GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΟΧΙ» στα αιολικά Ταϋγετου και Πάρνωνα...

Σε αρνητική γνωμοδότηση κατέληξε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το αιολικό έργο MORES...


Σε αρνητική γνωμοδότηση κατέληξε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το αιολικό έργο MORES II (Ταΰγετος) και για ένα μέρος του MORES (Άγιος Πέτρος Πάρνωνα), ενώ ζήτησε να διορθωθούν οι ελλείψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα υπόλοιπα τρία έργα που αφορούν το Αρτεμίσιο, το Μαίναλο και την Τσεμπερού.
Η Επιτροπή συνεδρίασε την Πέμπτη 26/9 στην Τρίπολη, υπό την πίεση μεγάλων κινητοποιήσεων από κατοίκους, φορείς και αυτοδιοίκηση από τις περιοχές όπου σχεδιάζονται τα έργα και ιδιαίτερα από τη Μάνη. Στη συγκέντρωση είχαν καλέσει διάφορες συλλογικότητες, όπως η Παμμανιάτικη Ανοιχτή Επιτροπή, το SOS Μαίναλο, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης, οι Επιτροπές Αγώνα για την σωτηρία του Πάρνωνα – Μαινάλου – Λυκαίου όρους, κ.ά.
Είχε προηγηθεί μια μεγάλη κινητοποίηση πολιτών και φορέων που κατόρθωσε να συγκεντρώσει 11.500 υπογραφές σε κείμενα εναντίωσης στα δυο παράλληλα έργα, τα οποία κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση. Αυτή η κινητοποίηση είχε αποφέρει ομόφωνα αρνητικά ψηφίσματα και από τέσσερις Δήμους των περιοχών όπου σχεδιάζονται τα έργα, των Δήμων Βόρειας Κυνουρίας, Μεγαλόπολης, Άργους- Μυκηνών και Δυτικής Μάνης.
Η περιφερειακή αρχή του κ. Πτωχού, μπροστά σε αυτή την ομόθυμη σχεδόν αρνητική διάθεση, επέλεξε να αντιμετωπίσει το έργο με τη μέθοδο της… σαλαμοποίησης. Παρότι το MORES αποτελεί ένα ενιαίο έργο 298,2 MW και αφορά την τοποθέτηση 71 ανεμογεννητριών σε τέσσερα βουνά, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας έδωσαν αρνητική γνωμοδότηση μόνο για τον Πάρνωνα και άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο θετικής γνωμοδότησης για τα υπόλοιπα τρία.
Να σημειωθεί ότι οι ελλείψεις της ΜΠΕ, τόσο του MORES, όσο και του MORES II (155,4 MW) αφορούν όλο το τεράστιο αυτό έργο της Volton: δεν εκτιμώνται ουσιαστικά οι επιπτώσεις του και οι σωρευτικές του επιπτώσεις με τα υπόλοιπα έργα στην ευρύτερη περιοχή, δεν υποστηρίζεται από φωτορεαλιστικές απεικονίσεις κ.λπ.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος αναδείχθηκε και μια ιδιαίτερα σοβαρή παράβαση που αφορά στη γνωμοδότηση του Δήμου Τρίπολης, η οποία να θυμίσουμε ήταν κατά πλειοψηφία θετική. Κατά παράβαση του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης στις 16/9/2024 συμμετείχε και εισηγήθηκε το θέμα ο αντιδήμαρχος Ενεργειακής Αναβάθμισης, ο οποίος είναι και ένας εκ των υπογραφόντων την ΜΠΕ εκ μέρους της εταιρείας Volton! Για το λόγο αυτό έχει υποβληθεί και ένσταση – προσφυγή κατά της απόφασης από δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης.
Σε αυτή την τουλάχιστον προβληματική απόφαση του Δήμου Τρίπολης βασίστηκαν οι αντιπεριφερειάρχες και δεν εισηγήθηκαν την αρνητική γνωμοδότηση για το σύνολο του έργου, συναντώντας την αντίδραση των φορέων και των πολιτών που αντιδρούν.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κανείς από τους βουλευτές που εκλέγονται στους τέσσερις νομούς όπου εκτείνεται το έργο, δεν έχει λάβει θέση μέχρι τώρα, ούτε παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση.
Για τους φορείς που αντιδρούν ο αγώνας συνεχίζεται. «Ο αγώνας μας ενάντια στο αιολικό MORES συνεχίζεται αμείωτος! Αναμένουμε οι Γνωμοδοτούσες Υπηρεσίες, όπως και η Αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή του συγκεκριμένου έργου και το Υπουργείο να λάβουν υπόψη τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις μας για το έργο», τονίζει το SOS Μαίναλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση