GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ! Πώς κατάφερε να «αποσυντονίσει» το Iron Dome του Ισραήλ...

Το πιο φονικό της πλήγμα εναντίον του Ισραήλ πέτυχε την Κυριακή (13/10) η Χεζμπολάχ, μετά τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες ...


Το πιο φονικό της πλήγμα εναντίον του Ισραήλ πέτυχε την Κυριακή (13/10) η Χεζμπολάχ, μετά τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγει το Ισραήλ στον Λίβανο.
Μάλιστα, μετά το πλήγμα με drones εναντίον βάσης του στρατού νότια της Χάιφα που πέρασε το Iron Dome και είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν περισσότεροι από 60, η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε χθες  Δευτέρα (14/10) νέα επίθεση στο κεντρικό Ισραήλ.
Σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ, «υποσχέθηκε στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφα δεν είναι παρά μια πρόγευση αυτού που τον περιμένει, αν αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον του λαού μας». Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κέντρο εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι στην Μπινγιαμίνα.
Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν «σμήνος drones με εκρηκτικά» εναντίον του κέντρου εκπαίδευσης, ενώ αφιέρωσε την επίθεση στη μνήμη του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.
Αυτό, όμως, που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πώς η Χεζμπολάχ κατάφερε να διαπεράσει τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία αποτελούν την πιο φημισμένη προστασία του Ισραήλ από αέρος επιθέσεις, σε μια συγκυρία που οι ΗΠΑ, πριν μάλιστα την επίθεση, ανακοίνωσαν πως στέλνουν το προηγμένο σύστημα πυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ, μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνά του.
Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ αποκάλυψε το «κενό» στο Iron Dome
Όπως σημειώνουν οι New York Times, το χτύπημα στη βάση στην πόλη Μπινιαμίνα, στην περιοχή της Χάιφα, ερμηνεύτηκε στο Ισραήλ όχι μόνο ως ένδειξη αντοχής της Χεζμπολάχ, αλλά και ως απόδειξη ενός ανησυχητικού κενού στα αμυντικά συστήματα της χώρας. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη, δηλώνοντας ότι εξαπέλυσε «σμήνος επιθετικών drones» πάνω από τα σύνορα του Ισραήλ.
«Μελετούμε και ερευνούμε το περιστατικό — πώς ένα drone εισήλθε χωρίς προειδοποίηση και έπληξε τη βάση», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Πρέπει να παρέχουμε καλύτερη άμυνα».
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, και μια επίθεση σε βάση εκπαίδευσης στρατιωτών στην εσωτερική μας γραμμή είναι δύσκολη, με επώδυνα αποτελέσματα. Λειτουργήσατε καλά στη φροντίδα και την εκκένωση των τραυματιών. Αγκαλιάστε τις οικογένειες των θανόντων, συνοδεύστε τους τραυματίες και ενισχύστε τους διοικητές και τους στρατιώτες» ήταν τα σχόλια του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Αντιστράτηγου Χέρζι Χαλεβί, κατά την επίσκεψή του στην Εκπαιδευτική Βάση της Ταξιαρχίας Γκολάνι, μετά το χθεσινό περιστατικό.
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε μια «περίπλοκη επιχείρηση». Εξήγησε ότι εκτόξευσε ταυτόχρονα δεκάδες πυραύλους εναντίον διάφορων στόχων στις επαρχίες Ναχαρίγια και Άκρα με στόχο «να αποσυντονίσει τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».
Με αυτό τον τρόπο τα drones «κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ της αντιαεροπορικής άμυνας και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης», εξήγησε η Χεζμπολάχ.
Επιπλέον, σύμφωνα με έναν στρατιωτικό και έναν πολιτικό εμπειρογνώμονα τεχνολογίας και πληροφοριών που μίλησαν στο LBCI, ένα από τα μεγαλύτερα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα τον περασμένο Αύγουστο, η αναχαίτιση οποιουδήποτε εναέριου αντικειμένου απαιτεί ανίχνευση και εντοπισμό από ραντάρ. Η αποτυχία του ραντάρ να εντοπίζει πάντα αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποδίδεται στο μικρό τους μέγεθος, το οποίο τους επιτρέπει να αποφεύγουν την ανίχνευση από το ραντάρ.
Άλλωστε, τα εν λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος, γεγονός που τα καθιστά ορατά με γυμνό μάτι αλλά δύσκολα ανιχνεύσιμα από το ραντάρ. Ορισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι κατασκευασμένα από υλικά ή φέρουν εξοπλισμό που τα καθιστά μη ανιχνεύσιμα από το ραντάρ. Όπως μάλιστα επισημαίνουν, το Iron Dome σχεδιάστηκε αρχικά για την αντιμετώπιση ρουκετών και όχι μικρών drones.
Ισραήλ: Τι είναι σχεδιασμένο να κάνει το Iron Dome
Το Iron Dome, το πιο γνωστό σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους μικρού βεληνεκούς, καθώς και οβίδες και όλμους, σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 4 έως 70 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης. Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει απειλές που θα έπλητταν κατοικημένες περιοχές, ενώ παράλληλα αγνοεί πυραύλους που προβλέπεται να πέσουν σε μη κατοικημένες ζώνες, κάνοντας το πιο αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό, όπως αναφέρει το BBC.
Υπάρχουν μονάδες του Iron Dome τοποθετημένες σε όλο το Ισραήλ. Κάθε μονάδα περιλαμβάνει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτήρες, με τον κάθε εκτοξευτήρα να φέρει 20 πυραύλους αναχαίτισης. Αυτές οι μονάδες μπορούν να παρακολουθούν και να αναχαιτίζουν πολλαπλούς πυραύλους ταυτόχρονα, εξασφαλίζοντας την προστασία κρίσιμων υποδομών και κατοικημένων περιοχών.
Οι IDF έχουν δηλώσει ότι το σύστημα Iron Dome καταστρέφει περίπου το 90% των ρουκετών που στοχεύει. Οι πύραυλοι αναχαίτισης “Tamir” που χρησιμοποιεί το σύστημα εκτιμάται ότι κοστίζουν περίπου 50.000 δολάρια ο καθένας.
Το σύστημα Iron Dome αναπτύχθηκε μετά τον πόλεμο του καλοκαιριού του 2006 μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, κατά τη διάρκεια του οποίου η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σχεδόν 4.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες.
Λίβανος: Μάχες σώμα με σώμα μετά την επίθεση με drones
Αξίζει να σημειωθεί ότι, την Κυριακή, εκτός από την επίθεση με drones κατά του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι πολεμά «με αυτόματα όπλα» και «ρουκέτες» εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών σε τουλάχιστον τέσσερα μεθοριακά χωριά και ότι έστησε ενέδρα σε στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «μάχες σώμα με σώμα». Πρόσθεσε επίσης ότι αιχμαλώτισε μαχητή της Χεζμπολάχ σε τούνελ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου.
Μετά τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετέφερε το μέτωπο του πολέμου στον Λίβανο, λέγοντας ότι στόχος του είναι η επιστροφή των περίπου 60.000 ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ λόγω των ρουκετών και των πυραύλων που εκτοξεύει καθημερινά η Χεζμπολάχ σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς.
Στον Λίβανο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγουμένη από τα ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 1.300 τον αριθμό των νεκρών από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Την ίδια περίοδο σχεδόν 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με βάση τον ΟΗΕ.
Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ενέτεινε χθες τα πλήγματά της εναντίον χωριών στον νότιο Λίβανο, αφού έπληξε το Σάββατο αγορά στην πόλη Ναταμπίγιε.
Ισραήλ: Νέες σειρήνες για πυραυλική επίθεση από τη Χεζμπολάχ
Παράλληλα, σειρήνες ήχησαν την  Δευτέρα (14/10) στο κεντρικό Ισραήλ λόγω ενός αριθμού βλημάτων που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας.
Στο μεταξύ το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ισραηλινή ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα, μία ημέρα έπειτα από μια άλλη επίθεση εναντίον άλλης στρατιωτικής βάσης στην ίδια περιοχή, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες.
«Παραμένουμε σε εγρήγορση και είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.
Εξάλλου το σιιτικό κίνημα επεσήμανε ότι έβαλε εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που είχαν προχωρήσει στο χωριό Μαρούν αλ Ρας, στον νότιο Λίβανο, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε ότι μαχητές της χρησιμοποίησαν «όλμους του πυροβολικού εναντίον συγκεντρωμένων στρατιωτών του εχθρού» σε αυτό το χωριό.
Ισραήλ: «Πυρά» κατά της Ειρηνευτική Δύναμης του ΟΗΕ
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Έλι Κοέν κατηγόρησε την Προσωρινή Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο, την UNIFIL, ότι είναι μια περιττή δύναμη που απέτυχε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ και την κάλεσε να αποσυρθεί καθώς εντείνονται οι μάχες.
«Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του και, αν ο ΟΗΕ δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον θα πρέπει να μην παρεμβαίνει και να απομακρύνει το προσωπικό του από τις ζώνες μαχών», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ και ο ΟΗΕ ανταλλάσσουν κατηγορίες σχετικά με τους κυανόκρανους στον νότιο Λίβανο, καθώς το Ισραήλ προωθεί τις δυνάμεις του στην περιοχή, όντας αποφασισμένο να εξαλείψει το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ και τις στρατιωτικές υποδομές του.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν δια της βίας χθες, Κυριακή, στη βάση της δύναμής του στον νότιο Λίβανο, στην πιο πρόσφατη καταγγελία του για ισραηλινές παραβιάσεις κατά της ειρηνευτικής του δύναμης, την ώρα που η Χεζμπολάχ εξαπέλυε θανατηφόρο «σμήνος από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones)» σε στρατόπεδο του ισραηλινού στρατού.
Το Ισραήλ αμφισβήτησε τα όσα κατήγγειλε ο ΟΗΕ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε να αποσυρθούν οι κυανόκρανοι, σημειώνοντας ότι παρέχουν «ανθρώπινες ασπίδες» στην Χεζμπολάχ εν μέσω αύξησης των εχθροπραξιών.
Η UNIFIL ανακοίνωσε ότι δύο ισραηλινά άρματα μάχης Merkava κατέστρεψαν την κεντρική πύλη βάσης της και εισήλθαν σε αυτήν δια της βίας χθες πριν από την αυγή. Αφού έφυγαν τα άρματα μάχης, βλήματα εξερράγησαν 100 μέτρα μακριά, απελευθερώνοντας καπνό, ο οποίος απλώθηκε στη βάση και έκανε το προσωπικό του ΟΗΕ να αρρωστήσει, προσθέτει η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο στην ανακοίνωσή της.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητές της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, τραυματίζοντας 25 από αυτούς. Η επίθεση των μαχητών σημειώθηκε πολύ κοντά σε θέση της UNIFIL και άρμα μάχης που βοηθούσε στην απομάκρυνση των τραυματιών κάτω από πυρά έκανε όπισθεν μπαίνοντας στη βάση της UNIFIL, διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατος.
Ο Νετανιάχου παράλληλα σημείωσε σε δήλωση που απηύθυνε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: «Έχει έρθει η ώρα να αποσύρετε την UNIFIL από τα προπύργια της Χεζμπολάχ και τις ζώνες μάχης».
Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι χρησιμοποιεί για προστασία την εγγύτητα των θέσεων κυανοκράνων της UNIFIL.
Η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο είχε προηγουμένως καταγγείλει ότι ισραηλινές επιθέσεις σε παρατηρητήριο, κάμερες, εξοπλισμό επικοινωνίας και φωτισμό, περιόρισαν τις δυνατότητές της επιτήρησης. Πηγές του ΟΗΕ εξέφρασαν παράλληλα φόβους ότι θα είναι αδύνατο να επιτηρηθούν τυχόν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε  με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν «επαναβεβαίωσε τη σημασία (που έχει) το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των δυνάμεων της UNIFIL και των Λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων», σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής κλήσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *