GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζιζέλ Πελικό: Ολόκληρη η συγκλονιστική κατάθεσή της...

Ψύχραιμη, διαυγής, έτοιμη για κάθε ενοχλητική ερώτηση, αλλά όχι άκαμπτη, όχι ξύλινη, όχι χωρίς συναισθήματα: αυτό που συνέβη στο ποινικό δικ...


Ψύχραιμη, διαυγής, έτοιμη για κάθε ενοχλητική ερώτηση, αλλά όχι άκαμπτη, όχι ξύλινη, όχι χωρίς συναισθήματα: αυτό που συνέβη στο ποινικό δικαστήριο της Βακλούζ, με τη Ζιζέλ Πελικό να προχωρά σε ένα πρώτο σχόλιο μετά από εβδομάδες ακροαματικής διαδικασίας με τους βιαστές της να καταθέτουν ο ένας μετά τον άλλο, δεν είχε προηγούμενο.
Γιατί η Πελικό, η γυναίκα που επί μία δεκαετία εν αγνοία της είχε μετατραπεί σε έρμαιο στα χέρια του συζύγου της που τη νάρκωνε για να τη βιάσει τόσο ο ίδιος όσο και άγνωστοι που «προσκαλούσε» μέσω διαδικτύου στο σπίτι τους, σήμερα πήρε τον λόγο. Και αφού πρώτα απευθύνθηκε σε αυτόν, τον πρώην πια σύζυγο και δήμιό της, στη συνέχεια προχώρησε σε κάτι που μοιάζει με μανιφέστο υπέρ κάθε επιζώσας βιασμού και κυρίως υπέρ εκείνων που δεν δικαιώθηκαν ποτέ.
«Δεν είναι για να ντρεπόμαστε εμείς. Είναι για να ντρέπονται εκείνoι. Θα είμαι η πρώτη γυναίκα που θα έχει δίκιο...Ήθελα όλες οι γυναίκες θύματα βιασμού - όχι μόνο όταν έχουν ναρκωθεί, ο βιασμός υπάρχει σε όλα τα επίπεδα – ήθελα αυτές οι γυναίκες να πουν: αν το έκανε η Πελικό, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Όταν σε βιάζουν, σε δένουν με ντροπή. Αλλά η ντροπή είναι για εκείνους, όχι για εμάς».
Ζιζέλ Πελικό: «Με φρόντιζε. Σκεφτόμουν ότι αυτό είναι ο έρωτας»
Η διαδικασία συνεχίστηκε με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να ρωτά την Πελικό αν υποψιάστηκε ποτέ ότι ο σύζυγός της τη ναρκώνει και πώς, αλλά και πού θα μπορούσε να αποθηκεύει τα ναρκωτικά με τα οποία την έριχνε αναίσθητη. «Θυμάστε στιγμές που ο Ντομινίκ Πελικό σας ετοίμασε κάποιο πιάτο ή κάποιο ρόφημα», ήταν η ερώτηση με την Πελικό να απαντά: «Μου ετοίμαζε πολλά γεύματα. Το εκλάμβανα ως φροντίδα. Ένα βράδυ ήρθε να με πάρει από τον σταθμό της Αβινιόν και ενώ είχα περάσει 10 μέρες με τα εγγόνια μου. Είχε ήδη ετοιμάσει το γεύμα μας – κάτι με πουρέ πατάτας. Δύο πιάτα ήταν ήδη στο φούρνο. Εγώ έβαλα ελαιόλαδο στις πατάτες μου και εκείνος βούτυρο, οπότε ήταν εύκολο να δούμε ποιο πιάτο ήταν δικό του. Πίναμε μαζί ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ποτέ δεν βρήκα κάτι παράξενο στις πατάτες μου. Τελειώσαμε το φαγητό. Συχνά, όταν έπαιζε ποδοσφαιρικός αγώνας στην τηλεόραση, τον άφηνα να τον παρακολουθήσει μόνος του. Μου έφερνε στο κρεβάτι το αγαπημένο μου παγωτό με γεύση βατόμουρο και τότε σκεφτόμουν: ‘Μα τι τυχερή που είμαι. Τι έρωτας είναι αυτός ο άνθρωπος’. Ποτέ δεν ένιωσα να χάνω παλμούς ή να ζαλίζομαι. Πρέπει να με έπιανε άμεσα το ναρκωτικό. Ποτέ δεν θυμάμαι να πέφτω. Ξυπνούσα με τις πιτζάμες μου... Μόνο τα πρωινά ήμουν πιο κουρασμένη από το συνηθισμένο, αλλά περπατάω πολύ και σκέφτηκα ότι έφταιγε αυτό».
Ακόμα πιο σπαρακτικά, η Πελικό άρχισε να περιγράφει το πότε άρχισε να νιώθει άρρωστη: «Είχα ξυπνήσει αρκετές φορές από ένα αίσθημα σα να είχαν σπάσει τα νερά μου, όπως σου συμβαίνει όταν γεννάς. Είχα συμβουλευτεί τρεις διαφορετικούς γυναικολόγους για να καταλάβω τι μου συμβαίνει...».
Η ίδια αφηγήθηκε και ένα περιστατικό από ένα ραντεβού που είχε ένα πρωί στο κομμωτήριο και ο Πελικό προθυμοποιήθηκε να την πάει ο ίδιος μέχρι εκεί, επειδή δεν αισθανόταν καλά. Της συνέβη κάτι σαν λιποθυμία και μετά είχε απώλεια μνήμης – δεν θυμόταν τι ακριβώς είχε κάνει στο κομμωτήριο.
Η Πελικό για όλα εκείνα τα πρωινά που ένιωθε άρρωστη και χαμένη
Όταν ο πρόεδρος ρώτησε την Πελικό για το αν θυμόταν τι φορούσε στα βίντεο των βιασμών της, προέκυψε αναστάτωση, ωστόσο διευκρινίστηκε ότι την προηγούμενη εβδομάδα μέσα στο δικαστήριο είχε ακουστεί ότι ο σύζυγός της την έγδυνε και όταν τελείωναν τις ειδεχθείς πράξεις τους, ο ίδιος ήταν που της φορούσε ξανά τις πιτζάμες της.
«Είχα δύο συρτάρια με τα εσώρουχά μου, ήξερα καλά τα εσώρουχά μου. Φορούσα λευκά ή πορτοκαλί χρώματα, είχα κάλτσες σε λευκό χρώμα, είχα μαύρο καλσόν. Τα εσώρουχα στα βίντεο δεν είναι τα δικά μου εσώρουχα. Αυτό που είδα στα βίντεο, δεν μου ανήκει, πρέπει να το είχε φυλάξει κάπου αλλά δεν το ήξερα», απάντησε η Πελικό.

Όπως ήταν φυσικό, ο πρόεδρος ρώτησε την Πελικό για το ακανθώδες κεφάλαιο της απιστίας της προς τον σύζυγό της. Η ίδια είχε αποκαλύψει πως αρκετά χρόνια είχε μία εφήμερη σχέση για την οποία είχε υπάρξει ειλικρινής προς τον Ντομινίκ Πελικό, όμως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου θέλησε να μάθει, αν η Πελικό είχε αισθανθεί ποτέ ότι ο σύζυγός της αναζητούσε εκδίκηση ή επιδίωκε τον εξευτελισμό της με τη συμπεριφορά του.
«Σκεφτόμουν συχνά ότι ίσως δεν συνήλθε ποτέ από το γεγονός ότι είχα γνωρίσει κάποιον άλλον σε κάποια φάση της ζωής μας. Συχνά αισθανόμουν υπεύθυνη. Σκέφτηκα: δεν ήταν ίσως εκδίκηση, επειδή είχε υποφέρει τόσο πολύ από εκείνη τη σχέση; Αλλά ήταν χρόνια αργότερα, είχαμε μιλήσει γι' αυτό. Είχε κι εκείνος σχέσεις. Ο πρώτος άνδρας που γνώρισα ήταν ο σύζυγός μου, ο δεύτερος ήταν ο εραστής μου. Είχαμε μιλήσει και γι' αυτό», ανέφερε η Πελικό. Ο δικαστής επέμεινε για το πώς ενημερώθηκε ο Πελικό για την απιστία της συζύγου του και η ίδια απάντησε ξανά ότι είχε υπάρξει απολύτως ειλικρινής μαζί του.
Η εκδίκηση του Ντομινίκ Πελικό: μια θηριωδία δεκαετίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περί εκδίκησης, λόγω απιστίας, τα είχε αναφέρει μέσα στη δικαστική αίθουσα ένας από τους κατηγορουμένους, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Πελικό δεν συγχώρησε ποτέ την σύζυγό του και ήθελε να την εκδικηθεί όσο πιο οδυνηρά γινόταν.
Όταν η έδρα επανήλθε με ερωτήσεις για τα βίντεο των βιασμών της και συγκεκριμένα για ένα στο οποίο ο Πελικό ακούγεται να δίνει οδηγίες σε έναν βιαστή γυναίκας του, λέγοντάς του «Σταμάτα, σταμάτα, πονάει», εκείνη να ακούγεται να ψελλίζει κάτι σαν να βρίσκεται στα πρώτα στάδια της χημικής υποταγής της.
Ερωτηθείσα σχετικά με το ότι ο σύζυγός της την αποκαλούσε «la bourgeoise» σε κάποιους από τους άνδρες που φέρεται να στρατολόγησε για να τη βιάσουν, λέει: «Είναι ενδιαφέρον. Πάντα μου άρεσε να βγαίνω έξω καλοντυμένη, πάντα ήμουν έτσι στη ζωή μου, στη δουλειά, ακόμα και σήμερα. Όταν πηγαίνω στην αγορά, είμαι πάντα καλοντυμένη. Έτσι, αν ο τρόπος ντυσίματος και ο τρόπος ύπαρξής μου ήταν αστικός [τι να πω]... Πάντα με ενδιέφερε η λογοτεχνία και η μουσική. Δεν του άρεσε να έρχεται μαζί μου στην όπερα και ίσως να το έλεγε εξαιτίας αυτού. Πιστεύω όμως ότι ο πολιτισμός είναι προσβάσιμος σε όλους σήμερα».
«Είστε κόρη αξιωματικού του στρατού, με κλασική παιδεία;», επέμεινε ο πρόεδρος. «Ναι, έχω μεγαλώσει με αξίες», συνέχισε η ίδια για να ερωτηθεί στη συνέχεια, αν πίστευε ότι ο σύζυγός της είχε κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι της. Όπως εξήγησε η Πελικό, ποτέ της δεν κατάλαβε κατι τέτοιο.
Στην ερώτηση του δικηγόρου της για αν πρέπει να αναρωτηθεί αν ευθύνεται για ό,τι συνέβη, η Ζιζέλ Πελικό τόνισε: «Φυσικά και σήμερα που μιλάμε δεν αισθάνομαι υπεύθυνη για τίποτα. Σήμερα, πάνω απ' όλα, είμαι θύμα». Και συνέχισε: «Τόσες ημέρες ακούω συζύγους και συντρόφους και φίλες και συγγενείς να λένε για τους κατηγορούμενους ότι δεν φαίνονται ικανοί για βιασμό.... Πρέπει να προχωρήσουμε πια σε ό,τι αφορά την κουλτούρα του βιασμού. Πρέπει να μάθουν οι άνθρωποι τον ορισμό του βιασμού στην κοινωνία...Είναι αλήθεια ότι ακούω πολλές γυναίκες και άνδρες να λένε ότι είμαι πολύ γενναία. Εγώ λέω ότι δεν είναι γενναιότητα, είναι θέληση και αποφασιστικότητα να αλλάξεις την κοινωνία».
Πίστευε ότι η αγάπη της θα γιατρέψει τα δύσκολα παιδικά χρόνια του
Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος επέμεινε να ρωτά για το ενδεχόμενο σύμπλεγμα κατωτερότητας του Πελικό με τη Ζιζέλ να απαντά ακόμα πιο ξεκάθαρα, κατηγορηματικά, με απόλυτη συναισθηματική διαύγεια: «Όταν γνώρισα τον Ντομινίκ, παρά το γεγονός ότι έχασα τη μητέρα μου πολύ νωρίς, ήμουν πάντα περιτριγυρισμένη από αγάπη, [από] τη γιαγιά μου, τη θεία μου. Πάντα βρισκόμουν σε αυτή την ατμόσφαιρα. Ο Ντομινίκ ήταν από έναν ακριβώς αντίθετο κόσμο, είχε έναν τυραννικό πατέρα, έδινε όλο το μισθό του στους γονείς του. Η διαφορά ήταν ότι - είχε πολύ θυμό, πολλή μομφή εναντίον αυτών των ανθρώπων...Πάντα προσπαθούσα να βρω μια ισορροπία όπου τα πράγματα ήταν καλά για εμάς. Πάντα προσπαθούσα να είμαι το ισόβαρο στη δική του δύσκολη παιδική ηλικία, να κάνω πράγματα που θα αντιστάθμιζαν με χαρά και καλοσύνη τα όσα είχε περάσει στα παιδικά του χρόνια», τόνισε η Πελικό.

Σημειώνεται ότι υπήρξαν και κάποιες ερωτήσεις αναφορικά με την κόρη της, Καρολίν Πεϊρονέτ, η οποία μιλώντας στην αστυνομία είχε αναφέρει ότι σε ηλικία 8  ετών, θυμάται τον πατέρα της να πιάνει τη μητέρα της από τον λαιμό.
Ο δικηγόρος ρώτησε αν αυτό το περιστατικό σχετιζόταν με τη στιγμή που ο Πελικό ενημερώθηκε για την εξωσυζυγική σχέση της Ζιζέλ. «Ήταν ένα μικρό κορίτσι οκτώ ετών, δεν λέει ψέματα, αλλά είδε μια σκηνή στο μπάνιο όταν ο πατέρας της ήρθε προς το μέρος μου. Με τίναξε από τον γιακά, αυτό συνέβη», διευκρίνισε η ίδια και συνέχισε: «Η κόρη του του είχε ζητήσει να γράψει για την παιδική του ηλικία- ήξερε ότι είχε δύσκολη παιδική ηλικία. Είπε: ‘Πρέπει να γράψεις για αυτά’ του είχε πει». Σε αυτά τα χειρόγραφα, όπως αποκάλυψε η Ζιζέλ ήταν που ανακάλυψε ότι τον σύζυγό της τον είχαν βιάσει.
«Έχασε 10 χρόνια από τη ζωή μου»
Όταν χρειάστηκε να αναφερθεί στο πώς ανακάλυψε οτι ο Πελικό φωτογράφιζε κάτω από τις φούστες γυναικών, η Πελικό είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό θα μπορούσε να του το έχει συγχωρήσει τότε, όμως, τελικά αυτή η επιείκειά της τελικά, την εξέθεσε στον μεγαλύτερο κίνδυνο που θα μπορούσε να τη βρει.
«Έχασα δέκα χρόνια από τη ζωή μου. Αν ήμουν καχύποπτη και σε επιφυλακή ήδη από το 2010, αναφορικά με τις διαλείψεις που μου συνέβαιναν και τότε νομιζα ότι σταδιακά χάνω τα λογικά μου».
Με αυτά τα λόγια πρακτικά ολοκληρώθηκε η κατάθεση της επιζώσας των βιασμών της Μαζάν. Η Πελικό αναμένεται να πάρει ξανά τον λόγο προς τα τελευταία στάδια της ακροαματικής διαδικασίας, γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.
Με στοιχεία από Guardian, LaDepeche.fr, France24

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *