GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ! Το κρυμμένο μήνυμα για τη Γάζα σε μια διαφημιστική πινακίδα στην Times Square...

«Όλοι παρακολουθούν τι συμβαίνει στους Παλαιστίνιους πολίτες(...) αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα», δήλωσε ο καλλιτέχνης Patrick Amadon στο ART...


«Όλοι παρακολουθούν τι συμβαίνει στους Παλαιστίνιους πολίτες(...) αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα», δήλωσε ο καλλιτέχνης Patrick Amadon στο ARTnews.
Τον Αύγουστο, μια εταιρεία προσέγγισε τον καλλιτέχνη Patrick Amadon με ένα φαινομενικά απλό αίτημα: Να συνεισφέρει το εναρκτήριο έργο τέχνης για το δημόσιο λανσάρισμα της ηλεκτρονικής αγοράς έργων τέχνης.
Tο έργο θα προβαλλόταν σε 14 εκατομμύρια έξυπνες οθόνες και σε μια μνημειώδη διαφημιστική πινακίδα στην Times Square της Νέας Υόρκης. Όμως ο καλλιτέχνης, που ακούει στο όνομα Amadon, σκέφτηκε: «Είσαι σίγουρος;».

Πολιτική δήλωση μέσω της τέχνης
Μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google σχετικά με την πρακτική του αποκαλύπτει την αφοσίωσή του στον αντίλογο: Το έργο του αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν την παρακολούθηση, την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης, την προπαγάνδα και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Του έχει απαγορευτεί, υπό την απειλή φυλάκισης, η είσοδος στην Κίνα και τα εδάφη της, επειδή ενσωμάτωσε κρυφά σε έναν ψηφιακό καμβά που εκτέθηκε σε ένα πολυκατάστημα στο Χονγκ Κονγκ πέρυσι, μια έντεχνη δήλωση υπέρ της υποστήριξης των διαδηλώσεων για δημοκρατία.
Ίσως δεν θα πρέπει να εκπλήσσει, λοιπόν, το γεγονός ότι η ανάθεση, που φέρει τον τίτλο Passive Observer και καταλαμβάνει μερικές ορόφους της Times Square, έχει ένα μυστικό που πιθανότατα να μην γνώριζαν οι ευεργέτες του: Τη σελίδα της Wikipedia για τη «γενοκτονία στη Γάζα».
Η σελίδα εμφανίζεται ανάμεσα σε καρέ με μάτια που ανοιγοκλείνουν, σαν θάνατος που παρακολουθείται από απόσταση, ενώ αργότερα τα ανθρώπινα χέρια κάνουν scroll.

Η φρίκη στη Γάζα
«Όλοι παρακολουθούν τι συμβαίνει στους Παλαιστίνιους πολίτες(…) αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα», δήλωσε ο Amadon στο ARTnews. «Είναι απίστευτα δύσκολο να πετύχεις την αλλαγή ως άτομο, αλλά ως καλλιτέχνης που έχει μια οδό για να περάσει ένα μήνυμα, αυτή είναι μια ωραία ευκαιρία».
Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι τουλάχιστον 41,534 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 96,092 τραυματιστεί στη Γάζα από τoυς IDF από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ενώ περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα -σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της- αντιμετωπίζουν «επικείμενο λιμό».
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του στη Γάζα δεν διέπραξαν ενέργειες που συνιστούν γενοκτονία, όπως ορίζεται στη Σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας. Το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, αλλά δήλωσε το νόμιμο δικαίωμά του να προχωρήσει με την υπόθεση γενοκτονίας που είχε ασκήσει η Νότια Αφρική. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρνηθεί όλες τις κατηγορίες για γενοκτονία.

«Μια πράξη αλληλεγγύης»
Ερωτηθείς αν φοβάται τα αντίποινα για τη δική του αντάρτικη διαμαρτυρία, ο Amadon είπε ότι δεν τον απασχολεί καθόλου.
Το έργο του Χονγκ Κονγκ, που ονομάζεται «No Rioters», εμφάνιζε αθόρυβα τα ονόματα ατόμων που φυλακίστηκαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας του 2020, ο οποίος επέκτεινε την επιρροή του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.
Η νομοθεσία έχει επικριθεί έντονα για την ποινικοποίηση ενός ευρέος φάσματος αντιφρονούντων πράξεων στο πλαίσιο της απόσχισης, καταπνίγοντας ουσιαστικά την ελευθερία της έκφρασης στη διοικητική περιοχή. Τον Ιούλιο του 2023, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι τουλάχιστον 200 διαδηλωτές κατά του Πεκίνου είχαν συλληφθεί και περίπου στους μισούς είχαν απαγγελθεί κατηγορίες.
«Με [αυτά τα έργα], η ασφάλεια είναι μια ανησυχία. Η γκαλερί με την οποία συνεργάστηκα με έβαλε να υπογράψω ένα συμβόλαιο που έλεγε ότι δεν γνώριζαν τι είχα σχεδιάσει. Ο υπολογιστής μου κόλλησε κάποιο ακριβό κακόβουλο λογισμικό», είπε, προσθέτοντας ότι η κοινότητα των εξόριστων του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, εκτίμησε τη χειρονομία.
«Αυτό είναι το ζητούμενο, νομίζω. Μια πράξη αλληλεγγύης».
*Με πληροφορίες από: Artnet | Tessa Solomon



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *