O Πάβελ Ντούροφ, ο επιχειρηματίας που ίδρυσε το διαδικτυακό εργαλείο επικοινωνίας Telegram, κατηγορήθηκε την Τετάρτη στη Γαλλία για ένα ευρύ...
O Πάβελ Ντούροφ, ο επιχειρηματίας που ίδρυσε το διαδικτυακό εργαλείο επικοινωνίας Telegram, κατηγορήθηκε την Τετάρτη στη Γαλλία για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων που σχετίζονται με παράνομη δραστηριότητα στην εφαρμογή και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Ήταν μια σπάνια κίνηση των νομικών αρχών να καταστήσουν προσωπικά υπεύθυνο ένα κορυφαίο στέλεχος της τεχνολογίας για τη συμπεριφορά των χρηστών σε μια μεγάλη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.
Ο Ντούροφ, 39 ετών, ο οποίος συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές το Σάββατο, τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για μια σειρά από κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συνέργειας στη διαχείριση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για τη δυνατότητα παράνομων συναλλαγών και της άρνησης συνεργασίας με τις αρχές επιβολής του νόμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελέας του Παρισιού, Laure Beccuau.
Η Telegram έχει εμφανιστεί σε πολλαπλές ποινικές υποθέσεις που συνδέονται με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, διακίνηση ναρκωτικών και διαδικτυακά εγκλήματα μίσους, αλλά έχει επιδείξει «σχεδόν πλήρη απουσία» απαντήσεων στα αιτήματα συνεργασίας των εισαγγελέων του Παρισιού, δήλωσε η κ. Beccuau.
Άλλοι εισαγγελείς σε όλη τη Γαλλία, καθώς και οι νομικές αρχές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «έχουν μοιραστεί την ίδια παρατήρηση», δήλωσε η ίδια.
Η Beccuau δήλωσε ότι ο Ντούροφ διατάχθηκε να καταβάλει εγγύηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, ή περίπου 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων, και αφέθηκε ελεύθερος, αλλά πρέπει να επισκέπτεται ένα αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα.
Η σύλληψή του έχει γίνει επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε τη Δευτέρα τις κατηγορίες ότι η σύλληψη ήταν παράδειγμα κυβερνητικής λογοκρισίας.
Το Telegram, το οποίο ίδρυσε ο κ. Durov στη Ρωσία το 2013, έχει σήμερα περισσότερους από 900 εκατομμύρια χρήστες. Η ελαφριά εποπτεία του περιεχομένου στην πλατφόρμα έχει βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν κάτω από αυταρχικές κυβερνήσεις να επικοινωνούν, αλλά έχει επίσης καταστήσει την εφαρμογή καταφύγιο για επιβλαβές περιεχόμενο.
Ο κ. Durov, ο οποίος είναι Ρώσος υπήκοος, εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014 και η Telegram εδρεύει πλέον στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο κ. Durov έχει επίσης υπηκοότητα στη Γαλλία και τα Η.Α.Ε., σύμφωνα με την Telegram.
Το Telegram βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, επειδή τρομοκρατικές οργανώσεις, έμποροι ναρκωτικών, έμποροι όπλων και ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες το χρησιμοποιούν για επικοινωνία, στρατολόγηση και οργάνωση.
Ιστορικά, οι εταιρείες έχουν πιο συχνά θεωρηθεί υπεύθυνες για τις παραβάσεις μιας πλατφόρμας, παρά τα άτομα. Αλλά οι εταιρείες τεχνολογίας δίνουν μεγάλη προσοχή στη νομική ευθύνη που αντιμετωπίζουν τα στελέχη τους, καθώς οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εντείνουν τον έλεγχο των διαδικτυακών πλατφορμών και ανταλλαγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση