GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

(ΒΙΝΤΕΟ) Μαρξιστής-Λενινιστής ο νέος Πρόεδρος της Σρι Λάνκα...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας Οι δρόμοι της Σρι Λάνκα γεμίζουν με κόκκινες σημαίες... «Θα είναι η λαϊκή κυβέρνηση» τονίζει ο μαρξιστής-λενινι...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Οι δρόμοι της Σρι Λάνκα γεμίζουν με κόκκινες σημαίες...
«Θα είναι η λαϊκή κυβέρνηση» τονίζει ο μαρξιστής-λενινιστής Ανούρα Κουμάρα...

Οι προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα (21 Σεπτέμβρη 2024), των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, νοτιοανατολικά της Ινδίας, αντιπροσωπεύουν ένα σημείο καμπής στην πολιτική ιστορία της χώρας, αλλά και του κόσμου, καθόσον εξελέγη ο Ανούρα Κουμάρα (55,29%), ηγέτης του Μαρξιστικού-Λενινιστικού κόμματος "Janatha Vimukthi Peramuna - JVP" (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο).
Η συμμαχική κάθοδος στις εκλογές έγινε με το εκλογικό σχήμα της Σοσιαλιστικής Συμμαχίας "Jathika Jana Balawegaya" (National People's Power - JJB), που περιλαμβάνει 21 οργανώσεις της αριστεράς.
Το Μαρξιστικό-Λενινιστικό κόμμα του Ανούρα Κουμάρα, που καθοδηγεί σήμερα την κυβερνητική συμμαχία στη χώρα, είχε πάρει στους ώμους του το επαναστατικό μόρφωμα του ένοπλου αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία.
Ο νέος μαρξιστής-λενινιστής πρόεδρος, Ανούρα Κουμάρα, αντιτάχθηκε σθεναρά στα μέτρα μέτρα εξαθλίωσης που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη Σρι Λάνκα κι έθεσε ως κύριους στόχους του την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οικοδόμηση μιας ευημερούσας οικονομίας και την εθνική ενότητα μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων. Η συμμετοχή στις εκλογές σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης, πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ίση με το 80% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου κι έστειλε στα αζήτητα τον απερχόμενο πρόεδρο-ανδρείκελο των ΗΠΑ Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.

Η νίκη του Κουμάρα θα μπορούσε να έχει σημαντικές αποφάσεις όχι μόνο για το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εξωτερική πολιτική του νησιού, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Κίνα.
Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Σρι Λάνκα κι η νίκη του Ανούρα Κουμάρα, με πρόγραμμα μια «αδέσμευτη» εξωτερική πολιτική με στόχο τη διατήρηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και αρμονίας, αποτελεί ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Όχι μόνο η εγγύτητα του ινδικού γίγαντα που επηρέασε την πολιτική ζωή της Σρι Λάνκα για δεκαετίες, αλλά η θέση της στον Ινδικό Ωκεανό, μια θεμελιώδης περιοχή για τα συμφέροντα της δύσης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, καθιστά την Σρι Λάνκα ιδιαίτερης σημασίας για την αποτροπή των δυτικών σχεδίων περικύκλωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως ακριβώς συνέβη με το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, ειδικότερα σήμερα με την εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη και θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν... 
Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
Στο "VK": ΕΔΩ
 ✔️ Την συνολική αρθρογραφία στο φιλόξενο "PRESS-GR", βρίσκουμε: ΕΔΩ

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση