GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ" ήταν στις ΗΠΑ και ο ίδιος ο Έλον Μασκ!

Ο Έλον Μασκ, ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, και πολέμιος της χαλαρής μετανα...


Ο Έλον Μασκ, ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, και πολέμιος της χαλαρής μεταναστευτικής πολιτικής φαίνεται πως είχε ξεκινήσει την καριέρα του ευρισκόμενος παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποκαλύπτει η Washington Post.
Η αμερικανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της γράφει πως ο Μασκ έφτασε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας το 1995 για σπουδές στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όμως ποτέ δεν ολοκλήρωσε την εγγραφή του στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του εκεί. Αντίθετα, ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Zip2, την οποία πούλησε το 1999 για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Το ρεπορτάζ της Washington Post

Η έλλειψη νόμιμης άδειας εργασίας προκάλεσε έντονη ανησυχία όταν η εταιρεία Mohr Davidow Ventures επένδυσε 3 εκατομμύρια δολάρια στη Zip2, με συμφωνία που απαιτούσε από τον Μασκ και τον αδερφό του Κίμπαλ να αποκτήσουν νόμιμη άδεια εργασίας μέσα σε 45 ημέρες. «Η επενδυτική εταιρεία δεν ήθελε να ρισκάρει το μέλλον της εταιρείας αν οι ιδρυτές της απελαθούν», εξήγησε ο τότε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Zip2, Ντέρεκ Πράουντιαν.
Σε μια αναφορά του 2005, ο Μασκ παραδέχθηκε ότι υπέβαλε αίτηση στο Στάνφορντ απλώς για να παραμείνει στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι δεν είχε χρήματα για έρευνα ούτε νόμιμη άδεια παραμονής. Παράλληλα, σε κατάθεση του 2009 αναφέρει ότι λίγες μέρες μετά την άφιξή του, αποφάσισε να μην παρακολουθήσει τα μαθήματα, ξεκινώντας άμεσα την εργασία του στην Zip2.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφασή του αυτή τον άφησε χωρίς νομική βάση παραμονής στη χώρα. Ο πρώην δικηγόρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Λίον Φρέσκο, επισημαίνει: «Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψεις τις σπουδές σου για να ιδρύσεις επιχείρηση, ακόμη και αν δεν πληρώνεσαι άμεσα».
Η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ στα 90ς για τους φοιτητές ήταν πιο χαλαρή ειδικά πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο Μασκ, ο οποίος απέκτησε την καναδική υπηκοότητα μέσω της μητέρας του, δεν θα χρειαζόταν βίζα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να σπουδάσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Θα μπορούσε απλώς να επιδείξει έγγραφα εγγραφής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο στους Αμερικανούς συνοριοφύλακες και να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες με το καθεστώς του φοιτητή, δήλωσαν νομικοί εμπειρογνώμονες.
Οι αλλοδαποί φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σπουδών των ΗΠΑ μπορούν να έχουν την άδεια να εργάζονται με μερική απασχόληση και για περιορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτήσεις του πτυχίου τους. Ο Άνταμ Κοέν, συγγραφέας του βιβλίου «The Academic Immigration Handbook» και δικηγόρος που ειδικεύεται στις θεωρήσεις εργασίας, δήλωσε ότι ο Μασκ θα μπορούσε να λάβει άδεια εργασίας ως φοιτητής, αλλά αυτό θα απαιτούσε να συμμετέχει σε πλήρη κύκλο σπουδών στο Στάνφορντ.
Οι πρώην συνεργάτες του Μασκ στην Zip2 σημειώνουν ότι η παραμονή του στη χώρα δεν θα είχε επιτραπεί, αν το γεγονός ερχόταν στην επιφάνεια. Ο Μασκ πάντως φαίνεται να υποβαθμίζει το θέμα, καθώς το 2020 δήλωσε ότι διέθετε μια «φοιτητική άδεια εργασίας», κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.
Η πρόσφατη υποστήριξή του στον Τραμπ και οι δηλώσεις κατά των παράνομων μεταναστών προκαλούν αντιδράσεις, δεδομένου ότι ο ίδιος φαίνεται να παραβίαζε τη μεταναστευτική νομοθεσία στις αρχές της καριέρας του. Σε αναφορές που αποκάλυψε η Washington Post, ο Μασκ καλεί για αυστηρότερα μέτρα ενάντια στους μετανάστες χωρίς έγγραφα.
Παρόμοια περίπτωση με τον αδελφό του, Κίμπαλ, ο οποίος μάλιστα είχε παραδεχτεί ότι δεν είχε νόμιμη άδεια εργασίας όταν πέρασε τα σύνορα με παραπλανητικά στοιχεία για να παρευρεθεί σε κρίσιμη συνάντηση επενδυτών της Zip2. Ο Κίμπαλ ανέφερε αργότερα: «Όταν μας χρηματοδότησαν, διαπίστωσαν ότι ήμασταν παράνομοι μετανάστες».
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην επενδυτική εταιρεία Mohr Davidow Ventures, η οποία σύμφωνα με τα έγγραφα βρήκε δικηγόρο με στόχο τη διευθέτηση των αδειών εργασίας των αδερφών Μασκ, ενώ οι επενδυτές είχαν ενημερωθεί για την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος πριν από το πρώτο δημόσιο άνοιγμα της εταιρείας.
Ο Μασκ διέψευσε σήμερα το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι του επετράπη να εργάζεται νόμιμα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Ήμουν με βίζα J-1 που μετατράπηκε σε H1-B», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Η βίζα J-1 Exchange Visitor αφορά αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ η βίζα H1-B δίνεται για προσωρινή απασχόληση.

2 σχόλια

  1. Όποιος εξασφαλίζει βίζα σπουδών, εισέρχεται νομίμως στην επικράτεια, πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του ιδρύσει εταιρεία και ξεκινήσει να εργάζεται χωρίς άδεια εργασίας, είναι "παράνομος μετανάστης".
    Ό,τι να 'ναι...
    Ι. Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχιδιες του Καψαμπελη και των εβραιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *