GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ! ΦΗΜΕΣ ότι ο (ηγέτης της Χαμάς) Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε στη Γάζα...

Για τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες ισραηλινά ΜΜΕ, χωρίς, μέχρι στιγμής,...


Για τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες ισραηλινά ΜΜΕ, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση από κάποια από τις δύο αντιμεχόμενες πλευρές.
Οι ανεπιβεβαίωτες αυτές πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σινουάρ έπεσε θύμα επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό δημοσιογράφο Μπεν Κάσπιτ, από τους πρώτους που μετέδωσε την εν λόγω πληροφορία, επικαλούμενος πηγή που δεν κατονομάζει, να αναφέρει πως «υπήρξαν κι άλλες φορές στο παρελθόν που εξαφανίστηκε και νομίζαμε ότι ήταν νεκρός, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε».
Πηγές προσκείμενες στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) φέρονται να δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε, όμως, και να διαψεύσουν τις αναφορές σχετικά με τον πιθανό θάνατο του νέου αρχηγού της Χαμάς. Σύμφωνα δε με σχετικό άρθρο της «Jerusalem Post», καμία πηγή δεν αναφέρθηκε σε κάποιου είδους συγκεκριμένη επιχείρηση που να πραγματοποίησαν οι IDF για να τον σκοτώσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική φημολογία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μεσάζοντες, οι οποίοι χειρίζονταν τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, φέρονται να έχουν χάσει επαφή με τον Γιαχία Σινουάρ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, πάντως, υπήρξε επίσης έντονη φημολογία πως ο Σινουάρ ήταν νεκρός ή τραυματίας, πως είχε διαφύγει στο Σινά, ή είχε με άλλο τρόπο αποκοπεί από το δίκτυό του και δεν διοικούσε πλέον την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η «Jerusalem Post», σύντομα αποδείχτηκε ότι απλά είχε «κόψει» επαφές ως μέρος της τακτικής της απόκρυψής του, με άλλες αναφορές να υποστηρίζουν ότι οι φήμες περί απώλειάς του ήταν στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου από πλευράς των Ισραηλινών, στην προσπάθειά τους να κάνουν τη Χαμάς να «σπάσει», αφότου η Χαν Γιουνίς άρχισε να πέφτει στα χέρια των IDF.
Θυμίζουμε πως ο Γιαχία Σινουάρ ανέλαβε τα ηνία της οργάνωσης, μετά τη δολοφονία του επί σειρά ετών πολιτικού ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο του 2024, στην κατοικία του στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των ισραηλινών.

Μη κατοικήσιμη η Γάζα: Το 60% των κτηρίων της έχει κατατραφεί ή υποστεί ζημιές
Σύμφωνα με τις αναλύσεις δορυφορικών εικόνων από τους Αμερικανούς ερευνητές Corey Scher και Jamon Van Den Hoek στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, το 58,7% των κτηρίων (169.000 περίπου) του -κάποτε- εξαιρετικά πυκνοκατοικημένου παλαιστινιακού θύλακα, έκτασης 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, με τις σημαντικότερες καταστροφές να έχουν σημειωθεί κατά τους δύο με τρεις πρώτους μήνες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Στον βόρειο τομέα, η πόλη της Γάζας, η οποία πριν από τον πόλεμο αριθμούσε περί τους 600.000 κατοίκους, είναι κυριολεκτικά ρημαγμένη, με το 73,9% των κτηρίων της να έχει πληγεί από τα ισραηλινά πυρά. Στη Ράφα, στο νοτιότερο άκρο της Γάζας, στη μεθόριο με την Αίγυπτο, έχει πληγεί το 46,3% των κτηρίων.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι, επί των 58 τετραγωνικών χιλιομέτρων της ζώνης του θύλακα που συνορεύει με το Ισραήλ, άνω του 90% των κτηρίων καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τον Οκτώβριο 2023 μέχρι τον Μάιο 2024.
Τα νοσοκομεία είναι προνομιακός στόχος του ισραηλινού στρατού, που κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς ότι τα χρησιμοποιούν ως βάσεις για να στεγάζονται ή για να εξαπολύουν επιθέσεις. Οι ισραηλινές επιθέσεις κατά του νοσοκομείου αλ-Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, το έχουν μετατρέψει «σε άδειο κέλυφος με τάφους», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος στις 20 Αυγούστου είχε αναφέρει πως μόνο 16 από τα 36 νοσοκομεία (44%) λειτουργούσαν στη Λωρίδα της Γάζας κι αυτά μερικώς.
Τα σχολικά κτίρια, τα οποία χρησιμοποιούνται, πλέον, ως καταφύγιο προσφύγων, ειδικά όσα φέρουν την σημαία του ΟΗΕ, πληρώνουν υψηλό τίμημα, αφού ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί την Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί ως κρησφύγετα ενόπλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, μέχρι τις 6 Ιουλίου, τουλάχιστον 477 σχολεία είχαν υποστεί ζημιές, δηλαδή περίπου το 85% των 564 σχολικών κτηρίων. Ανάμεσά τους, τα 344 είχαν πληγεί απευθείας.
Τον Σεπτέμβριο, το Παγκόσμιο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση σε καταστάσεις κρίσης «Education Cannot Wait» ανακοίνωσε ότι το 90% των σχολικών κτηρίων έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αποδεκατιστεί.
Σε ό,τι αφορά στους τόπους λατρείας, τα συνδυασμένα στοιχεία των Unosat και OpenStreetMap δείχνουν ότι το 70% των τζαμιών έχει καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές.
Σύμφωνα με φωτογραφίες του δορυφορικού κέντρου του ΟΗΕ, μέχρι τις 27 Αυγούστου, το 68% των αγροτικών εδαφών είχαν υποστεί ζημιές, δηλαδή έκταση 102 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στο βόρειο τομέα του θύλακα το 78% και στον τομέα της Ράφα το 75%. Η καταστροφή αγροτικών υποδομών (συστήματα ύδρευσης, αγροκτήματα εκτροφής, αγροί, εξοπλισμός και αποθήκες) είναι ακόμη σοβαρότερη και κυμαίνεται από το 80% έως το 96% από τις αρχές του 2024, σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.
Ζημιές έχει υποστεί και το 68% του οδικού δικτύου. Συνολικά, 1.190 χιλιόμετρα δρόμων έχουν καταστραφεί, 415 χιλιόμετρα έχουν υποστεί ζημιές και 1.440 χιλιόμετρα έχουν υποστεί ελαφρύτερες ζημιές, σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση της Unosat, με βάση στοιχεία της 18ης Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση