Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, τη μεγάλη του αντεπίθεση στη δυτική περιοχή της περιφέρειας του Κουρσκ, «απαντώντα...
Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, τη μεγάλη του αντεπίθεση στη δυτική περιοχή της περιφέρειας του Κουρσκ, «απαντώντας» στην εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή που έλαβε χώρα στις 6 Αυγούστου, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί εναντίον της Ρωσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ανέμεναν την αντεπίθεση των Ρώσων για ανακατάληψη του Κουρσκ, ενώ κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου, με αφορμή -υποτιθέμενα- ρωσικά πλήγματα σε κομβόι του Ερυθρού Σταυρού. «Άλλο ένα έγκλημα από τη Ρωσία. Σήμερα ο επιτιθέμενος εξαπέλυσε πυρά σε οχήματα της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή του Ντονέτσκ», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόσθεσε: «Όπως γνωρίζουμε, δύο τραυματίες δέχονται ειδική βοήθεια. Δυστυχώς, όμως, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη ρωσική επίθεση. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων».
«Σε αυτόν τον πόλεμο όλα είναι απολύτως ξεκάθαρα όσον αφορά στη ρωσική βαρβαρότητα. Η Ουκρανία υπερασπίζεται τη ζωή. Εάν κάποιος θέλει να ακούσει και τις “δύο πλευρές”, στη Ρωσία, αυτό εκλαμβάνεται ως το δικαίωμα να αφαιρούνται ζωές. Ο κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί με θάρρος και ήθος. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να παραμένουν αδιάφοροι. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πιέσουμε τη Ρωσία να σταματήσει την τρομοκρατία και να οδηγηθεί στην ειρήνη», κατέληξε ο Ζελένσκι.
Ο ίδιος, πάντως, απέρριψε την ειρηνευτική πρωτοβουλία Κίνας – Βραζιλίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «καταστροφική» και παραπονέθηκε ότι το Κίεβο δεν συμμετέχει στη διαδικασία. «Η πρόταση Κίνας – Βραζιλίας είναι… καταστροφική, είναι απλά μια πολιτική δήλωση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα από το βραζιλιάνικο δίκτυο Metropoles, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία στερείται σεβασμού για την Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα, σύμφωνα με το βίντεο που δημοσιοποίησε το Metropoles, και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λάβει μέτρα για να δείξει ότι επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος. Υποστήριξε δε ότι έχει προθυμοποιηθεί να συζητήσει τις προτάσεις με την Κίνα και τη Βραζιλία, χαρακτηρίζοντας «περισσότερο φιλορωσική» την κυβέρνηση της Βραζιλίας. «Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η αγάπη της Ρωσίας είναι προσωρινή και ο μη σεβασμός της Ρωσίας για το κράτος δικαίου είναι μόνιμος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η Ρωσία μετέδωσε σήμερα ότι ανακατέλαβε 10 χωριά στην επαρχία του Κουρσκ. «Στρατεύματα ελευθέρωσαν 10 οικισμούς σε μόλις δύο μέρες», μετέδωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας σε ανάρτησή του στο Telegram.
Διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησαν Κίνα και ΒραζιλίαVideo of an armored column with at least 8 tanks and armored vehicles from the Russian VDV's 51st Airborne Regiment assaulting Snagost in Kursk oblast. It appears Russia was able to get the armored force across the Seym River, despite Ukrainian strikes on the bridges.… pic.twitter.com/cSZ35En5AD
— Rob Lee (@RALee85) September 10, 2024
Η Κίνα και η Βραζιλία ζήτησαν τον περασμένο Μάιο να διεξαχθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών, καθώς και δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων. Ο Πούτιν είχε δηλώσει τότε ότι στηρίζει τις κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις και πως η Κίνα και η Βραζιλία, καθώς και η Ινδία, θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως μεσολαβητές σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.
Τον Ιούνιο, το Reuters μετέδωσε ότι η Κίνα προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή αναπτυσσόμενων χωρών σε αυτή την πρωτοβουλία των έξι σημείων, που παρουσιάστηκε πριν από τη διάσκεψη υπό την ηγεσία της Ουκρανίας που έγινε στην Ελβετία. Ένα σχέδιο 12 σημείων, που παρουσίασε το Πεκίνο σε προηγούμενη φάση του πολέμου, συνάντησε τη χλιαρή αντίδραση της Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Κίνα παρουσιάζεται ως ειρηνευτής, αλλά αντανακλά την «ψευδή ρητορική» της Ρωσίας και δεν καταδικάζει την εισβολή της Μόσχας.
Οι προτάσεις του ίδιου του Ζελένσκι περιλαμβάνουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την αποκατάσταση των μετασοβιετικών συνόρων της Ουκρανίας του 1991, καθώς και τη λογοδοσία της Ρωσίας για τις ενέργειές της.
Another Russian war crime. Today, the occupier attacked vehicles of the International Committee of the Red Cross humanitarian mission in the Donetsk region.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 12, 2024
As of now, we know of two injured people who are receiving all necessary assistance. Unfortunately, three people were… pic.twitter.com/Ta2Vbj9TSj
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση