GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στον Κοπελούζο το 1,5% της ΔΕΗ...

Τα οφέλη της ΔΕΗ από τη συμφωνία με τους ομίλους Κοπελούζου – Σαμαρά για τη διεύρυνση της παρουσίας στα αιολικά πάρκα και την αύξηση του ποσ...


Τα οφέλη της ΔΕΗ από τη συμφωνία με τους ομίλους Κοπελούζου – Σαμαρά για τη διεύρυνση της παρουσίας στα αιολικά πάρκα και την αύξηση του ποσοστού στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης στο 71% παρουσιάστηκαν εκτενώς χθες. Το ενδιαφέρον είναι πως η συμφωνία προβλέπει πως το τίμημα θα καταβληθεί από τη ΔΕΗ τόσο σε μετρητά όσο και σε ίδιες μετοχές. Έτσι ο όμιλος Κοπελούζου αποκτά περίπου 5.733.000 μετοχές της ΔΕΗ δηλαδή σχεδόν το 1,5% και μετατρέπεται σε έναν από τους μεγάλους μετόχους της κρατικής επιχείρησης. Συγκεκριμένα ποσό 70 εκατ. ευρώ καταβάλλεται από τη ΔΕΗ σε ίδιες μετοχές με τιμή διάθεσης 12,21 ευρώ, η οποία προέκυψε από το υψηλότερο εκ της μεσοσταθμικής τιμής 6μήνου και της τιμής σποτ στο κλείσιμο της 24ης Σεπτεμβρίου. Η οικογένεια Κοπελούζου αύξησε πρόσφατα το ποσοστό της στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που έχει τη διαχείριση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο 6%.
Στην πολλά υποσχόμενη και κυρίως ανεκμετάλλευτη αγορά αιολικών της Κρήτης, όπου υπάρχουν βουνά με ταχύτητες ανέμου ακόμη και πάνω από 9 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, μια από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς, μπαίνει η ΔΕΗ  μέσω του deal με τον όμιλο Κοπελούζου.
H είσοδος στην Κρήτη αποτέλεσε και ένα από τα κλειδιά της συμφωνίας. Ενα από τα βασικά «δέλεαρ» της συναλλαγής, συνολικού ύψους 176 εκατ. ευρώ, καθώς ανάμεσα στα υπό ανάπτυξη 1,7 GW έργων που αγοράζει, είναι και 0,5 GW αδειοδοτημένων αιολικών στο νησί, με κλειδωμένη χωρητικότητα στο υπό κατασκευή καλώδιο Αττική - Κρήτη. Εργα δηλαδή με εγγύηση ότι θα πωλούν την παραγόμενη ενέργεια στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μέσω της διασύνδεσης (μπαίνει σε λειτουργία από το 2026), κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς να βρει σήμερα στην ελληνική αγορά.
Το κεφάλαιο «Κρήτη» ήταν ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας για τη ΔΕH, με κυρίαρχο φυσικά το γεγονός  ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα έργα που αγοράζει είναι αιολικά πάρκα. Εμπλουτίζει το πράσινο portfolio της, προσθέτει νέα αιολική δύναμη πυρός, όπως η συμφωνία με τη Macquairie τον Αύγουστο και ενισχύει τη δυνατότητά της να παράγει και να πουλάει στον βαλκανικό «διάδρομο» πράσινη ενέργεια επί 24ώρου βάσεως, πόσο μάλλον όταν αποκτά και την πλειοψηφία στην αμιγώς εξαγωγική μονάδα ηλεκτρισμού της Αλεξανδρούπολης.
Σε αδρές γραμμές, αυτή είναι η δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας για τον αγοραστή, δηλαδή τη ΔEΗ.
«Κλειδί» το 1,5% των μετοχών
Στην περίπτωση τώρα του πωλητή, του ομίλου Κοπελούζου, εκτός από το fair valuation, η λέξη-κλειδί είναι ότι εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕH με μερίδιο 1,5%. Τόσο είναι το ποσοστό των μετοχών που αντιστοιχεί στα 70 εκατομμύρια, τα οποία αποτελούν μέρος του συνολικού τιμήματος της συμφωνίας, με τα υπόλοιπα 106 εκατ. ευρώ να αφορούν μετρητά.
Αποκτά 5,73 εκατομμύρια μετοχές της επιχείρησης και μάλιστα σε μια τιμή, καθόλου χαμηλή, που αποτελεί υψηλό εξαμήνου.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον όμιλο Κοπελούζου, το γεγονός ότι η συμφωνία έκλεισε σε μια σχετικά ψηλή τιμή μετοχής και όχι π.χ. με βάση έναν ετήσιο μέσο όρο, δείχνει την εμπιστοσύνη του στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης, της οποίας πλέον είναι μέτοχος με μερίδιο 1,5%. Εχει επίσης τη σημασία του ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία ο όμιλος Κοπελούζου πουλάει πλέον όλο του το χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα operating assets, δηλαδή τα δύο αιολικά πάρκα που αγοράζει η ΔEΗ σε Κάρυστο και Μάνη και μπήκαν πρόσφατα σε λειτουργία, θα μπορούσαν ενδεχομένως να πωληθούν σε ακόμη υψηλότερη τιμή σε κάποιο fund, ωστόσο το deal αφορά μια συμφωνία-πακέτο.
Συμπεριλαμβάνει τα δύο παραπάνω έργα (66,6 MW), ένα pipeline από φωτοβολταϊκά και κυρίως αιολικά σε διάφορα στάδια (1,7 GW), 20% μερίδιο στη μονάδα ηλεκτρισμού της Αλεξανδρούπολης που αναμένεται να μπει σε λειτουργία το 2026 (71% πλέον το ποσοστό της ΔEΗ), συν τα 5,73 εκατομμύρια μετοχές της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση