBB» και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης - 90%.
Το ευνοϊκό προφίλ χρέους της χώρας -μέσες λήξεις 19 ετών με ευνοϊκά επιτόκια και μεγάλα ταμειακά αποθέματα (47 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2024)- μειώνει σημαντικά τους κινδύνους έναντι μελλοντικών κραδασμών.
Μέτρια τροχιά ανάπτυξης
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2,4% το 2025, παρόμοια επίπεδα με το 2024 και το 2023. Η ανάπτυξη υποστηρίζεται από τη σταθερή επιτάχυνση των επενδύσεων και τη μέτρια αύξηση της κατανάλωσης, που υποστηρίζεται από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και την περαιτέρω πτώση της ανεργίας.
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 9,3% τον Σεπτέμβριο του 2024, το χαμηλότερο από το 2009 και ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε γύρω στο 3% τους τελευταίους μήνες.
Το Ταμείο RRF έχει υποστηρίξει επενδύσεις, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης μεταξύ των μελών της ΕΕ.
Παρά τις πρόσφατες σταθερές επιδόσεις ανάπτυξης, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει διαρκή σημάδια από τις κρίσεις της: ο δείκτης επενδύσεων 15,6% προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ και το επίπεδο του ΑΕΠ είναι σχεδόν 20 π.μ. κάτω από το ρεκόρ του 2007.
«Αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει σε σταθερή πορεία της τάξης του 2% μεσοπρόθεσμα, πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης», υπογραμμίζεται.
«Καμπανάκι» για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (CAD) ανήλθε σε 6,3% του ΑΕΠ το 2023, σημαντικά υψηλότερο από το 0,3% στη βαθμίδα «BBB» του 0,3%.
Το CAD μειώθηκε το 2023 από 10,3% του ΑΕΠ το 2022, λόγω χαμηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων, αλλά η βελτιωτική τάση δεν συνεχίστηκε το α' εξάμηνο του 2024. Τα έσοδα από τον τουρισμό επιβραδύνθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής, αντανακλώντας πιθανώς τη συνολική αδυναμία της ευρωπαϊκής ζήτησης.
Από διαρθρωτική άποψη, το πολύ χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης είναι ο κύριος λόγος για το έλλειμμα στο CAD, ενώ η περαιτέρω επιτάχυνση των εισαγωγών μεσοπρόθεσμα θα ασκήσει περαιτέρω πίεση. Η ένταξη στην Ευρωζώνη μετριάζει τους χρηματοδοτικούς κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό έλλειμμα στο CAD και δεν αναμένεται καμία διακοπή στις εξωτερικές ροές κεφαλαίων.
Σε καλό δρόμο οι τράπεζες
Η Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα τον Σεπτέμβριο, με θετικές προοπτικές.
Αυτό αντανακλά τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας και στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κερδοφορία, υποστηριζόμενες από υψηλότερα επιτόκια, την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και την εκκαθάριση του ισολογισμού.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου 19,1% στο τέλος Ιουνίου 2024 πλησιάζει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης - 20,1%. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (τέλος Ιουνίου 2024: 6,4%) θα μειωθεί περαιτέρω το β' εξάμηνο του 2024 και 2025, λόγω πωλήσεων χαρτοφυλακίων.
Ωστόσο, παραμένει το ζήτημα των υψηλών αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC, 12,5 δισ. ευρώ, 50% των CET 1 τον Ιούνιο του 2024).
www.bankingnews.gr
Great post!
ΑπάντησηΔιαγραφήI really enjoyed reading this article and found it super informative. If you're interested in more coding tips, tutorials, and web development resources, feel free to check out my blog, See Coding. I cover a range of topics, from building web apps to coding best practices, and I regularly share valuable content for developers at all skill levels.
I’d love for you to follow my blog and stay updated with new posts. Feel free to leave comments or feedback – I’m always open to discussions. Happy coding, and thanks for sharing such great content!