GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συναγερμός για νέες μεγάλες αναζωπυρώσεις στο Ξυλόκαστρο...

Συναγερμός για νέες μεγάλες αναζωπυρώσεις στο Ξυλόκαστρο – Οι ανεξέλεγκτες φλόγες απειλούν κι άλλους οικισμούς! Σε μήκος 32 χιλιομέτρων εκτε...


Συναγερμός για νέες μεγάλες αναζωπυρώσεις στο Ξυλόκαστρο – Οι ανεξέλεγκτες φλόγες απειλούν κι άλλους οικισμούς!
Σε μήκος 32 χιλιομέτρων εκτείνεται, πλέον, η φονική φωτιά, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά της - Πληροφορίες για τραυματισμό δύο πυροσβεστών
Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες, Κυριακή 29/9, στην περιοχή Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, καθώς οι ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή φέρονται να αδυνατούν να τη θέσουν υπό έλεγχο, την ώρα που οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αναγκάζουν τις Αρχές να καλούν σε νέες εκκενώσεις χωριών και οικισμών, καθώς απειλούνται εκ νέου από το πύρινο μέτωπο.
Η φονική φωτιά, η οποία εκτείνεται σε μήκος 32 χιλιομέτρων, εξακολουθεί να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, μεταξύ των οποίων μεγάλες δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες, αποτελώντας την τρίτη μεγάλη πυρκαγιά που πλήττει φέτος τη συγκεκριμένη περιοχή. «Ήταν εξαρχής μια δύσκολη φωτιά σε πυκνή δασική έκταση, σε συμπαγές δάσος με πεύκα, μέσα σε χαράδρες. Και ενώ άρχισε λίγο μετά τις 10 σε συνθήκες άπνοιας, από τις 11 και μετά ξεκίνησαν ισχυρές ριπές ανέμου οι οποίες έφταναν τα επτά μποφόρ και μετά τη 1 μ.μ. και τα 8 Μποφόρ», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.
Πρόσθεσε δε πως «η φωτιά έχει μεγάλη περίμετρο και εξελίσσεται στον ορεινό όγκο του Δήμου Ευρωστίνης – Ξυλόκαστρου. Δεν μιλάμε πάντως για ενιαίο μέτωπο. Υπάρχουν σημεία στο βουνό τα οποία δεν έχουν καεί καθόλου. Δεδομένου ότι έχουμε πολλές διάσπαρτες εστίες σε δύσβατα σημεία, απέχουμε ακόμα από το να μιλήσουμε για οριοθέτηση».

Τα πιο πρόσφατα μηνύματα μέσω 112 στάλθηκαν το μεσημέρι, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα να εκκενώσουν προς Σοφιανά και Ρέθι, νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε ζητηθεί από τους κατοίκους των περιοχών Χελυδόρεο και Ζάχολη Κορινθίας του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης να απομακρυνθούν μέσω Επαρχιακής Οδού Καρυάς – Τρικάλων, ενώ μήνυμα είχαν λάβει και οι κάτοικοι του Πύργου Ξυλοκάστρου Κορινθίας, για να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς Λυγιά.
Με βάση την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι άνεμοι κατευθύνουν τη φωτιά ανατολικά από τα Ροζενά Κορινθίας, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονται στις εστίες που βρίσκονται μέσα σε χαράδρες. Στην επιχείρηση πυρόσβεσης συμμετέχουν, πλέον, περίπου 400 πυροσβέστες με 130 οχήματα, 15 ομάδες της ΕΜΟΔΕ, επτά ελικόπτερα και έξι πυροσβετικά αεροσκάφη, ενώ συμμετέχουν 10 βυτιοφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου. Στην περιοχή, εξάλλου, συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι, αν και όχι τόσο ισχυροί όσο χθες, όταν και εκδηλώθηκε η δασική πυρκαγιά.
«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής. Έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα», ανέφερε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, επισημαίνοντας «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, αλλά είναι λίγα, σχετικά, τα σπίτια που έχουν καεί».
Θυμίζουμε πως φριχτό θάνατο από τις φλόγες βρήκαν δύο άνδρες, ηλικίας 35 και 40 ετών, ιδιαίτερα αγαπητοί από τους συγχωριανούς τους, οι οποίοι περικυκλώθηκαν από τη φωτιά χθες το βράδυ, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στο μαντρί ενός φίλου τους, για να τον βοηθήσουν να σώσει τα ζώα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση