GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΧΑΟΣ! Πώς μας επηρεάζει η αλλαγή της ώρας...

Έφτασε η στιγμή της αλλαγής της ώρας: την Κυριακή 27 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα στο πλα...


Έφτασε η στιγμή της αλλαγής της ώρας: την Κυριακή 27 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα στο πλαίσιο της χειμερινής ώρας.
Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και τα ρολόγια μας αντί για 04:00 π.μ. θα δείχνουν 03:00 π.μ.
Κι ενώ μερικοί μπορεί να χαρούν που θα κερδίσουν μια ώρα έξτρα ύπνου, κάποιοι άλλοι μπορεί να…
Αισθάνονται SAD
Κατά τη χειμερινή ώρα, οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν. Αυτό σημαίνει ότι ερχόμαστε σε λιγότερη επαφή με το φως του ήλιου. Παράλληλα, όσο χειμωνιάζει και «χαλάει» ο καιρός, μένουμε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.
Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), η οποία συνήθως ξεκινά στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα και τελικά υποχωρεί με την έναρξη της άνοιξης.
Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση εξηγεί ότι η εποχική κατάθλιψη μπορεί να προκύψει από μια βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο που προκαλείται από τις λιγότερες ώρες της ημέρας και το λιγότερο ηλιακό φως, φαινόμενο που μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μετατόπιση του βιολογικού ρολογιού, προκαλώντας ποικίλες διαταραχές στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
Ξυπνήσουν με πονοκέφαλο
Όταν αλλάζει η ώρα, αλλάζει και ο κιρκάδιος ή κιρκαδιανός ρυθμός μας – το εσωτερικό μας «ρολόι» που συγχρονίζεται με την ανατολή και τη δύση του ήλιου – γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες και να πυροδοτήσει ημικρανίες και πονοκεφάλους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Μην έκλεισαν μάτι
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των Ηνωμένων Πολιτειών, η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη, την προσοχή, τη μνήμη, την ενέργεια, την όρεξη και τη διάθεσή μας, ενώ μακροπρόθεσμα, συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι ψυχικές διαταραχές.
Έχουν αρρυθμίες
Ερευνητές στη Σουηδία παρατήρησαν ότι η αλλαγή της ώρας (ειδικά από τη χειμερινή στη θερινή) μπορεί να επιβαρύνει και την καρδιά μας. Η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.
Μείνουν στην προηγούμενη ώρα
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine υποστηρίζει ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να προκαλέσει και κοινωνικό (social) «jet lag».
O όρος «social jet lag» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ασυμφωνία μεταξύ της βιολογικής ώρας και των κοινωνικών υποχρεώσεων όπως το σχολείο ή η εργασία.
* Πηγή: Vita

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *