GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ραδιοσταθμός απέλυσε τους δημοσιογράφους και τους αντικατέστησε με «παρουσιαστές» τεχνητής νοημοσύνης!

Ο δημόσιος ραδιοσταθμός Off Radio Krakow σε μια κίνηση που δικαιολογεί ως… πείραμα, απέλυσε το προσωπικό του –δημοσιογράφους και μουσικούς π...


Ο δημόσιος ραδιοσταθμός Off Radio Krakow σε μια κίνηση που δικαιολογεί ως… πείραμα, απέλυσε το προσωπικό του –δημοσιογράφους και μουσικούς παραγωγούς- την περασμένη εβδομάδα και επαναλειτούργησε τα προηγούμενα 24ώρα με «παρουσιαστές» εκπομπών προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο ραδιοσταθμός έχει να υπερηφανεύεται ότι είναι «το πρώτο πείραμα στην Πολωνία στο οποίο οι δημοσιογράφοι είναι εικονικοί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από την Τεχνητή Νοημοσύνη».
Ο σταθμός αξιοποιεί τρία άβαταρ με σκοπό, όπως υποστηρίζει, να έχει καλύτερη διείσδυση στους νεότερους ηλικιακά ακροατές με ατζέντα πολιτιστικών και κοινωνικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την LGBTQ κοινότητα.

Ο ραδιοσταθμός, υποστηρίζει, ότι διερευνά τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι περισσότερο ευκαιρία ή απειλή για τα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφία; Αναζητούμε τις απαντήσεις στο ερώτημα», ισχυρίζεται με ανακοίνωση του ο διευθυντής του Off Radio Μάρτσιν Πουλιτ.
Η είδηση της αντικατάστασης ανθρώπων με avatar εξαπλώθηκε αστραπιαία και έχει προκαλέσει, διεθνώς, έντονη ανησυχία και πλήθος αντιδράσεων.

Το εγχείρημα άρχισε να παίρνει διαστάσεις και από την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας «για την αντικατάσταση των εργαζόμενων με “μηχανές”» του δημοσιογράφου-κριτικού κινηματογράφου Ματέους Ντέμσκι ο οποίος έως την περασμένη εβδομάδα είχε εκπομπή στον σταθμό και είναι μεταξύ των απολυμένων.
«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο προηγούμενο που μας πλήττει όλους», γράφει ο Ντέμσκι και υποστηρίζει ότι η κίνηση του Off Radio εν δυνάμει μπορεί να ανοίξει τον δρόμο «σε έναν κόσμο στον οποίο έμπειροι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται στον τομέα των μέσων ενημέρωσης για χρόνια αλλά και άλλοι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους δημιουργικής παραγωγικότητα θα αντικαθίστανται από μηχανές».

Ο δημοσιογράφος παρέδωσε στο υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας φάκελο με συνολικά 400 σελίδες γεμάτες με περίπου 20.000 υπογραφές, ανθρώπων που αντιτίθενται στην πρακτική του ραδιοσταθμού, ζητώντας την παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομίας της Πολωνίας, Χάνα Βρομπλέφσκα αλλά και της Κυβέρνησης ώστε «να σταματήσει αυτή η φάρσα».
Αντίδραση υπήρξε και από την κυβέρνηση της Πολωνίας, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός ψηφιακής πολιτικής της χώρας, Κριστόφ Γκαβκόφσκι, πήρε θέση και με ανάρτηση του στο Χ δηλώνει ότι «παρόλο που είμαι φαν της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύω ότι συγκεκριμένα όρια ξεπερνιούνται όλο και περισσότερο. Η εξάπλωση του ΑΙ πρέπει να γίνεται υπέρ των ανθρώπων, όχι εναντίον τους».
Ο κρατικός ραδιοσταθμός στην εισαγωγική σελίδα του στο ιντερνετ, διαφημίζει τη λειτουργία του μέσω ΤΝ επιχειρηματολογεί ωστόσο ότι πίσω από την χρήση της υπάρχουν άνθρωποι: «Το online-ψηφιακό πρόγραμμα του σταθμού δημιουργείται, πλέον, με την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι πίσω από αυτήν, αλλά χρησιμοποιώντας τα προαναφερθέντα εργαλεία. Αυτό το πρότζεκτ είναι η συμμετοχή μας στην συζήτηση για τις ευκαιρίες και τις απειλές που φέρνει το ΑΙ. Θέλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν τι επηρεάζει η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στον πολιτισμό, τα μίντια, την δημοσιογραφία και την κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *