GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ για τα ισραηλινά πυρά κατά κυανόκρανων...

Τον εκνευρισμό της εξέφρασε η δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), καθώς ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν την Πέμπτη εναντίον δύο θέσεων που ...


Τον εκνευρισμό της εξέφρασε η δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), καθώς ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν την Πέμπτη εναντίον δύο θέσεων που χρησιμοποιούνται από ειρηνευτές του Οργανισμού. Είχε προηγηθεί μια παρόμοια επίθεση κατά κυανόκρανων, την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τη UNIFIL, δύο ειρηνευτές της τραυματίστηκαν σε ένα από τα περιστατικά, όταν ένα ισραηλινό άρμα μάχης πυροβόλησε ένα παρατηρητήριο στο κύριο αρχηγείο της δύναμης στη Νακούρα, πλήττοντας τον πύργο και προκαλώντας την κατάρρευσή τους.
Επίσης, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν επίσης θέση του ΟΗΕ στη Ρας Νακούρα «πλήττοντας την είσοδο του οχυρού όπου προστατεύονταν οι ειρηνευτές, και προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και ένα σύστημα επικοινωνιών». Σύμφωνα με εκπρόσωπο της UNIFIL, «drone των IDF [του ισραηλινού στρατού] παρατηρήθηκε να ίπταται μέσα στη θέση του ΟΗΕ μέχρι την είσοδο του οχυρού».
Μια ημέρα νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν «πυροβολήσει και απενεργοποιήσει τις κάμερες περιμετρικής επιτήρησης της θέσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Πυροβόλησαν επίσης σκόπιμα και προκάλεσαν ζημιές σε μια άλλη θέση.
«Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση σε ειρηνευτές είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η UNIFIL.
Κάνει και συστάσεις το Ισραήλ
Από την πλευρά του το Τελ Αβίβ αρνήθηκε να λάβει τον ρόλο του κατηγορουμένου και μάλιστα προχώρησε σε... συστάσεις προς τον ΟΗΕ. Το Ισραήλ έχει επικεντρωθεί στη μάχη με τη Χεζμπολάχ και συνιστά η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) στον νότιο Λίβανο να μετακινηθεί βορειότερα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον. «Η σύστασή μας είναι η UNIFIL να μεταφερθεί 5 χιλιόμετρα βορειότερα για να αποφύγει τον κίνδυνο καθώς η μάχη εντείνεται και για όσο η κατάσταση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής παραμένει ευμετάβλητη λόγω της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ» ανέφερε ο Ντάνον σε μια ανακοίνωσή του.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ κοντά στο γενικό επιτελείο της UNIFIL στον νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι είχε ζητήσει προηγουμένως από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ να παραμείνουν «σε προστατευμένους χώρους». Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ανέφερε ότι «οι δυνάμεις του στρατού επιχειρούσαν στην περιοχή της Νακούρα, δίπλα σε μια βάση της UNIFIL. Οι στρατιώτες διέταξαν τότε τις δυνάμεις του ΟΗΕ που ήταν παρούσες σε αυτή τη ζώνη να μείνουν σε προστατευμένους χώρους και μετά άνοιξαν πυρ».
Οι διεθνείς αντιδράσεις και η βιντεοδιάσκεψη
Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας έγινε γνωστό ότι η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να συγκαλέσουν σύσκεψη των ευρωπαϊκών χωρών που συνεισφέρουν στην UNIFIL μετά τα πυρά στο αρχηγείο της. Η βιντεοδιάσκεψη, που αποφασίστηκε στη διάρκεια επικοινωνίας του Γάλλου υπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί και του Ιταλού ομολόγου του Γκουίντο Κροσέτο, θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε ημερομηνία που μένει να προσδιοριστεί. Εκτός από τη Γαλλία και την Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι οι άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες που συνεισφέρουν στην UNIFIL.
Νωρίτερα, η Ιταλία είχε διαμαρτυρηθεί για τα ισραηλινά πυρά. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γκουίντο Κροσέτο, τα πυρά σε βάσεις της UNIFIL είναι «εντελώς απαράδεκτα» και παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας κάλεσε και τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ιταλία για να «διαμαρτυρηθεί έντονα για τα συμβάντα και να υπογραμμίσει πως όσα συμβαίνουν στον νότιο Λίβανο σε βάρος της αποστολής, του γενικού στρατηγείου και ειδικότερα σε βάρος των ιταλικών βάσεων της Unifil, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αποδεκτά και βρίσκονται επίσης σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ παραβιάζουν κατάφωρα το Ψήφισμα 1701», όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.
Η Γαλλία ζήτησε εξηγήσεις από το Ισραήλ. «Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μετά τους ισραηλινούς πυροβολισμούς που έπληξαν θέσεις της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον της ασφάλειας της UNIFIL» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. «Αναμένουμε εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές. Η προστασία των κυανόκρανων είναι υποχρέωση που ισχύει για όλες τις πλευρές σε μια σύγκρουση», πρόσθεσε το υπουργείο.
Τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κυανοκράνων. «Η ισπανική κυβέρνηση καταδικάζει κατηγορηματικά τα ισραηλινά πυρά που έπληξαν το γενικό επιτελείο της UNIFIL στη Νακούρας», αναφέρει το υπουργείο στη λακωνική ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζει επίσης ότι «οι επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών επιχειρήσεων» συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου».
Ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μήνυμα προς το Ισραήλ, τονίζοντας πως «ανησυχούν πολύ» από τις εξελίξεις αυτές. «Κατανοούμε ότι το Ισραήλ διεξάγει στοχευμένες επιχειρήσεις κοντά στη Μπλε Γραμμή (σ.σ. που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ) για να καταστρέψει τις υποδομές της Χεζμπολάχ, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειληθούν Ισραηλινοί πολίτες», είπε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Και πρόσθεσε: «Ενώ διεξάγονται αυτές οι επιχειρήσεις, είναι κρίσιμης σημασίας να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ».
► Η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL εγκαθιδρύθηκε το 1978 και επεκτάθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Το προσωπικό της αριθμεί περίπου 10.500 μέλη, με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Γκάνα περιλαμβάνονται στις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή σε αυτήν, σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNIFIL.
► Τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.100 ανθρώπους στον Λίβανο τον τελευταίο χρόνο, τη μεγάλη πλειονότητα αυτών τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Ο απολογισμός δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές. Τα διασυνοριακά πυρά της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ έχουν σκοτώσει 53 ανθρώπους, πάνω από τους μισούς από τους οποίους ήταν άμαχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση