GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ της Κίνας με την Ταϊβάν!"

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε την υπόσχεσή του να επιτύχει την «επανένωση» με την Ταϊβάν την παραμονή των 75ων γενεθλίων της κομμ...


Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε την υπόσχεσή του να επιτύχει την «επανένωση» με την Ταϊβάν την παραμονή των 75ων γενεθλίων της κομμουνιστικής Κίνας, καθώς το Πεκίνο επιδεικνύει τη στρατιωτική του ισχύ ενόψει της εθνικής εορτής. Σε κρατικό συμπόσιο για τον εορτασμό της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας τη Δευτέρα, ο Σι χρησιμοποίησε την ομιλία του για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά του να επιτύχει την «πλήρη επανένωση της μητέρας πατρίδας».
«Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη τάση, μια αιτία δικαιοσύνης και την κοινή προσδοκία του λαού. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία της ιστορίας», είπε στους χιλιάδες παρευρισκόμενους στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Όμως μερίδα κατοίκων θεωρούν τους εαυτούς τους ως καθαρά Ταϊβανέζους και δεν επιθυμούν να γίνουν μέρος της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters.
Οι δύο πλευρές κυβερνώνται από χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου. Οι κομμουνιστές ανέλαβαν την εξουσία στο Πεκίνο και ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας την 1η Οκτωβρίου 1949, ενώ οι ηττημένοι εθνικιστές κατέφυγαν στην Ταϊβάν, μεταφέροντας την έδρα της Δημοκρατίας της Κίνας από την ηπειρωτική χώρα στην Ταϊπέι.
Διαδοχικοί Κινέζοι ηγέτες έχουν ορκιστεί να πάρουν μια μέρα τον έλεγχο της Ταϊβάν, αλλά ο Σι, ο πιο δυναμικός ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες, έχει αυξήσει τη ρητορική και την επιθετικότητα εναντίον του δημοκρατικού νησιού – τροφοδοτώντας την ένταση στο στενό και αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια στρατιωτική αντιπαράθεση.

Το αίμα είναι πιο παχύρρευστο από το νερό και οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού συνδέονται με αίμα», δήλωσε ο Σι.
«To αίμα νερό δεν γίνεται», στα… κινέζικα
«Η Ταϊβάν είναι το ιερό έδαφος της Κίνας. Το αίμα είναι πιο παχύρρευστο από το νερό και οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού συνδέονται με αίμα», δήλωσε ο Σι στο συμπόσιο στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι, συνταξιούχοι ηγέτες του κόμματος και ξένοι αξιωματούχοι. Ζήτησε επίσης βαθύτερες οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές πέρα από το Στενό της Ταϊβάν και προώθηση της «πνευματικής αρμονίας των συμπατριωτών και στις δύο πλευρές».
«(Πρέπει να) αντιταχθούμε αποφασιστικά στις αυτονομιστικές δραστηριότητες της Ταϊβάν», δήλωσε ο Σι. Το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ Τε ως «επικίνδυνο αυτονομιστή» και οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μετά την ορκωμοσία του – εκλεκτού των ΗΠΑ – Λάι τον Μάιο, κατά την οποία κάλεσε την Κίνα να σταματήσει τον εκφοβισμό της Ταϊβάν.
Αξιωματούχοι της Ταϊβάν λένε ότι το Πεκίνο έχει εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από το νησί τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων τον Μάιο, οι οποίες, σύμφωνα με τον κινεζικό στρατό, είχαν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν την ικανότητά τους να «καταλάβουν την εξουσία» πάνω στο νησί. Αντίστοιχα οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, μέχρι και ο ειρηνικός Καναδάς, περιπολούν με πολεμικά πλοία στο στενό της Ταϊβάν, ανάμεσα σε Ταϊβάν και Κίνα.

Στο συμπόσιο για τα 75 χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι, συνταξιούχοι ηγέτες του κόμματος και ξένοι αξιωματούχοι.
Σε κατάσταση συναγερμού η Ταϊβάν – Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για όπλα από τις ΗΠΑ
Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού μετά τον εντοπισμό «πολλαπλών κυμάτων» εκτόξευσης πυραύλων βαθιά στην ενδοχώρα της Κίνας.Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη δύναμη πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στις περιοχές της Εσωτερικής Μογγολίας, του Γκανσού, του Τσινγκάι και του Σιντζιάνγκ, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις αεράμυνας της Ταϊβάν «διατήρησαν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και ενίσχυσαν την ετοιμότητά τους».
Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες αφότου η Κίνα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στον Ειρηνικό Ωκεανό για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια, σε μια σπάνια δημόσια δοκιμή που, σύμφωνα με αναλυτές, είχε ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους εν μέσω αυξημένων διελεύσεων πολεμικών πλοίων πλησίον της Κίνας.
Το ζήτημα της Ταϊβάν έχει καταστεί μείζον σημείο διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν στενές αλλά ανεπίσημες σχέσεις με την Ταϊπέι και δεσμεύονται από το νόμο να προμηθεύουν το νησί με όπλα για την άμυνά του.
Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη ύψους 567 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ταϊβάν, στο μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που έχει χορηγήσει η Αμερική στο νησί. Η χρηματοδότηση θα καλύψει αμυντικά είδη καθώς και «στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Πηγή: Reuters

1 σχόλιο

  1. Απλα,ο Κινεζος υπενθυμισει στις ΗΠΑ οτι οι πολλες εστιες κανουν κακο,και οτι μπορει να ανοιξει ακομη μια,αν χρειαστει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *