GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΘΥΕΛΛΑ» στη Βρετανία για την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης σε εκατομμύρια συνταξιούχους!

Το 2017, όταν η διακυβέρνηση της Βρετανίας ήταν στα χέρια των Συντηρητικών, μια μελέτη των Εργατικών προειδοποιούσε πως τα σχέδια των κυβερν...


Το 2017, όταν η διακυβέρνηση της Βρετανίας ήταν στα χέρια των Συντηρητικών, μια μελέτη των Εργατικών προειδοποιούσε πως τα σχέδια των κυβερνώντων να περικόψουν το επίδομα θέρμανσης σε δέκα εκατομμύρια συνταξιούχους θα μπορούσε να οδηγήσει σε 3.850 υπερβολικούς θανάτους. Η μελέτη αυτή χαρακτήριζε την πρόταση της τότε πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία αργότερα εγκαταλείφθηκε, «τη μεγαλύτερη επίθεση στους συνταξιούχους σε μια γενιά στη χώρα μας».
Τώρα ως πρωθυπουργός ο σερ Κιρ Στάρμερ σχεδιάζει να περικόψει το επίδομα θέρμανσης και βρίσκεται αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο στην κοινωνία και στα συνδικάτα, αλλά ακόμα και μέσα στο κόμμα του.
Οι ηγέτες δύο από τα μεγαλύτερα συνδικάτα άσκησαν έντονη πίεση στην κυβέρνηση των Συντηρητικών σχετικά με το σχέδιό της να περικόψει την επιδότηση για τα καύσιμα θέρμανσης για εκατομμύρια συνταξιούχους στην Αγγλία και την Ουαλία.
Η γενική γραμματέας του Unite, Σάρον Γκράχαμ, είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση πρέπει να «κάνει μια αναστροφή», ενώ η επικεφαλής του συνδικάτου PCS Φραν Χίθκοτ είπε ότι ήταν ένα «λάθος» που έπρεπε να «διορθωθεί».
Με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να μιλήσει στην Ομοσπονδία Συνδικάτων (TUC) στο Μπράιτον, ο πρόεδρός του προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο κύμα λιτότητας θα ενισχύσει την άνοδο της ακροδεξιάς και θα ενισχύσει την ώθηση του Νάιτζελ Φάρατζ για την εξουσία.
Ο Matt Wrack, γενικός γραμματέας της Πυροσβεστικής Ένωσης (FBU) και νυν πρόεδρος του TUC, έχει προειδοποιήσει τον Στάρμερ ότι η εντολή του για την εξουσία βασίζεται σε μια κατάρρευση της υποστήριξη προς τους Τόρις «όχι στην αγάπη για τους Εργατικούς».
«Οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση, και έτσι [ακροδεξιά] στοιχεία έχουν κερδίσει την υποστήριξη εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στην Ευρώπη», προειδοποίησε.
Η αλλαγή θα σημαίνει ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν θα λαμβάνουν πλέον τις επιδοτήσεις μεταξύ 200 και 300 λιρών λιρών ετησίως, οι οποίες πλέον θα γίνονται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και λαμβάνουν ορισμένα επιδόματα.

Εσωκομματική κρίση
Ο Στάρμερ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια πιθανή εξέγερση σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη, υποστηρίζει ότι η περικοπή είναι απαραίτητη λόγω της κατάστασης των οικονομικών της χώρας.
Πολλοί, ακόμα και βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, μιλούν για «κατάφωρη υποκρισία».
Χθες το βράδυ ένας βουλευτής των Εργατικών είπε στη Mail: «Αυτό είναι κατάφωρη υποκρισία. Όλοι όσοι αντιστρέφουν τώρα το χειμερινό επίδομα καυσίμων του Γκόρντον Μπράουν ήταν βουλευτές των Εργατικών όταν πολεμήσαμε ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι να το καταργήσει το 2017. Οι καιροί αλλάζουν, αλλά το βασικό ήθος και οι πολιτικές αρχές των μεγαλύτερων κομμάτων δεν πρέπει να είναι τόσο εναλλάξιμα».
Ακόμη και ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι «δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος» για την αφαίρεση της ετήσιας επιδότησης του λογαριασμού καυσίμων, αξίας έως και 300 λιρών. Επέμεινε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έπρεπε να ενεργήσει για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» των 22 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά που το κόμμα ισχυρίζεται ότι άφησαν οι Συντηρητικοί.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός αρνήθηκαν να πουν εάν οι Εργατικοί βουλευτές θα τιμωρηθούν για εξέγερση κατά της κυβέρνησης εν μέσω φημών ότι δεκάδες μπορεί να απόσχουν στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή.
Χθες το βράδυ, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τους συνταξιούχους. Πάνω από 12 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν τις κρατικές τους συντάξεις να αυξάνονται κατά σχεδόν 1.000 λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια».
«Δεδομένης της δεινής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών που έχουμε κληρονομήσει, είναι σωστό να στοχεύσουμε την υποστήριξη σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη χειμερινή επιδότηση καυσίμων, ενώ πολλοί άλλοι θα επωφεληθούν επίσης από την έκπτωση 150 λιρών για ζεστό σπίτι από τον Οκτώβριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση