Οι γυναίκες που παραβιάζουν τον υποχρεωτικό νόμο του χιτζάμπ θα οδηγούνται σε κλινικές για ψυχοθεραπεία. Αυτά είναι τα νεότερα από την Τεχερ...
Οι γυναίκες που παραβιάζουν τον υποχρεωτικό νόμο του χιτζάμπ θα οδηγούνται σε κλινικές για ψυχοθεραπεία. Αυτά είναι τα νεότερα από την Τεχεράνη, μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη φοιτήτρια που γδύθηκε διαμαρτυρόμενη για τον συγκεκριμένο νόμο.
Η ανακοίνωση προήλθε από την επικεφαλής του «Τμήματος Γυναικών και Οικογένειας της Κεντρικής Διοίκησης για την Προώθηση της Αρετής και την Αποτροπή της Κακίας», Mehri Talebi Darestani. Η κλινική, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα προσφέρει «επιστημονική και ψυχολογική θεραπεία για την αφαίρεση του χιτζάμπ».
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «τρομακτική» όπως γράφει ο Guardian. Η Sima Sabet, Ιρανή δημοσιογράφος που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας από το Ιράν πέρυσι, την αποκάλεσε «ντροπιαστική». Ο Ιρανός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hossein Raeesi τόνισε ότι η ιδέα μιας τέτοιας κλινικής «δεν είναι ούτε ισλαμική ούτε σύμφωνη με τον Ιρανικό νόμο».
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση πάρθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η σύλληψη μιας φοιτήτριας πανεπιστημίου που γδύθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για επίθεση από φύλακες ασφαλείας λόγω παραβίασης του νόμου για το χιτζάμπ.
Η φοιτήτρια μεταφέρθηκε επίσης σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν καταγγείλει τη χρήση βασανιστηρίων, βίας και υποχρεωτικής φαρμακευτικής αγωγής σε διαδηλωτές και πολιτικούς αντιφρονούντες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ψυχικά ασθενείς από τις αρχές και τοποθετούνται σε κρατικά ψυχιατρικά ιδρύματα.
Η καταστολή δεν περιορίζεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Η πρόσφατη σύλληψη της 25χρονης Roshanak Molaei Alishah, η οποία επιτέθηκε σε έναν άντρα που την παρενόχλησε για το χιτζάμπ της, υπογραμμίζει την αυξανόμενη καταπίεση. Η τύχη της παραμένει άγνωστη. Οργανώσεις που σχετίζονται με φερόμενες παραβιάσεις του νόμου για το χιτζάμπ έχουν κλείσει.
Μια νεαρή Ιρανή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε: «Δεν θα είναι κλινική, θα είναι φυλακή. Παλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα με διακοπές ρεύματος, αλλά ένα κομμάτι ύφασμα είναι αυτό που ανησυχεί το κράτος. Αν υπήρχε ποτέ στιγμή να επιστρέψουμε όλοι στους δρόμους, αυτή η στιγμή είναι τώρα, αλλιώς θα μας κλείσουν όλους μέσα».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση