Στη διά νόμου κατάργηση της παράτασης στην κατάθεση φορολογικών δηλώσεων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς η ηγ...
Στη διά νόμου κατάργηση της παράτασης στην κατάθεση φορολογικών δηλώσεων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς η ηγεσία του σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε ότι πλέον οι φορολογικές δηλώσεις θα κατατίθενται μεταξύ 31 Μαρτίου και 31 Ιουλίου.
Από εκεί και πέρα, το ΥΠΟΙΚ δίνει και ένα… τυράκι στους φορολογούμενους, καθώς αυξάνεται το μπόνους εφάπαξ εξόφλησης εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Συγκεκριμένα, το μπόνους ανεβαίνει στο 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας (31 Ιουλίου) και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί, 3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας και 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.
Επιπλέον, μονιμοποιείται η καταβολή του φόρου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η 1η εκ των οποίων καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου.
Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Συγκεκριμένα, συστήνεται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά Οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ για τις ανάγκες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων.
Μέσω του νέου ηλεκτρονικού μητρώου θα διαβιβάζονται προς την ΑΑΔΕ όλα τα αναγκαία στοιχεία για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (όπως πχ οι αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φόροι που παρακρατήθηκαν κλπ).
Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα.
Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικού γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Τέλος, σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Τι προβλέπεται για τα φιλοδωρήματα
Όσον αφορά στο ζήτημα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων – το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις – ανακοινώθηκε ότι θεσπίζεται αφορολόγητο για ποσό ως τα 300 ευρώ, με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να υποστηρίζει ότι εδώ και 30 χρόνια ίσχυε φορολόγηση από το 1 ευρώ, αλλά και να προειδοποιεί τους εργοδότες ότι, αν μειώσουν μισθούς και επιχειρήσουν να τους υποκαταστήσουν με τα φιλοδωρήματα, θα εφαρμοστεί αντικίνητρο για αυτούς. Διευκρινίστηκε ότι η ρύθμιση θα ισχύσει από 1/11/2024 και ότι θα υπάρχει απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές.
Τέλος, ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε και επισήμως την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι από το 2025 και εντεύθεν.
Η ρύθμιση αφορά εργαζόμενους με μπλοκάκι με έως και 3 εργοδότες.
Συνοπτικά, το φορολογικό νομοσχέδιο έχει 4 αλλαγές:
Στο φιλοδώρημα. Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα
Στην κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.
Στη διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση, χωρίς παρατάσεις.
Σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα:
-Ανακατανέμονται οι αρμοδιότητες μεταξύ του Διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησης. Το Συμβούλιο Διοίκησης δεν θα εμπλέκεται στην καθημερινή λειτουργία της ΑΑΔΕ (πχ προμήθειες, προσωπικό κτλ), ενώ ταυτόχρονα αποκτά περισσότερο θεσμικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τον θεσμικό έλεγχο του Διοικητή και των Υποδιοικητών καθώς και την σύνταξη ετήσιων αξιολογήσεων του έργου τους.
-Δημιουργούνται 3 θέσεις Υποδιοικητών με στόχο να επικουρούν το έργο του Διοικητή καλύπτοντας συγκεκριμένους τομείς. Οι 3 θέσεις αφορούν τα εξής αντικείμενα:
α) Οργάνωση λειτουργιών.
β) Νομικές Υποθέσεις.
γ) Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
-Θεσπίζεται η δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση θητείας του Διοικητή.
-Προβλέπεται η δυνατότητα για πρόσληψη ορισμένων γενικών διευθυντών/ διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επικοινωνίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση