Ανοιξε σήμερα τις πύλες του το ιστορικό συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επί της Πατησίων, για τις τριήμερες εκδηλώσεις τιμής ...
Ανοιξε σήμερα τις πύλες του το ιστορικό συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επί της Πατησίων, για τις τριήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 51ης επετείου της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση, σήμερα το συγκρότημα Πατησίων άνοιξε 09:00 και θα κλείσει στις 20:00, κάτι που προβλέπεται να γίνει και το Σάββατο, «ή και νωρίτερα, αν κριθεί σκόπιμο, για την ασφάλεια του συγκροτήματος από την Επιτροπή Εορτασμού», ενώ την Κυριακή 17η Νοεμβρίου οι πύλες του Πολυτεχνείου θα ανοίξουν και πάλι στις 09:00 και είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 13:00, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.Υπενθυμίζεται πως και για την φετινή επέτειο της εξέγερσης η Αθήνα θα είναι αστυνομοκρατούμενη, καθώς θα αναπτυχθούν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΔΙ.ΑΣ. Ασφάλεια, Τροχαία κλπ).
Ξεκίνησαν οι τριήμεροι εορτασμοί για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου με το ιστορικό κτήριο της οδού Πατησίων να έχει ανοίξει τις πύλες του προκειμένου να δεχτεί όσους θέλουν να καταθέσουν στο μνημείο λουλούδια και στεφάνια, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Επίσης, στον δρόμο θα κάνουν την εμφάνισή τους οι αύρες, τα υδροβόλα δηλαδή οχήματα «Αίαντες», ενώ drones και ελικόπτερα θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ παρουσία εισαγγελέων και από ταράτσες των πολυκατοικιών στα Εξάρχεια, ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και τυχόν φαινόμενα καταλήψεων.
Το Πολυτεχνείο με το που φύγει η σημαία θα σφραγιστεί και θα αναπτυχθούν ισχυρότατες δυνάμεις της Αστυνομίας πέριξ αυτού, όπως επίσης θα υπάρχει αυστηρή παρουσία στην Νομική και πέριξ άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Αυτό που αποτελεί πρόσθετο μέτρο για φέτος είναι ουσιαστικά η αύξηση των στατικών δυνάμεων φύλαξης και περιφρούρησης σε πιθανούς στόχους επιθέσεων που φέτος είναι κατά πολύ περισσότεροι, όπως η Πρεσβεία του Ισραήλ, η συναγωγή και στόχοι ισραηλινών συμφερόντων.(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
«Ανοιχτό Γκίνη»: Ό,τι μας έφερε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ακόμα εδώ: φτώχεια, πόλεμος, καταστολή
Προσπάθεια «κατάργησης του ρόλου του πανεπιστημίου ως ελεύθερου χώρου διακίνησης ιδεών» διαβλέπει η πρωτοβουλία για «Ανοιχτό Γκίνη» του Συντονισμού Κάτω Πολυτεχνείου, από ομάδες και συλλογικότητες, οι οποίες προχωρούν σε διοργάνωση πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο εμβληματικό κτίριο του ιστορικού αρχιτεκτονικού συγκροτήματος, στο πλαίσιο του εορτασμού για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
«Στο Πολυτεχνείο, τόσο στο συγκρότημα Πατησίων όσο και στη Πολυτεχνειούπολη, η διοίκηση έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο ενάντια στη πολιτική έκφραση» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία.
«51 χρόνια μετά, ό,τι μας έφερε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ακόμα εδώ: φτώχεια, πόλεμος, καταστολή», υπογραμμίζει με νόημα.(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Η πρωτοβουλία τονίζει επίσης τα εξής:
«Τα πανεπιστήμια, εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, και με καθαρό κόμβο τον παγκόσμιο “Μάη του 68”, ήταν και είναι το κρισιμότερο φυτώριο αντιστάσεων στις εξουσίες, οργάνωσης του κινήματος και γέννησης εξεγέρσεων. Τέτοια ήταν και στη περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών και σε αυτόν τον κύκλο εντάσσεται και η εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73. Αυτό η εξουσία θέλει να το ξεριζώσει.
»Αυτό που επιχειρεί σήμερα είναι η κατάργηση του ρόλου του πανεπιστημίου ως ελεύθερου χώρου διακίνησης ιδεών, ως χώρου συνάντησης, συζήτησης, αντιπαράθεσης, συγκρότησης πάνω στα πολιτικά ερωτήματα. Ως χώρου ανοιχτού και δημόσιου ταυτόχρονα, με αναφορά σε όλη τη κοινωνία – αυτό αντικατοπτρίζουν τα σχέδια για είσοδο με πάσο και τουρνικέ.
»Πιο έμμεσα όμως, η επίθεση επεκτείνεται και στην ίδια την ακαδημαϊκή ελευθερία, στην γνώση που παράγεται μέσα από την κοινωνικοποίηση των ίδιων των φοιτητριών, όπως σηματοδοτεί το κλείσιμο των χώρων για μακέτες στην αρχιτεκτονική. Μια επίθεση που συνδέεται με ένα μοντέλο για το νέο πανεπιστήμιο όπου το ιδιωτικό κεφάλαιο θα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, στην ερευνητική διαδικασία, στα προγράμματα σπουδών αλλά και στους ίδιους τους χώρους των σχολών. Η ευρύτερη γειτονιά των Εξαρχείων».
ΣΦΕΑ: 51 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όλες οι λαϊκές κατακτήσεις ανατρέπονται
Πενήντα ένα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «όλες οι δημοκρατικές, κοινωνικές, συνδικαλιστικές κατακτήσεις που δεν χαρίστηκαν αλλά απαίτησαν επίμονους σκληρούς αγώνες στην Μεταπολίτευση, ανατρέπονται καθημερινά από την κυβέρνηση των υποκλοπών, του εγκλήματος των Τεμπών, του αυταρχισμού, των συνδικαλιστικών διώξεων», «μια κυβέρνηση που επιδοτεί την αισχροκέρδεια και την απληστία των επιχειρηματικών ομίλων, ρίχνοντας τον λαό στην ανέχεια» τονίζει στην διακήρυξή του με αφορμή την επέτειο, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πορεία στην αμερικανική πρεσβεία αλλά και στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοεμβρίου.(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
«Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις κατά της βάρβαρης εισβολής – επιδρομής του στρατού του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο και υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμά του Παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό τους κράτος στα σύνορα του 1967. Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ!
Τιμώντας την αγωνιστική παρακαταθήκη του Νοέμβρη 1973, συνεχίζουμε τον αγώνα για τα ίδια ιδανικά και αιτήματα, με οδηγό πάντα τις σύγχρονες ανάγκες των πολλών», υπογραμμίζει.(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί
Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στο κέντρο της Αθήνας από σήμερα Παρασκευή και έως και τη Δευτέρα λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 51η επέτειο εορτασμού του Πολυτεχνείου.
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
– Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 15-11-2024 έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας 18-11-2024, ως εξής:
– Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Εξαρχείων και της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου.
– 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
– Πεζόδρομος Τοσίτσα.
– Πεζόδρομος Πολυτεχνείου.
– Μπουμπουλίνας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Στουρνάρη και της Λ. Αλεξάνδρας.
– Τζωρτζ, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Καποδιστρίου.
– Μπόταση, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Καποδιστρίου.
– Κάνιγγος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Χαλκοκονδύλη.
– Σολωμού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Εξαρχείων.
– Καποδιστρίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μπόταση και Γ’ Σεπτεμβρίου.
– Πλατεία Εξαρχείων.
– Χαλκοκονδύλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Κάνιγγος.
– Αβέρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και Μάρνης.
– Βερανζέρου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κάνιγγος και Μάρνης.
– Σπ. Τρικούπη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της Πλ. Εξαρχείων.
– Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Πατούσα.
– Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, την Κυριακή 17-11-2024 από τις 6 το πρωί καθώς και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων:
– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
– Πλατεία Ομονοίας.
– Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.
– Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
– Πλατεία Συντάγματος.
– Β. Γεωργίου Α’, σε όλο το μήκος της.
– Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
– Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
– Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
– Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.
– Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας.
– Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
– Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
– Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Αμαλίας.
– Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.
– Αθηνάς, σε όλο το μήκος της.
– Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).
– Τσόχα, σε όλο το μήκος της.
– Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα.
– Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.
– Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
– Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
– Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας.
– Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
– Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά.
– Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Βασ. Κων/νου.
– Βασ. Αλεξάνδρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
– Βεντήρη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
– Χατζηγιάννη Μέξη στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
– Ηριδανού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
– Παπαδιαμαντοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μιχαλακοπούλου και της Λ. Βασ. Σοφίας.
– Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.
– Λούρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
– Λαμψάκου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
– Σεμιτέλου στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
– Κερασούντος, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
– Καρτάλη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
– Λυκαονίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
– Αγγ. Πυρρή, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
– Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα;
ΕΓΓΡΑΦΗ
* κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Πολυτεχνείο: Ποιοι σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί στις 17 Νοεμβρίου
Με εντολή της ΕΛΑΣ, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Μοναστηράκι (Γραμμές 1 και 3), Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Ομόνοια (Γραμμές 1 και 2) και Πανεπιστήμιο θα κλείσουν στις 14:00. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.
Οι σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν με νεότερη εντολή της ΕΛΑΣ.(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση