GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΗΜΑ ότι "δεν θα απαντήσει άμεσα" στο Ισραήλ εκπέμπει η Τεχεράνη...

Ο στρατός του Ιράν στέλνει σήμα ότι η Τεχεράνη δεν θα ανταποδώσει αμέσως μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην Ισλαμική Δημοκρατία,...


Ο στρατός του Ιράν στέλνει σήμα ότι η Τεχεράνη δεν θα ανταποδώσει αμέσως μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην Ισλαμική Δημοκρατία, γράφουν οι Financial Times.
Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν τρία κύματα επιθέσεων στο Ιράν το Σάββατο, αλλά η Τεχεράνη προσπάθησε να μειώσει τον αντίκτυπο των επιθέσεων και αργότερα χθες το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «επιφυλάσσεται για το νόμιμο δικαίωμά της να απαντήσει την κατάλληλη στιγμή».

Αντί να ορκιστεί εκδίκηση, η δήλωση σημείωσε ότι η έμφαση του Ιράν ήταν στην υποστήριξη της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πολεμούν τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ αντίστοιχα.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε τα πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ως αντίποινα για την ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου, αλλά οι δυο πλευρές φαίνεται πως θέλουν να αποφύγουν έναν πλήρη πόλεμο.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου παρέμεινε σιωπηλή για την επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, ο οποίος απαγόρευσε στους υπουργούς του να δίνουν συνεντεύξεις το Σάββατο. Αντίθετα, ο Ισραηλινός Στρατός αφέθηκε να περιγράφει με αόριστους όρους τα «ακριβή χτυπήματα» σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και συστήματα αεράμυνας και να απευθύνει προειδοποιήσεις για μελλοντικές επιθέσεις εάν η Τεχεράνη απαντήσει.
Οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να αποφύγει να χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προετοίμαζε την επίθεση.
Αφού το Ισραήλ κήρυξε την ολοκλήρωση της επίθεσης, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι η απάντηση του Ισραήλ θα πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος του τελευταίου κύκλου επιθέσεων μεταξύ των δυο πλευρών. Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει αυτό το μήνυμα άμεσα και έμμεσα στην Τεχεράνη, είπε αξιωματούχος.
Εάν το Ιράν απαντήσει, η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί και θα στηρίξει το Ισραήλ και «θα υπάρξουν συνέπειες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε τα χτυπήματα «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας ότι η δημοκρατία «θεωρεί δικαίωμα και καθήκον της να ασκήσει νόμιμη αυτοάμυνα έναντι ξένων επιθετικών ενεργειών». Όμως, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, δεν απείλησε με μια επικείμενη απάντηση.
Το Σάββατο, σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο και το Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi είπε ότι «το Ιράν δεν θα διστάσει να απαντήσει αποφασιστικά και αναλογικά σε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας», αλλά πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε απάντηση θα έρθει «την κατάλληλη στιγμή».
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν ισχυρίστηκαν στη δήλωση ότι «σημαντικός» αριθμός ισραηλινών πυραύλων αναχαιτίστηκε, ενώ αυτοί που έφτασαν στους στόχους τους προκάλεσαν μόνο «περιορισμένη ζημιά» σε συστήματα ραντάρ, μερικά από τα οποία έχουν ήδη επισκευαστεί.
Το αρχηγείο αεράμυνας του Ιράν δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε βάλει στόχο στρατιωτικές βάσεις στην Τεχεράνη, στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν και στη δυτική επαρχία Ιλάμ. Εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη και Ιρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέγραψαν πολλαπλές εκρήξεις που τάραξαν την πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *