GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΝΑ ΒΗΜΑ από τον Λίβανο οι ισραηλινές δυνάμεις...

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς κλιμακώνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στο έδαφος του Λιβάνου. «Είμαστε πιο ...


Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς κλιμακώνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στο έδαφος του Λιβάνου.
«Είμαστε πιο κοντά στο στόχο μας μετά την εξόντωση του Νασράλα», δήλωσε ο Νετανιάχου, με τον Ισραηλινό στρατό να συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Χεζμπολάχ.
Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του λιμανιού και των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Χοντέιντα, μιας πόλης στη δυτική Υεμένη που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Al Massirah.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν «δεκάδες» μαχητικά αεροσκάφη.
«Κατά τη διάρκεια μιας ευρείας αεροπορικής επιχείρησης σήμερα, δεκάδες μαχητικά (…) επιτέθηκαν σε στόχους στρατιωτικής χρήσης του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στις περιοχές Ρας Ίσα και Χοντάιντα, στην Υεμένη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού, λοχαγός Νταβίντ Άβραχαμ.
Στους στόχους περιλαμβάνονταν μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και το λιμάνι απ’ όπου εισάγεται πετρέλαιο στην Υεμένη.
Οι Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν και της Χεζμπολάχ, είχαν ανοίξει μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Το Σάββατο ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ενός πυραύλου με στόχο το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.
«Για εμάς, κανένα μέρος δεν είναι πολύ μακριά»
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε απόψε ότι «κανένας τόπος δεν είναι πολύ απομακρυσμένος» για το Ισραήλ, μετά τα πλήγματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Υεμένη, σε απάντηση για τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στο ισραηλινό έδαφος.
«Το μήνυμά μας είναι σαφές: για εμάς, κανένα μέρος δεν είναι πολύ απομακρυσμένο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Ο Γκάλαντ παρακολούθησε την εξέλιξη της επιχείρησης στην Υεμένη από την αίθουσα διοίκησης και ελέγχου της πολεμικής αεροπορίας.
Ο IDF μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει μικρές επιδρομές στο νότιο Λίβανο
Οι πληροφορίες της ΕΡΤ μέσω διπλωματικών πηγών στο Ισραήλ, σημειώνουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν να εξασφαλίσουν την περίμετρο της συνοριακής γραμμής, αρα βρίσκονται μια ανάσα από το Λιβανέζικο έδαφος.
Το Times of Israel αναφέρει ότι οι IDF ενδέχεται να έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις στα σύνορα με τον Λίβανο για να εξουδετερώσουν κοντινές θέσεις της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δύο αμερικανικές αναφορές.
Τζο Μπάιντεν: Να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή – Συνομιλίες με Νετανιάχου
Ανήσυχος εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ σε Λίβανο και Υεμένη.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως θα επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε το πότε θα γίνει αυτό ενώ είπε στους δημοσιογράφους «θα σας όταν μιλήσω μαζί του».
Όταν ρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, απάντησε: «Πρέπει. Πραγματικά πρέπει να τον αποφύγουμε».
Στο Ιράν ο Ρώσος πρωθυπουργός Μισούστιν
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν θα επισκεφθεί την Δευτέρα το Ιράν και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν, ανακοίνωσε η Μόσχα.
Θα δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή» στην εφαρμογή κοινών σχεδίων μεγάλης κλίμακας στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, της βιομηχανίας, της γεωργίας και άλλων, ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.
Ο Μισούστιν θα έχει επίσης συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ.
Η Δύση κατηγορεί το Ιράν ότι εφοδιάζει με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον ρωσικό στρατό για τον πόλεμό του στην Ουκρανία, ωστόσο η Τεχεράνη έχει απορρίψει πολλές φορές αυτόν τον ισχυρισμό.
Ο Πεζεσκιάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με την ευκαιρία της συνόδου των BRICS που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Καζάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση