Της Ιωάννας Υψηλάντη Μία αστεία Ουκρανική ιστορία...
Μία αστεία Ουκρανική ιστορία...
Στην Ουκρανία, έχει φτιαχτεί μουσείο αφιερωμένο στον λιμό του 1932-1933, που σύμφωνα με τα επίσημα ντοκουμέντα είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 700.000 πολιτών της Σοβιετικής Ουκρανίας.
Ο λιμός (Γκολοντόμορ) βέβαια, δεν χτύπησε μόνο την Ουκρανική ΣΣΔ, αλλά πολλές πόλεις της ΕΣΣΔ και της Ευρώπης και οφειλόταν στην ξηρασία εκείνης της χρονιάς, στην επιδημία τύφου, από το 1930 και στην άρνηση των κουλάκων(τσιφλικάδες) να προχωρήσει το σχέδιο της κολλεκτιβοποίησης της αγροτικής γης, που καταπολεμήθηκε με πολλά σαμποτάζ και άρνηση σποράς αγροτικών προϊόντων.
Το θέμα αυτό έγινε όπλο προπαγάνδας, κατά του Σοβιετικού κράτους, από δυτικές υπηρεσίες και αντι-σοβιετικούς "συγγραφείς" βιβλίων, που έφτασαν τα θύματα σε 8.000.000.
Για να κατοχυρωθεί, ως "γενοκτονία" το γεγονός ψηφίστηκε στην Ουκρανία, το 2006 σχετικός νόμος και το 2010 άνοιξε το μουσείο.
Επικεφαλής του μουσείου, επί Ζελένσκι, τέθηκε η Λέσια Γκασιτζάκ, που λόγω του υπερβολικού της βάρους προκάλεσε αντιδράσεις στους ουκρανούς, που υποστήριζαν ότι "δεν συνάδει η εξωτερική της εμφάνιση με το θέμα του μουσείου". "
Ο δικηγόρος Κλιμ Μπρατκόφσκι υποστήριξε δημοσίως ότι "πρόκειται για προσβολή της μνήμης των νεκρών του γκολοντόμορ"
Η Λέσια του έκανε μήνυση και έχασε, τελικά, την δίκη.
Οι δικαστές αποφάσισαν, όπως φάνηκε, ότι η Λέσια δεν αποτελεί σύμβολο του γκολοντόμορ, αλλά μάλλον την αιτία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση