GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στις "Comunas" της περιφέρειας Μπαρίνας στη Βενεζουέλα...

" Κοινότητα ή τίποτα " 25 Aυγούστου 2024, Περιφέρεια Μπαρίνας, Βενεζουέλα...

"Κοινότητα ή τίποτα"
25 Aυγούστου 2024, Περιφέρεια Μπαρίνας, Βενεζουέλα...

Βαγγέλης Γονατάς

4.505 κοινότητες σε όλη τη χώρα αποφάσισαν με γενική ψηφοφορία στις 25 Ιουλίου 2024 (για δεύτερη φορά) ποιο έργο θα υλοποιηθεί στο χώρο ευθύνης τους το επόμενο διάστημα.  

Αφού επισκεφθήκαμε το σχολείο που ήταν εγκατεστημένα τα εκλογικά τμήματα της κοινότητας "La Carolina και μας εξήγησαν τη διαδικασία,  επισκεφτήκαμε τη γειτονιά που είχε πραγματοποιηθεί το έργο της προηγούμενης ψηφοφορίας ~ λαϊκής διαβούλευσης.   

Οι οικοδεσπότες μας, μίλησαν με θέρμη και υπερηφάνεια για τις κοινότητες και το ρόλο τους στην μπολιβαριανή διαδικασία, τις θεωρούν εξαιρετικής σημασίας συμμετοχική διαδικασία και  μοντέλο αυτοδιαχείρισης, που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων ,ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες πολιτικές και μαζικές οργανώσεις της χώρας. Μας θύμισε τις Κουβανικές "Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR).

Στην προηγούμενη διαβούλευση είχε αποφασιστεί ο ηλεκτροφωτισμός της γειτονιάς και μας έδειξαν με υπερηφάνεια (είχαν ανάψει για να δούμε, παρ ότι δεν ήταν νύχτα) τους φανούς led που υπήρχαν σε κάθε κολώνα. Παρ ότι η κοινότητα είχε δικές της εξειδικευμένες μπριγάδες (ηλεκτρολόγων, οικοδόμων,κ.α) η εγκατάσταση έγινε από συνεργεία της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού.

H διαδικασία της δημοψηφισματικού τύπου εκλογικές διαδικασίας, δεν έχει καθόλου τυπικό χαρακτήρα. Το κοινοτικό συμβούλιο, συζητά και επιλέγει τρία (3) προγράμματα που προτείνονται για να επιλεγεί αυτό που θα υλοποιηθεί , στα οποία μέσα από τη συζήτηση στις κοινοτικές συνελέυσεις προστίθενται άλλα τέσσερα (4). Συνολικά λοιπόν, 7 προτάσεις/έργα τίθενται στην άμεση ψηφοσορία για να επιλεγεί το ένα (1) που θα υλοποιηθεί. Η εμπειρία από την προηγούμενη λαική διαβούλευση τέτοιου τύπου που έγινε πριν λίγους μήνες κρίθηκε εξαιρετικά θετική, σε βαθμό που ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε τη θεσμοθέτησή και την μόνιμη διενέργεια αυτής της αποφασιστικής λαικής διαβούλευσης κάθε τρείς (3) μήνες.

Παρ ότι αυτή η εκλογική διαδικασία διεξάγεται υπό την ευθύνη του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) το οποίο διαθέτει όλη την υλικοτεχνική του υποδομή, ο υπεύθυνος της κοινότητας, μας επεσήμανε ότι η ιδιομορφία αυτής της εκλογικής διαδικασίας είναι ότι δεν έχει νικητές και νικημένους, όλοι είναι νικητές , καθώς η μαζική αυτή διαδικασία αποτελεί έκφραση της "Συμμετοχικής και πρωταγωνιστικής δημοκρατίας" που είναι πυλώνας της Μπολιβαριανής Επανάστασης...

Ολόκληρο το καταπληκτικό "ρεπορταζ" με καταπληκτικές φωτογραφίες, εδώ: "cubaniagriega"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση