Εκπληξη προκάλεσε το μπαράζ εκρήξεων σε βομβητές που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, το οποίο άφησε πίσω του εννέα νεκρούς και εκατοντάδες τραυματ...
Εκπληξη προκάλεσε το μπαράζ εκρήξεων σε βομβητές που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, το οποίο άφησε πίσω του εννέα νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Τα σενάρια για το τι συνέβη αρκετά. Πολλοί φωτογραφίζουν ως αιτία των εκρήξεων κάποιου είδους χακάρισμα που προκάλεσε υπερθέρμανση των μπαταριών και έκρηξη. Ο κύριος ύποπτος είναι φυσικά το Ισραήλ, το οποίο έχει ιστορία στη διεξαγωγή περίπλοκων και εξελιγμένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο κατά αντιπάλων.
Φαίνεται όμως απίθανο να είχε γίνει έτσι η επίθεση, σημειώνουν ειδικοί στο BBC. Υποστηρίζουν ότι τα πλάνα από τις εκρήξεις δεν συνάδουν με υπερθέρμανση της μπαταρίας. Οι πρώτες θεωρίες λένε ότι πρόκειται για μια λεγόμενη «επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού» που περιελάμβανε παραποίηση των τηλεειδοποιητών κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους.
Οι επιθέσεις εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία στον κυβερνοχώρο, με πολλά υψηλού προφίλ χακαρίσματα που προκαλούνται πρόσφατα από κάποιους που αποκτούν πρόσβαση στη διαδικασία κατασκευής των προϊόντων.
Αλλά αυτές οι επιθέσεις, όμως, συνήθως επικεντρώνονται στο λογισμικό. Οι επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού της ίδιας της συσκευής (hardware) είναι πολύ πιο σπάνιες, καθώς απαιτούν την επαφή με την ίδια συσκευή.
Εάν επρόκειτο όντως για επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα περιλάμβανε μια τεράστια επιχείρηση για το άνοιγμα των βομβητών σε κάποια εγκατάσταση και την κρυφή παραβίαση τους με κάποιο τρόπο.
Όπως έγραψε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ντμίτρι Αλπέροβιτς στο X, αυτό θα καθιστούσε την επιχείρηση «ίσως μια από τις πιο εκτεταμένες επιθέσεις με φυσική αλυσίδα εφοδιασμού στην ιστορία».
Η μαζική δολιοφθορά ενός τόσο μεγάλου αριθμού βομβητών θα απαιτούσε άλλωστε ευφυΐα και τεχνική ικανότητα, σημειώνει το BBC.
Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα πέρυσι, η Χεζμπολάχ είχε προειδοποιήσει τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα από φόβο ότι θα μπορούσαν να παραβιαστούν από πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι το 1996, η ισραηλινή Shin Bet δολοφόνησε έναν βομβιστή της Χαμάς με εκρηκτικό στο τηλέφωνό του.
Αντίθετα, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε βομβητές για να επικοινωνήσει, με μια νέα παρτίδα να παραδίδεται πρόσφατα.
Η Χεζμπολάχ πιθανότατα δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από αυτό και ότι μπόρεσε να μπει κρυφά στην αλυσίδα εφοδιασμού αυτών των βομβητών.
Ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο BBC ότι στις συσκευές πιθανότατα είχαν τοποθετηθεί 10 έως 20 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης στρατιωτικής ποιότητας, κρυμμένη μέσα σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.
Ο οπλισμός του μηχανισμού γίνεται με ένα σήμα, κάτι που ονομάζεται «αλφαριθμητικό μήνυμα κειμένου». Μόλις οπλιστεί, το επόμενο άτομο που θα χρησιμοποιήσει τη συσκευή θα πυροδοτήσει την εκρηκτική ύλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση