GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΧΑΟΣ στα νοσοκομεία της Βηρυτού με ακρωτηριασμένους ασθενείς...

Τα νοσοκομεία της Βηρυτού έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες τραυματίες που ακρωτηριάστηκαν μετά την απροσδόκητη έκρηξη βομβητών που ανήκαν στου...


Τα νοσοκομεία της Βηρυτού έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες τραυματίες που ακρωτηριάστηκαν μετά την απροσδόκητη έκρηξη βομβητών που ανήκαν στους μαχητές της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο σήμερα.
Το κύμα ξαφνικών και απροσδόκητων εκρήξεων, που ξεκίνησε γύρω στις 15.45 τοπική ώρα και διήρκεσε περίπου μία ώρα, έχει μέχρι στιγμής αφήσει τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο νεαρά κορίτσια, νεκρούς και περισσότερα από 3.000 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίες και πάνω από 200 άτομα σε κρίσιμη κατάσταση. Πανικός και χαοτικές σκηνές παρατηρήθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού , στην κοιλάδα Μπεκάα και στο νότιο Λίβανο, ενώ στη γειτονική Συρία 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.
Οι σκηνές χάους αποτυπώνονται σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπου διακρίνονται λευκοί επίδεσμοι τυλιγμένοι γύρω από τα άκρα ανθρώπων μέσα σε ένα νοσοκομείο, με τις λευκές ρόμπες των γιατρών γεμάτες αίμα καθώς προσπαθούν να περάσουν μέσα από το πλήθος των ανθρώπων μέσα στους θαλάμους.
Άντρες, γυναίκες και παιδιά ακούγονται να ουρλιάζουν με αγωνία, ενώ γιατροί και νοσοκόμες προσπαθούν να φωνάξουν πάνω από τον θόρυβο για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Ένας άνδρας, που μόλις είχε τις αισθήσεις του, εθεάθη να μεταφέρεται από άλλους δύο στο νοσοκομείο.
Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) είπε ότι άνθρωποι «μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά την έκρηξη του συστήματος τηλεειδοποίησης χειρός με χρήση προηγμένης τεχνολογίας» και μετέδωσε επείγουσες εκκλήσεις από νοσοκομεία στο νότο της χώρας προς τους ανθρώπους να δώσουν αίμα.
Στο νοσοκομείο Mt. Lebanon, δημοσιογράφος του Reuters είδε μοτοσυκλέτες να σπεύδουν στα επείγοντα, όπου άνθρωποι με τα χέρια τους ματωμένα ούρλιαζαν από τον πόνο.
Παρόμοιες σκηνές κατέγραψαν φωτογράφοι έξω από το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού.
Ο επικεφαλής του δημόσιου νοσοκομείου Nabatieh στα νότια της χώρας, Χασάν Ουάζνι, δήλωσε στο Reuters ότι περίπου 40 τραυματίες νοσηλεύονται στις εγκαταστάσεις του. Τα τραύματα περιελάμβαναν τραύματα στο πρόσωπο, στα μάτια και στα άκρα.
Το κέντρο επιχειρήσεων κρίσεων του Λιβάνου, το οποίο διοικείται από το υπουργείο Υγείας, ζήτησε από όλους τους ιατρούς να κατευθυνθούν στα αντίστοιχα νοσοκομεία τους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του τεράστιου αριθμού τραυματιών που έρχονται για επείγουσα περίθαλψη.
Τόνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τηλεειδοποιητές.
Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου είπε ότι περισσότερα από 50 ασθενοφόρα και 300 ιατρικό προσωπικό επείγουσας ανάγκης στάλθηκαν για να βοηθήσουν στην εκκένωση των θυμάτων.
Οι Λιβανέζοι πολίτες έχουν αρχίσει να δίνουν αίμα ομαδικά, με αιμοληψίες να οργανώνονται κοντά στα κύρια νοσοκομεία της Βηρυτού.
Η Χεζμπολάχ λέει ότι το Ισραήλ είναι «πλήρως υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη, προειδοποιώντας ότι το έθνος θα τιμωρηθεί.
«Θεωρούμε τον ισραηλινό εχθρό πλήρως υπεύθυνο για αυτήν την εγκληματική επίθεση», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «θα λάβει σίγουρα τη δίκαιη τιμωρία του για αυτήν την αμαρτωλή επίθεση». Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τα περιστατικά.
Η οργάνωση ανέφερε σε δεύτερη δήλωση: «Μετά την εξέταση όλων των γεγονότων, των τρεχόντων δεδομένων και των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με την επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα, θεωρούμε τον ισραηλινό εχθρό πλήρως υπεύθυνο για αυτήν την εγκληματική επίθεση που στόχευε και αμάχους».
Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την «παλαιστινιακή αντίσταση» και ότι ο «προδοτικός και εγκληματίας εχθρός σίγουρα θα τιμωρηθεί για αυτήν την επιθετική πράξη».
Η κυβέρνηση του Λιβάνου, εν τω μεταξύ, καταδίκασε τις εκρήξεις τηλεειδοποίησης ως «εγκληματική ισραηλινή επιθετικότητα».
Το Ιράκ στέλνει ομάδες ιατρών
Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει ομάδες ιατρών για να βοηθήσουν τον Λίβανο που συγκλονίστηκε νωρίτερα από ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών τους οποίους έφεραν εκατοντάδες μέλη του φιλοϊρανικού κινήματος Χεζμπολάχ, με τη Βαγδάτη να ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης.
Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει το μπαράζ εκρήξεων, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό 2.800 άλλων, αλλά η Χεζμπολάχ το κατηγόρησε ως υπεύθυνο και προανήγγειλε αντίποινα.
Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Μπάσεμ αλ Αουάντι καταδίκασε τη «σιωνιστική κυβερνοεπίθεση», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επείγουσα παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι διέταξε την αποστολή ομάδων ιατρών στον Λίβανο «για να παράσχουν επείγουσα βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να ανακουφιστεί ο πόνος αθώων αμάχων που τραυματίστηκαν», αναφέρει ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης.
Η Ιορδανία προσφέρει ιατρική βοήθεια στον Λίβανο
Η Ιορδανία δήλωσε την Τρίτη ότι θα είναι έτοιμη να παράσχει «όποια ιατρική βοήθεια χρειάζεται ο λιβανέζικος ιατρικός τομέας για τη θεραπεία χιλιάδων Λιβανέζων πολιτών που τραυματίστηκαν», μετά τις φονικές εκρήξεις τηλεειδοποίησης.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι επανέλαβε «την υποστήριξη της Ιορδανίας για την ασφάλεια, την κυριαρχία και τη σταθερότητα του Λιβάνου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας σε δήλωση.
Τόνισε επίσης την ανάγκη «να σταματήσει η επικίνδυνη κλιμάκωση που παρατηρείται στην περιοχή, μέσω της άμεσης διακοπής της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση