GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΚΡΟΣ ο πιλότος! ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ το πρώτο F-16 στην Ουκρανία...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε  από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ ώστε το Κίεβο να εξασφαλίσει το δικαίωμα...


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε  από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ ώστε το Κίεβο να εξασφαλίσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα τους εναντίον στόχων που βρίσκονται σε βάθος στο ρωσικό έδαφος, ενώ την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως ένα από τα πρώτα έξι μαχητικά F-16 που πρόσφατα παρέλαβε η Ουκρανία από τους δυτικούς της εταίρους συνετρίβη την Δευτέρα 26 Αυγούστου.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal, η συντριβή δεν φαίνεται να έχει προκληθεί από ρωσικά πυρά, αν και το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου πυραυλικού μπαράζ που συγκλόνισε την Ουκρανία τη Δευτέρα. Απομένει ακόμη να διευκρινισθεί τι προκάλεσε το συμβάν.
Η Ρωσία εξαπέλυσε την Δευτέρα μια μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας, είχε δηλώσει ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, της οποία επακολούθησε μια μεγάλη επίθεση την Τρίτη.
Ο πιλότος, ονόματι Ολεξίι Μες, γνωστός ως «Moonfish», σκοτώθηκε στη συντριβή ενώ «απέκρουε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση που έγινε ποτέ» από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, είπε η ουκρανική πηγή, προσθέτοντας ότι ο πιλότος τάφηκε την Πέμπτη.
Η συντριβή διερευνάται και διεθνείς εμπειρογνώμονες θα κληθούν να συμμετάσχουν στην έρευνα, πρόσθεσε η πηγή.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε στις 5 Αυγούστου ότι η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί τα F-16 στις επιχειρήσεις εντός της χώρας, επιβεβαιώνοντας την επί μακρόν αναμενόμενη άφιξη των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-16 , σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Ο θάνατος του πιλότου είναι μεγάλο πλήγμα για την Ουκρανία, καθώς τα πρώτα F-16 έφτασαν στη χώρα νωρίτερα αυτό το μήνα, και ο «Moonfish» ήταν ένας από τους λίγους πιλότους που εκπαιδεύτηκαν να τα πετάξουν.

Ο Κουλέμπα βάζει τον Μπορέλ να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ

«Καλώ την ΕΕ να διαδραματίσει έναν ρόλο και να πει σθεναρά και με μεγάλη σαφήνεια ότι κάτι πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε νωρίτερα ο Κουλέμπα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου μετέχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η Ουκρανία επιμένει στην άρση των περιορισμών αυτών για να της επιτραπεί να πλήξει σε βάθος στο ρωσικό έδαφος «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», υπενθύμισε ο Κουλέμπα, όπως αεροπορικές βάσεις από τις οποίες απογειώνονται τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα το αίτημα αυτό μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα τη Δευτέρα και την Τρίτη κατά ουκρανικών υποδομών.
Η Ουάσινγκτον είχε δεχθεί να άρει εν μέρει τους περιορισμούς αυτούς, αλλά μόνο για να επιτρέψει στο Κίεβο να αμυνθεί από τα πλήγματα που προέρχονται από ρωσικά εδάφη που βρίσκονται κοντά στη μεθόριό του και στη γραμμή του μετώπου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Χάρκοβο.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών, αλλά πολλές χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Ιταλία ή η Ουγγαρία, αντιτίθενται σε αυτό.
«Δεν επιβάλλαμε κανέναν περιορισμό στην χρήση και την εμβέλεια των πτήσεων των F-16 υπό τον όρο ότι τηρείται το δίκαιο του πολέμου», δήλωσε ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ολλανδίας Ονό Εϊχελσχάιμ σε σημερινή συνέντευξη του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Εϊχελσχάιμ, το ίδιο ισχύει και για άλλα οπλικά συστήματα που παρέδωσε η Ολλανδία στην Ουκρανία: οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιούν στο πεδίο της μάχης «κατά το δοκούν», εφόσον τηρούν τις αρχές τους διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Συνολικά η Ολλανδία υποσχέθηκε να παραδώσει στην Ουκρανία 24 μαχητικά F-16.

Κουνάει το δάχτυλο και για τα όπλα
Ο Κουλέμπα κάλεσε επίσης τους συμμάχους στην ΕΕ να επισπεύσουν τις παραδόσεις των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.
«Μετέφερα την αίσθηση του επείγοντος όσον αφορά την παράδοση της ήδη υποσχεθείσας στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε στο Χ ο Ουκρανός υπουργός μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο ενημερωτικός ιστότοπος RBK –Ukraina γράφει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα , πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ , δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει παραλάβει ακόμη όλα τα συστήματα Patriot που του υποσχέθηκαν να παραδώσουν οι σύμμαχοι και ότι μεταξύ των δηλώσεων για την παράδοση τους και την παράδοση υπάρχει «διάσταση».
Η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ρουμανία και η Ολλανδία είχαν ανακοινώσει την παράδοση συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές έχει γίνει γνωστό ότι μόνο η Γερμανία παρέδωσε συστοιχίες Patriot στις αρχές Ιουλίου.
Η Ουκρανία δεν έχει λάβει νέα πυρομαχικά από τον Ιούνιο, δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Προελαύνει η Ρωσία

Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωναν πως κατέλαβαν δύο χωριά στην ανατολική Ουκρανία – το Στελμαχίφκα στην επαρχία του Λουχάνσκ και το Μικολάιφκα στην επαρχία του Ντονέτσκ- , όπως μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας.
Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας σε πρωινή ενημέρωσή του είχε αναφέρει πως οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουαν επιθέσεις στην περιοχή του Στελμαχίφκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση