GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΙΚΡΟ παράθυρο για εκεχειρία από την Χεζμπολάχ! ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο...

Επεκτείνεται η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο – Μικρό παράθυρο για εκεχειρία αφήνει ανοιχτό η Χεζμπολάχ.  Η υποστηριζόμενη από το...


Επεκτείνεται η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο – Μικρό παράθυρο για εκεχειρία αφήνει ανοιχτό η Χεζμπολάχ. 
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, η οποία έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα από το Ισραήλ στον Λίβανο, άφησε την Τρίτη ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια κατάπαυση του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, είπε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες εξασφάλισης εκεχειρίας και για πρώτη φορά δεν ανέφερε το τέλος του πολέμου στη Γάζα ως προϋπόθεση για την κατάπαυση πυρός στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.
Ο Κασέμ είπε ότι η Χεζμπολάχ υποστήριξε τις προσπάθειες του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ενός συμμάχου της Χεζμπολάχ, να εξασφαλίσει τη διακοπή των μαχών, οι οποίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με τις χερσαίες εισβολές του Ισραήλ και τη δολοφονία κορυφαίων ηγετών της Χεζμπολάχ.
«Υποστηρίζουμε την πολιτική δραστηριότητα της οποίας ηγείται ο Μπέρι για την κατάπαυση του πυρός», είπε ο Κασέμ στην τηλεοπτική του ομιλία διάρκειας 30 λεπτών.
Δεν ήταν σαφές εάν αυτό σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη στάση της, μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο η οργάνωση πολεμά για υποστήριξη των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.
Μιλώντας μπροστά σε κουρτίνες από μια άγνωστη τοποθεσία, ο Κασέμ είπε ότι η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ ήταν ένας πόλεμος για το ποιος θα κλάψει πρώτος και η Χεζμπολάχ δεν θα έκλαιγε πρώτη. Οι δυνατότητες της ομάδας ήταν ανεπηρέαστες παρά τα «οδυνηρά χτυπήματα» από το Ισραήλ.
«Τους χτυπάμε. Τους πληγώνουμε και θα επιμηκύνουμε τις μάχες. Δεκάδες πόλεις βρίσκονται εντός εμβέλειας των πυραύλων της αντίστασης. Σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δυνατότητές μας είναι καλές», είπε ο Κασέμ.
Το τηλεοπτικό του μήνυμα έρχεται 11 ημέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, το πιο καταστροφικό πλήγμα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στον εχθρό του εδώ και δεκαετίες.
Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο Χασέμ Σαφιεντίν, που θεωρείτο πιθανός διάδοχος του Νασράλα, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Το Ισραήλ συνέχισε την πίεση στη Χεζμπολάχ την Τρίτη σκοτώνοντας άλλο ένα από τα ανώτερα στελέχη της και ξεκινώντας νέες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο.
Ο Κασέμ είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει ακόμη μετά τις χερσαίες συγκρούσεις που ξέσπασαν στο νότιο Λίβανο πριν από μια εβδομάδα.
«Σε κάθε περίπτωση, αφού διαμορφωθεί το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός και μόλις το επιτύχει η διπλωματία, όλες οι άλλες λεπτομέρειες μπορούν να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις», είπε ο Κασέμ. «Εάν ο εχθρός (Ισραήλ) συνεχίσει τον πόλεμο, τότε το πεδίο της μάχης θα αποφασίσει».
Οι περιφερειακές εντάσεις που προκλήθηκαν πριν από ένα χρόνο από την επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας Χαμάς στο νότιο Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε μια σειρά ισραηλινών επιχειρήσεων από ξηρά και αέρος κατά του Λιβάνου. Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν, χρηματοδότηας τόσο της Χεζμπολάχ όσο και της Χαμάς, εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ.
Προειδοποίηση από το Ιράν
Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ την Τρίτη για τυχόν αντεκδικητικές επιθέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί είπε ότι οποιαδήποτε επίθεση σε υποδομές του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα.
Ο Αραγτσί θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής από την Τρίτη. Σε βίντεο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης είπε ότι στόχος του ταξιδιού του ήταν να συζητήσει τρόπους «για την πρόληψη των αναίσχυντων εγκλημάτων του Σιωνιστικού καθεστώτος στον Λίβανο στη συνέχιση των εγκλημάτων στη Γάζα».
Πηγές είπαν στο Reuters ότι τα αραβικά κράτη του Κόλπου προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Τεχεράνη για την ουδετερότητά τους στη σύγκρουση.

Την ίδια ώρα στο έδαφος του Λιβάνου, η περιοχή των ισραηλινών επιχειρήσεων έχει επεκταθεί. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι διεξάγει «περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιχειρήσεις» στα νοτιοδυτικά του Λιβάνου, έχοντας προαναγγείλει τέτοιες επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά.
Ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος εξέφρασε την ανησυχία του για την προμήθεια τροφίμων του Λιβάνου, λέγοντας ότι χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης στο νότο της χώρας έχουν καεί ή εγκαταλειφθεί.
«Γεωργικά, όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ικανότητα του Λιβάνου να συνεχίσει να τρέφεται», είπε ο Μάθιου Χόλινγκγουορθ, διευθυντής του WFP στον Λίβανο, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η συγκομιδή δεν θα πραγματοποιηθεί και η παραγωγή είναι σαπίζει στα χωράφια.
Ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ίαν Κλαρκ στη Βηρυτό είπε στην ίδια ενημέρωση ότι υπάρχει πολύ υψηλότερος κίνδυνος εξάρσεων ασθενειών μεταξύ του εκτοπισμένου πληθυσμού του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε ξανά τα νότια προάστια της Βηρυτού στη διάρκεια της νύχτας και είπε ότι σκότωσε ένα πρόσωπο υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό και την επιμελητεία της Χεζμπολάχ, τον Σουχάιλ Χουσεΐν Χουσεϊνί, στην πιο πρόσφατη στη σειρά ισραηλινών δολοφονιών ηγετών και διοικητών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.
Πολλοί Ισραηλινοί έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες τους, μετά από θανατηφόρα χτυπήματα τις τελευταίες εβδομάδες στη δομή διοίκησης της Χεζμπολάχ.
Η κατάσταση στον Λίβανο χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας κατάπαυση του πυρός. Περίπου το 20% του πληθυσμού του Λιβάνου είχε αναγκαστεί να μετακινηθεί, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση