GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Η ακροαριστερά του Ευρωκοινοβουλίου ενώνεται σε νέα συμμαχία!"

Εκπρόσωποι επτά ευρωπαϊκών ακροαριστερών κομμάτων ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού κόμματος, της Ευρωπαϊκής Αριστερής Συμμα...


Εκπρόσωποι επτά ευρωπαϊκών ακροαριστερών κομμάτων ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού κόμματος, της Ευρωπαϊκής Αριστερής Συμμαχίας, την Τρίτη (15/10), δηλώνοντας παράλληλα ότι η υπάρχουσα κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα αλλάξει καθόλου.
Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αριστερής Συμμαχίας σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς θα διασπαστούν σε δύο διαφορετικές πολιτικές ομάδες, τη σημερινή Ευρωπαϊκή Αριστερά (European Left) και, όπως ανακοινώθηκε, τη νέα Ευρωπαϊκή Αριστερή Συμμαχία (European Left Alliance).
Αξιωματούχοι του κόμματος δήλωσαν πως η διάσπαση δεν θα έχει επιπτώσεις στο κοινοβουλευτικό έργο της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Left) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα πανευρωπαϊκά κόμματα και οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συνδέονται απαραίτητα. Τα πανευρωπαϊκά κόμματα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πολιτικά κόμμα χωρίς εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Πρόκειται για μια πλατφόρμα συνεργασίας για τα κόμματά μας, την οποία χρειαζόμαστε πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η Malin Björk, πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος, σχετικά με το νέο αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να δημιουργήσουμε μια νέα [ομάδα] στο ευρωκοινοβούλιο», πρόσθεσε.
Το νέο κόμμα περιλαμβάνει το κόμμα Podemos της Ισπανίας, το Bloco de Esquerda της Πορτογαλίας, το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα, το La France Insoumise, το Razem της Πολωνίας, τη Φινλανδική Αριστερή Συμμαχία και την Κόκκινο-Πράσινη Συμμαχία της Δανίας.

Ορισμένα από αυτά, όπως τα κόμματα-μέλη της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας και της Δανίας, άρχισαν να αποχωρούν από την Ευρωπαϊκή Αριστερά τον Αύγουστο.
«Είμαστε εδώ για να κυβερνήσουμε»

«Πρόκειται για μια διαδικασία επαγγελματισμού», δήλωσε το καλοκαίρι στο Euractiv πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Η Manon Aubry, μέλος της La France Insoumise και αντιπρόεδρος της Left στο κοινοβούλιο, κατέστησε σαφές ότι τα κόμματα επιδιώκουν να παίξουν ενεργό πολιτικό ρόλο.
«Είμαστε εδώ για να κυβερνήσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη.
Οι διαφορές απόψεων σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδείχθηκαν ως βασικός λόγος για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τη νέα Συμμαχία να δείχνει ισχυρότερη υποστήριξη προς την Ουκρανία. Παρουσιάζοντας το νέο σχήμα, οι ομιλητές τόνισαν επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης ζητημάτων όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη στη συνέντευξη Τύπου.
«Για εμάς, πρόκειται για την οικοδόμηση μιας νέας, πιο ενωμένης ευρωπαϊκής αριστεράς παρά για το να αφήσουμε κάτι πίσω», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Jussi Saramo από τη Φινλανδική Αριστερή Συμμαχία.
Η οργάνωση ενός ευρωπαϊκού κόμματος επιτρέπει την πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ για προεκλογικές εκστρατείες και άλλες πολιτικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα κοινοβουλευτικά αρχεία, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), θα μπορούσε να λάβει έως και 13,5 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση από την ΕΕ το 2024.
Η νέα Ευρωπαϊκή Αριστερή Συμμαχία θα μπορούσε να λάβει χρηματοδότηση ήδη από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η Aubry την Τρίτη.
Στην άλλη πλευρά του ημικύκλιου, τα ακροδεξιά κόμματα ανασυντάσσονται επίσης σε νέους κομματικούς σχηματισμούς μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Τα στοιχεία από τον ιστότοπο του Κοινοβουλίου δείχνουν ότι οι Πατριώτες για την Ευρώπη (PfE) θα αντικαταστήσουν το καταργημένο κόμμα Identity and Democracy.
Παρομοίως, ακροδεξιά κόμματα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία έχουν καταγράψει μια νέα πανευρωπαϊκή ομάδα για να στηρίξουν την ομάδα της “Ευρώπης των κυρίαρχων εθνών” στο κοινοβούλιο.
Πηγή: euractiv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση