GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ!" ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό...

Ο ΟΗΕ, δηλώνει «πολύ ανήσυχος» για την κατάσταση στον Λίβανο μετά τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα, έκανε έκκληση για «αποκλιμάκωση» και «μέγι...

Ο ΟΗΕ, δηλώνει «πολύ ανήσυχος» για την κατάσταση στον Λίβανο μετά τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα, έκανε έκκληση για «αποκλιμάκωση» και «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ενώ κάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Ανησυχούμε πολύ για την αυξανόμενη κλιμάκωση γύρω από τη Γαλάζια Γραμμή, συμπεριλαμβανομένων και των φονικών πληγμάτων σήμερα στη Βηρυτό. Καλούμε όλες τις πλευρές σε άμεση αποκλιμάκωση. Όλος ο κόσμος πρέπει να επιδείξει μέγιστη αυτοσυγκράτηση» τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει ότι οι στόχοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι και οι ενέργειές του μιλούν από μόνες τους, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ο ισραηλινός στρατός εξάλλου διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πρόθεση να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή. «Δεν ενεργούμε με σκοπό (να προκαλέσουμε) μεγάλη κλιμάκωση στην περιοχή. Ενεργούμε σύμφωνα με τους προκαθορισμένους στόχους (του πολέμου) και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Μέση Ανατολή / Νεκροί ανώτεροι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ από το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό

Αυξημένη είναι η ένταση των επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ με συνεχόμενες επιθέσεις προς την Βηρυτό και το βόρειο Ισραήλ αντίστοιχα μετά και την έκρηξη των βομβητών και των walkie talkies τις προηγούμενες ημέρες που σκότωσαν αρχηγικά μέλη της οργάνωσης.
Το μεσημέρι της Παρασκευής (20/9) ένας ανώτερος αξιωματούχος καθώς και 13 διοικητές της Χεζμπολάχ ήταν ο στόχος της επίθεσης του Ισραήλ στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή, οι οποίοι σύμφωνα με αναφορές είναι νεκροί.
Πρόκειται για τον Ιμπραήμ Ακίλ, υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος της Χεζμπολάχ, όπως αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και το Axios.
Το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλείται επίσης μια πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ, η οποία είπε ότι ο Ακίλ, ο δεύτερος διοικητής της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκε στην επίθεση.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Ακίλ είναι μεταξύ των υπευθύνων για την έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, ενώ διέταξε επίσης την αρπαγή Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στο Λίβανο.
Σχεδόν δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος, σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Βηρυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα (στη) Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».
Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar -που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ- έκανε λόγο για τουλάχιστον 8 νεκρούς και 59 τραυματίες από την επίθεση.
«Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε στοχευμένο πλήγμα στη Βηρυτό», ανακοίνωσε ο στρατός, χωρίς να διευκρινιστεί η φύση αυτού του πλήγματος ή τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν.
Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed μετέδωσε εικόνες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα, απορρίμματα στους δρόμους μετά την ισραηλινή επιδρομή.
Μέση Ανατολή: Βροχή ρουκετών από Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ
Το χτύπημα έγινε αφότου η Χεζμπολάχ σφυροκόπησε το Ισραήλ με 150 ρουκέτες. Η λιβανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι εξαπέλυσε επτά ξεχωριστές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων με πυραύλους Katyusha. Τα πυρά αυτά αποτελούν “απάντηση” στην επίθεση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος έπληξε δεκάδες εκτοξευτές ρουκετών κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίοι ήταν έτοιμοι για χρήση εναντίον του Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις ως αντίποινα για επιδρομές στο νότιο Λίβανο, καθώς η ένταση εκτοξεύτηκε μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις στις συσκευές επικοινωνίας της.
Η οργάνωση είπε ότι εκτόξευσε «πύραυλους Katyusha» εναντίον τουλάχιστον έξι ισραηλινών «αρχηγείων στρατού» και βάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας «κύριας βάσης αεράμυνας». Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τον Λίβανο αυτή την εβδομάδα.Η επίθεση αυτή έρχεται ως απάντηση στους εντατικούς νυχτερινούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, με στόχο εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ. Η ένταση κλιμακώνεται στη μεθόριο των δύο χωρών, με τις αμοιβαίες επιθέσεις να αυξάνονται καθημερινά, ενώ ο διεθνής παράγοντας ανησυχεί για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης.
Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αναβάλει κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου. Η αναβολή αυτή οφείλεται στην κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο Νετανιάχου «ανέβαλε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ κατά μία ημέρα λόγω της κατάστασης ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ», όπου ο στρατός βρίσκεται απέναντι σε επανειλημμένες επιθέσεις με ρουκέτες από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τόνισε ο αξιωματούχος. «Επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από το Ισραήλ την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου αντί για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.
Μέση Ανατολή: Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο το Ισραήλ
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι οι εκτοξευτές ήταν έτοιμοι να χτυπήσουν το Ισραήλ, ενώ το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε τουλάχιστον 52 πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας το βράδυ της Πέμπτης.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες, ήταν από τις πιο έντονες της πρόσφατης σύγκρουσης.
Το πρωί της Παρασκευής, το Ισραήλ ήρε τις εντολές περιορισμού της μετακίνησης που είχε εκδώσει την Πέμπτη για κοινότητες στα Υψώματα του Γκολάν και σε τμήματα του βόρειου Ισραήλ, επιβεβαίωσε ο στρατός του. Οι IDF πρόσθεσαν ότι θα πραγματοποιήσουν «δραστηριότητες στις περιοχές εκπαίδευσης» του βόρειου Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε διάγγελμά του είχε ξεκαθαρίσει ότι οι θανατηφόρες εκρήξεις «ξεπέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές», κατηγορώντας το Ισραήλ για αυτό που, όπως είπε, συνιστά κήρυξη πολέμου.
Μέση Ανατολή: Τεταμένη η κατάσταση στην περιοχή
Το πόσο άσχημα και επικίνδυνα είναι τα πράγματα στην περιοχή περιέγραψε μιλώντας στους Times, o πρεσβευτής του Λιβάνου στο Λονδίνο Ραμί Μορτάντα, o οποίος προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ έχει εξελιχθεί σε μια «τρομερή πολεμική δύναμη» και τόνισε ότι ένας πόλεμος σε πολλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ριζοσπαστικοποιήσει μια ολόκληρη νέα γενιά στην Ευρώπη.
«Αντιμετωπίζουμε όλους τους κινδύνους μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης στην περιοχή και αυτό είναι που προσπαθούμε ακούραστα να αποφύγουμε… Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, διότι αυτό είναι ένα σενάριο “Αποκάλυψης” για όλους. Θα είναι σίγουρα καταστροφικό για τον Λίβανο, αλλά ο Λίβανος δεν θα είναι ο μόνος που θα πληγωθει σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτό μας δίδαξε η πρόσφατη ιστορία. Έτσι, όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στο να αποφευχθεί μια τέτοια έκβαση» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση