Ψήφισμα εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων ζητώντας την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του κόμματος ...
Ψήφισμα εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων ζητώντας την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του κόμματος και τη σύγκληση συνεδρίου για την εκλογή νέων οργάνων. Αν και τα Χανιά είνι η έδρα του Π. Πολάκη, στο ψήφισμα γίνεται λόγος για «αντικαταστατική παρεκτροπή» από την Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) σχετικά με τη διαχείριση της πρότασης μομφής κατά του προέδρου, καταδικάζοντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Αντικαταστατική διαδικασία και αντίδραση των μελών
Η Ν.Ε. Χανίων εκφράζει την «αμηχανία» της για τις πρόσφατες εξελίξεις και τονίζει ότι η απόφαση της ΚΕ «αντιστρατεύεται τη βούληση της βάσης». Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η διαδικασία μομφής δεν συνοδεύτηκε από την απαραίτητη ενημέρωση προς τις Οργανώσεις Μελών και τις Νομαρχιακές Επιτροπές, παραβιάζοντας το καταστατικό του κόμματος «το Τακτικό Συνέδριο που συγκαλείται από την ΚΕ, βάσει του άρθρου 16 και του άρθρου 20».
Απαίτηση για επιστροφή του Κασσελάκη και σύγκληση συνεδρίου
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων ζητά την άμεση επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος και απαιτεί τη σύγκληση τακτικού συνεδρίου για την εκλογή νέων οργάνων.
Η ΝΕ Χανίων κλείνει το ψήφισμά της ζητώντας «να επανατοποθετηθούν τα κομματικά όργανα με σεβασμό στο καταστατικό και στις δημοκρατικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν το κόμμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια και αλληλεγγύη εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Αναλυτικά, σημειώνει:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι
Το κόμμα μας έχει βρεθεί για άλλη μια φορά, σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια διαδρομή εσωτερικής αντιπαλότητας και αμφισβήτησης του καθόλα δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.
Θέλαμε να πιστεύουμε ότι η βάση των 5.000 συνέδρων, του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος, που άφησαν τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και τις δουλειές τους, για να παλέψουν για άλλη μια φορά για την ανόρθωση του κόμματός μας, θα έπιανε επιτέλους τόπο και θα οδηγούσε το κόμμα στην πολυπόθητη ενότητα και σε μια δυνατή παρουσία ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε μια εποχή που η ακρίβεια έχει βαρύνει απάνθρωπα το κάθε νοικοκυριό, που οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αυξάνουν τα χρέη τους αντί να τα μειώνουν, που οι εργαζόμενοι έχουν την «ελευθερία» του 6ωρου, που οι Δημόσιες Υπηρεσίες υπολειτουργούν ολοένα και περισσότερο αφήνοντας τον Κρατικό μηχανισμό στην ευχέρεια της ατομικής ευθύνης. Με ένα «112» να μας θυμίζει συνέχεια ότι η μόνη επικοινωνία που έχουμε με την Κυβέρνηση είναι ένα κλειδωμένο sms. Με μια δικαιοσύνη επιλεκτική και με όλα τα δημόσια και κυρία αγαθά φώς, νερό, ενέργεια, επικοινωνία, να κλειδώνουν υπέρ της απόλυτης ιδιωτικοποίησης και αισχροκέρδειας.
«Πρόβλημα παρεκτροπής»
Σε αυτήν την εποχή, εμείς τα τοπικά όργανα, καλούμαστε να επικοινωνήσουμε με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, τη βάση του κόμματος, τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Μόνο που η απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής που αφορά τη μομφή κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, μας αφήνει πλέον εντελώς αμήχανους στο «πώς» και με «ποιους» θα το διαχειριστούμε.
Το »πώς» έγκειται στο πώς επιβάλλεις και εφαρμόζεις μια πρόταση στη βάση των μελών όταν αυτή η βάση αντιλαμβάνεται ότι ακυρώνεις την επιλογή της. Το με «ποιους» αφορά ότι για να εφαρμοστούν οι προτάσεις των κεντρικών οργάνων,πρέπει να συνεναίσει και ο αποδέκτης, δηλαδή τα μέλη.
Τις εξελίξεις, κατά και μετά την πρόταση μομφής του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, κατά τις πρόσφατες διαδικασίες σύγκλησης των κεντρικών οργάνων, έχουν διαδεχθεί μια σειρά αντιδράσεων στελεχών του κόμματος, Νομαρχιακών Επιτροπών και Οργανώσεων Μελών πανελλαδικά, καθώς έχει αναδειχθεί το πρόβλημα της παρεκτροπής τόσο από το γράμμα όσο και από το πνεύμα του καταστατικού του κόμματος.
Ο προσανατολισμός μας ως θεσμικό όργανο οφείλει να είναι πάντα, προς την κατεύθυνση της ενότητας και της θωράκισης των δημοκρατικών διαδικασιών που χαρακτηρίζουν το κόμμα μας, όπως αυτές απορρέουν από το καταστατικό του κόμματος. Είναι μια κατάκτηση της ριζοσπαστικής, εξελισσόμενης αριστεράς. Και μια κατάκτηση που έχουμε δεσμευτεί, κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου, να είναι ο οδηγός προς τη Σύγχρονη Αριστερά.
Αναφορά στο καταστατικό
Στην παράγραφο (1) στο προοίμιο του καταστατικού αναφέρεται:
«Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) αποτελεί ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς.»
Στην παράγραφο (2) στο προοίμιο του καταστατικού αναφέρεται:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κληρονόμος και συνεχιστής μιας μακράς παράδοσης αγώνων για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στρατηγικός στόχος του παραμένει ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία όπως αυτός μπορεί να διεκδικηθεί στις σημερινές συνθήκες. Όπου το αίτημα του σοσιαλισμού δεν ατενίζει μια ουτοπία ούτε περιγράφει ένα καθεστώς. Εγγράφεται σε μια απελευθερωτική διαδικασία με τομές και ρήξεις, χωρίς νομοτελειακά προκαθορισμένη πορεία ή αποτέλεσμα, παραμένοντας πάντοτε υπό τον δημοκρατικό έλεγχο της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.»
Στην παράγραφο (7) στο προοίμιο του καταστατικού αναφέρεται:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται συγκεκριμένα για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, αναπηρίας, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλογικών και ατομικών, για την εμπέδωση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Μάχεται τον φασισμό, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία, τον σεξισμό και κάθε μορφή έμφυλης –και όχι μόνο– βίας.»
Στην παράγραφο (8) στο προοίμιο του καταστατικού αναφέρεται:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα ανοιχτό σε όλες και όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής προέλευσης ή πολιτικής διαδρομής εφόσον αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και τις προσδοκίες τους στις αριστερές αρχές του κόμματος και στο πολιτικό πρόγραμμα του.
Βάσει το άρθρου 20 του καταστατικού μας, ανώτατο όργανο του κόμματος είναι το Τακτικό Συνέδριο. Βάσει το άρθρου 16 του καταστατικού μας, η Κεντρική Επιτροπή είναι ανώτερο πολιτικό όργανο, αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου.
Η Πολιτική Γραμματεία συνιστά εκτελεστικό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής, έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των αποφάσεών της, αντιμετωπίζει τα τρέχοντα θέματα μεταξύ των συνόδων της Κεντρικής Επιτροπής και εισηγείται σ’ αυτήν.
Στην παράγραφο (8) του ίδιου άρθρου (16) αναφέρεται ότι, στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για σοβαρά πολιτικά ζητήματα παίρνουν μέρος με δικαίωμα λόγου οι Συντονιστές/τριες των ΝΕ και των ΠΣΕ.
Στην παράγραφο (13) του ίδιου άρθρου (16) αναφέρεται ότι »Για όλα τα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται συζήτηση και λαμβάνονται αποφάσεις από τα μέλη του Κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή, με εισηγήσεις της, τα θέτει στις ΟΜ, οι οποίες τα συζητούν στις συνελεύσεις τους και αποφασίζουν με ψηφοφορία».
Μετά από ανοικτή συνεδρίαση στις 13-09-2024
Συνεπώς, βάσει το γράμμα και το πνεύμα του καταστατικού μας, όπως ακριβώς αυτό αποτυπώνεται και στα προαναφερόμενα εδάφιά του:
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων μετά από ανοικτή συνεδρίαση στις 13-09-2024, που συγκαλέστηκε κατόπιν αιτήματος των μελών της που αντιστοιχούν πάνω από το 1/4 των μελών της και μπορούν να ζητήσουν τη σύγκληση Νομαρχιακής Επιτροπής βάσει του άρθρου (13) του καταστατικού, παράγραφος (2), και με αρνητική εισήγηση κατά της συνεδρίασης από το 7μελές συντονιστικό της όργανο με πλειοψηφική άρνηση για σύγκληση της συνεδρίασης 5 -2, και η οποία διεξήχθη παρουσία μεγάλου αριθμού μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων, τα οποία ανταποκρίθηκαν στην ανακοίνωση της συνεδρίασης και κατά το πέρας της συνεδρίασης υπέγραψαν το ψήφισμα, επιπλέον των παρόντων μελών της ΝΕ, κατά συντριπτική πλειοψηφία, εκδίδει το παρακάτω ψήφισμα:
– Κρίνεται αντικαταστατική η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη μομφή κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου απο τη βάση του κόμματος, προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, καθώς δεν προηγήθηκε η απαραίτητη εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ, δεν προηγήθηκε η ενημέρωση των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών βάσει της παραγράφου (13) του άρθρου 16, και απομάκρυνε από την αίθουσα ψηφοφορίας εκπροσώπους των ΝΕ και των ΟΜ.
– Δεν κρίνεται αντικαταστατική η διεξαγωγή μυστικής ή τηλεφωνικής ψηφοφορίας εφόσον αυτό είναι απόφαση του οργάνου που συνεδριάζει δηλαδή της ΚΕ.
– Κρίνεται όμως αντιδεοντολογικό να επιτραπεί η τηλεφωνική ψηφοφορία σε μέλη που απουσιάζουν, εφόσον αυτά δεν αποδεικνύεται ότι παρακολούθησαν έστω διά αποστάσεως τη διαβούλευση και τις ομιλίες που έλαβαν χώρα, κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ και εφόσον δεν μπορούσαν να ψηφίσουν με την ίδια δυνατότητα της μυστικής ψηφοφορίας που ψήφισαν οι παρόντες, που θα μπορούσε να είχε γίνει μέσα από κάποια ειδική πλατφόρμα που όμως δεν είχε προβλεφθεί.
– Κρίνεται προσβλητική, αντιδεοντολογική και εντελώς αντιδημοκρατική, η υπεραπλούστευση και καταστρατήγηση του καταστατικού στο πλέον σημαντικό θέμα όπως αυτό της μομφής κατά του προέδρου, που επί της ουσίας αντιστρατεύεται τη βούληση της βάσης, αφού δεν εχει προηγηθεί διαβούλευση κατά τα στάδια που περιγράφονται στη παράγραφο (13) του άρθρου 16.
«Απαιτεί την άρση όλων των διαδικασιών καθώς πληγώνουν τη δημοκρατική αξιοπιστία του κόμματο»
– Κρίνεται αντικαταστατική η απόφαση της ΚΕ να κηρύξει έκπτωτο τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, καθώς το αρμόδιο όργανο για να το ψηφίσει αυτό είναι το Τακτικό Συνέδριο που συγκαλείται από την ΚΕ, βάσει του άρθρου 16 και του άρθρου 20.
– Κρίνεται παράνομη και αντιλειτουργική η απομάκρυνση του προέδρου από τα καθήκοντά του πριν τη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου, καθώς ο οποιοσδήποτε αναλαμβάνει θα πρέπει να έχει την εξουσιοδότηση του προέδρου, ο οποίος ομως δε μπορεί να εξουσιοδοτήσει κάποιον άλλον γιατί έχει κηρυχθεί έκπτωτος. Συνεπώς με τη κήρυξη του προέδρου έκπτωτου παύει να λειτουργεί ο κομματικός μηχανισμός.
– Κρίνεται αντικαταστατική η κήρυξη του προέδρου έκπτωτου διότι πουθενά στο καταστατικό δεν έχει εξουσιοδοτηθεί κανένα όργανο να το κάνει αυτό εκτός της απόφασης του Τακτικού Συνεδρίου μετά από σύγκληση και συνεδρίασή του από τους εκπροσώπους της βάσης των μελών από όλες τις οργανώσεις μελών.
– Κρίνεται αντικαταστατική η της από 12-9-2024 απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία βασίζεται στο στοιχείο ότι η ΚΕ είναι ανώτατο όργανο του κόμματος, ενώ δεν είναι. Αυτό μετατρέπει την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας σε σοβαρό πολιτικό και κομματικό ατόπημα.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων, απαιτεί την άρση όλων των διαδικασιών καθώς πληγώνουν τη δημοκρατική αξιοπιστία του κόμματος. Τα όργανα μπορούν να επανατοποθετηθούν ακολουθώντας την καταστατική δομή και αρχές. Ζητά την επιστροφή του προέδρου του κόμματος στη θέση του μέχρι νεωτέρας. Ζητάμε άμεσα συνέδριο για την εκλογή νέων οργάνων τα οποία θα λειτουργούν με διαφάνεια και με σεβασμό στις αρχές του καταστατικού μας και στους δημοκρατικούς αγώνες του κόμματός μας».
Σε λίγο θα μας πείτε ότι τα Χανιά βγάζουν πρόεδρο. Τι είναι το κορακοχώρι ή το Καστρί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεκαξι,μεχρι στιγμης με τα Χανια.Ακομα και η Πρεβεζα του Ευκολειδη.Καλα θα παει κι αυτο.(Κανεις,παντως δεν βγηκε,μεχρι τωρα υπερ τους)
ΑπάντησηΔιαγραφή