GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Σεπτεμβρίου! ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ δάγκωμα πιθήκου στον βασιλιά Αλέξανδρο...

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1920, ένα δάγκωμα έμελλε να οδηγήσει σε μια τραγωδία που θα άλλαξε την πορεία της ελληνικής ιστορίας. Ο βασιλιάς Αλέξαν...


Στις 17 Σεπτεμβρίου 1920, ένα δάγκωμα έμελλε να οδηγήσει σε μια τραγωδία που θα άλλαξε την πορεία της ελληνικής ιστορίας. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄, μόλις 27 ετών, ενώ έκανε τον καθημερινό του περίπατο στο κτήμα στο Τατόι, δέχθηκε δάγκωμα από πίθηκο. Το περιστατικό συνέβη όταν το σκυλί του επιτέθηκε σε μία μαϊμού και ο Αλέξανδρος προσπάθησε να τα χωρίσει. Τότε, το ταίρι της μαϊμούς, ένας αρσενικός πίθηκος ονόματι Μόριτς, επιτέθηκε στον βασιλιά, δαγκώνοντάς τον στο πόδι και το χέρι.
Ο Αλέξανδρος έλαβε άμεση ιατρική φροντίδα, αλλά οι πληγές μολύνθηκαν. Η μόλυνση εξελίχθηκε σε σηψαιμία, με τον νεαρό βασιλιά να υποφέρει από φρικτούς πόνους.
Η κατάστασή του γινόταν όλο και πιο σοβαρή. Αν και οι γιατροί πρότειναν τον ακρωτηριασμό του τραυματισμένου άκρου, η απόφαση αυτή δεν ελήφθη, εν μέρει λόγω της συμβολικής και πολιτικής σημασίας της αρτιμέλειας ενός μονάρχη. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος εξέπνευσε στις 12 Οκτωβρίου 1920, αφού υπέφερε επί εβδομάδες.
Οι πολιτικές συνέπειες του θανάτου του
Η απώλεια του Αλέξανδρου δημιούργησε ένα πολιτικό κενό σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ηγέτης της κυβέρνησης εκείνη την εποχή και ένθερμος υποστηρικτής της συνέχισης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, είδε τις πολιτικές ισορροπίες να αλλάζουν δραματικά. Λίγο μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, ο Βενιζέλος ηττήθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, και ο πατέρας του Αλέξανδρου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, επανήλθε στον θρόνο.
Η επιστροφή του Κωνσταντίνου σήμανε την απομάκρυνση της Ελλάδας από τους συμμάχους της Αντάντ και την έναρξη μιας σειράς γεγονότων που οδήγησαν τελικά στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Ένας πίθηκος και ένα φαινομενικά τυχαίο περιστατικό άνοιξαν τον δρόμο για μια από τις πιο τραγικές στιγμές στην ελληνική ιστορία.
Οι προλήψεις και ο σπασμένος καθρέφτης
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο Αλέξανδρος πίστευε πως οι τραγωδίες που τον είχαν πλήξει ήταν αποτέλεσμα κακών οιωνών. Λίγο πριν το τραγικό περιστατικό με τη μαϊμού, είχε σπάσει ένας καθρέφτης στην κρεβατοκάμαρά του, κάτι που ο ίδιος θεωρούσε κακοτυχία.
Επιπλέον, είχε λάβει μια επιστολή από τον πατέρα του, βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄, την οποία έκαψε με σπίρτο και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το ίδιο σπίρτο για να ανάψει τόσο το δικό του τσιγάρο όσο και το τσιγάρο του ανθρώπου που του παρέδωσε την επιστολή, γεγονός που, στις παραληρητικές του στιγμές πριν τον θάνατό του, πίστευε πως έφερε τη συμφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *