Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για χρηματοδότηση εγκληματικής οργάνωσης και υποκίνηση σε αθλητική βία ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτ...
Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για χρηματοδότηση εγκληματικής οργάνωσης και υποκίνηση σε αθλητική βία ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας κατά περίπτωση σε βάρος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, των αντιπροέδρων της ΠΑΕ, Κωνσταντίνου Καραπαπά, Δημήτρη Αγραφιώτη και Μιχάλη Κουντούρη, καθώς και σε βάρος του δημάρχου Πειραιά -επίσης αντιπροέδρου της ΠΑΕ- Γιάννη Μώραλη.
Οι πέντε κατηγορούμενοι έχουν λάβει κλήσεις από τον ανακριτή Παναγιώτη Τζιούβα για την ερχόμενη Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να λάβουν εκ νέου προθεσμία για να απολογηθούν για τις σχέσεις της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους κατηγορούμενους ως μέλη και διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης της Θύρας 7, στην οποία αποδίδεται η δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη στον Ρέντη τον Δεκέμβριο του 2023.Αν και οι σχέσεις του οπαδικού στρατού της Θύρας 7 με τη διοίκηση του ερυθρόλευκου συλλόγου, οι οικονομικές δοσοληψίες και το ιδιότυπο καθεστώς «ασυλίας» που απολάμβαναν οι συνδεσμίτες είχαν διατυπωθεί στο πολυσέλιδο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. προς τις εισαγγελικές αρχές ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, όταν η αστυνομία προχωρούσε στις συλλήψεις 167 οπαδών που περιλαμβάνονται ως κατηγορούμενοι στη δικογραφία της δολοφονίας Λυγγερίδη, δεν υπήρχαν, μέχρι πρότινος, εξελίξεις στις έρευνες των δικαστικών αρχών που να δρομολογούν νέες ποινικές διώξεις. Οπως είχε γίνει γνωστό, οι ανακριτικές αρχές επικεντρώνονταν στην εξέταση κυρίως της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας (κακούργημα) στη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού, όπως σκιαγραφούνταν στην αρχική δικογραφία.
«Αφανής ηγεσία»
Η ΕΛ.ΑΣ. τότε έκανε λόγο για ενδεχόμενη «αφανή ηγεσία» της εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία ήταν ήδη κατηγορούμενοι ηγετικά μέλη της Θύρας 7 του Ολυμπιακού. «Από τη λεπτομερή εξέταση και εκτίμηση του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι εκτός από την εμφανή ηγεσία», σημείωνε το διαβιβαστικό, «δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εγκληματική οργάνωση να διευθύνεται, συγκεκαλυμμένα και σε ανώτατο επίπεδο, από μέλη της διοίκησης ή στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός [...] όπως και του αθλητικού σωματείου Ο.Σ.Φ.Π.». «Χωρίς τη συμμετοχή και την “υψηλή προστασία” αυτών», συμπλήρωνε, «τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών και κατά συνέπεια η εγκληματική οργάνωση δεν θα υπήρχε, άλλως θα είχε πολύ περιορισμένο εύρος και δράση»
Τελικά οι ανακριτικές αρχές δεν άσκησαν ποινικές διώξεις για ηθική αυτουργία αλλά για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που επισύρουν ποινές από τρία έως πέντε έτη, εκτιτέα, αφού οι κατηγορίες υπάγονται στις επιβαρυντικές διατάξεις για την αθλητική βία. Τι προέκυψε από τη δικαστική διερεύνηση που οδήγησε τον ανακριτή στην άσκηση διώξεων γι’ αυτό το σκέλος της υπόθεσης; Στη δικογραφία έχουν προστεθεί στοιχεία που προέκυψαν μέσω νόμιμων επισυνδέσεων: πρόκειται για τηλεφωνικές επικοινωνίες εμπλεκομένων που αναφέρονται σε συνάντηση εκπροσώπων της διοίκησης του Ολυμπιακού με οργανωμένους οπαδούς της Θύρας 7 μετά τη δολοφονία Λυγγερίδη. Μένει να φανεί αν τα στοιχεία αυτά επαρκούν για να «δέσει» η δικογραφία, προκειμένου να αποδειχθούν οι κατηγορίες που αποδίδονται στους πέντε διοικούντες του Ολυμπιακού.
Υποκίνηση
Ενδείξεις για την κατηγορία της υποκίνησης σε αθλητική βία είχαν επισημανθεί ωστόσο πολύ νωρίς στην ογκώδη δικογραφία, όταν οι αρχές περιέγραφαν περιστατικό όπου οι «διευθυντές» της εγκληματικής οργάνωσης παρακινούσαν απλά μέλη «να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο για πρόκληση επεισοδίων και επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις» τον Απρίλιο του 2023, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στον ΟΣΦΠ και την ΑΕΚ, στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Σε αυτό το σημείο της δικογραφίας γινόταν ειδική αναφορά στη στάση που κράτησαν οι ισχυροί άνδρες της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Β. Μαρινάκης και Κ. Καραπαπάς, που βρίσκονταν στο γήπεδο: «Προς το τέλος του αγώνα [...] οπαδοί του Ολυμπιακού δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα προκάλεσαν τη διακοπή του αγώνα, πετώντας μπάλες στον αγωνιστικό χώρο. Το ίδιο μάλιστα έπρατταν και οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ευάγγελος Μαρινάκης και Κωνσταντίνος Καραπαπάς [...]».
Εκτενείς αναφορές γίνονται στη δικογραφία σε οικονομικές συναλλαγές και έμμεση χρηματοδότηση των κατηγορουμένων ως ηγετικών μελών της οργάνωσης από την ηγεσία της ΠΑΕ: είτε επειδή η ηγεσία χορηγούσε δωρεάν προσκλήσεις για είσοδο στο γήπεδο, εισιτήρια και διαπιστεύσεις, είτε επειδή ηγετικά στελέχη της οργάνωσης μεταπωλούσαν μαζικά εισιτήρια στην τιμή που όριζαν τα ίδια, προκειμένου, σύμφωνα με τη δικογραφία, «νέα μέλη να εισέρχονται στο γήπεδο δωρεάν, ενέργεια που βοηθά την εν συνεχεία στρατολόγησή τους στην εγκληματική οργάνωση».
Πλέον οι ανακριτικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζουν την έρευνά τους στον Δήμο Πειραιά, όπου πολλά από τα κατηγορούμενα ως μέλη (ηγετικά και μη) φαίνεται να είχαν προσληφθεί ανά διάφορες χρονικές περιόδους, χωρίς όμως απαραίτητα να εμφανίζονται στην εργασία τους. Οι αρχές αναζητούν στοιχεία προκειμένου να φανεί αν οι προσλήψεις αυτές ήταν πραγματικές ή εικονικές αφού μία από τις διαστάσεις της χρηματοδότησης που εξετάζονται είναι οι εργασιακές σχέσεις που ανέπτυσσαν οι κατηγορούμενοι με την ηγεσία της ΠΑΕ και συγκεκριμένα με τον δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη που βρίσκεται στη λίστα με τους κατηγορούμενους.
ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Σκευωρία» και «νέα απόπειρα εκβιασμού»
«Μια νέα απόπειρα εκβιασμού» και «σκευωρία» χαρακτήρισε η ΠΑΕ Ολυμπιακός τη δικαστική εξέλιξη που ήρθε «ως συνέχεια της άδικης μαζικής στοχοποίησης των οπαδών μας ως εγκληματικής οργάνωσης». Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ υποστηρίζει πως «ακόμη και ο πιο αφελής μπορεί να καταλάβει ότι ο χρόνος που επελέγη δεν είναι τυχαίος. Η συγκεκριμένη μεθόδευση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και εργαλειοποιεί δυστυχώς την ίδια τη Δικαιοσύνη», κάνοντας εκ νέου αναφορά σε «παρακράτος» που λειτουργεί «στον δημόσιο βίο της χώρας».
● «Η κλήση μου σε απολογία αντιμάχεται ματαίως την προσήλωσή μου στη νομιμότητα» υποστήριξε ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης σε ανακοίνωσή του. «Η διακριτή μεταχείριση των μελών της διοίκησης του Ολυμπιακού Πειραιά και ως εκ τούτου και η δική μου, λόγω του ότι εκτός της θέσης του Δημάρχου Πειραιά κατέχω τιμής ένεκεν και τη θέση του Αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, είναι εξόφθαλμη και επιτρέπει τη διατύπωση προβληματισμών για τη λειτουργία των θεσμών της χώρας μας» συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση