GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει όλα τα εναπομείναντα αρχεία για την δολοφονία του Τζον Κένεντι

Για δεκαετίες μετά τη δολοφονία, πολλά έγγραφα που σχετίζονται με το γεγονός αποκρύπτονταν από το κοινό, υποκινώντας θεωρίες συνωμοσίας.  Αφ...

Για δεκαετίες μετά τη δολοφονία, πολλά έγγραφα που σχετίζονται με το γεγονός αποκρύπτονταν από το κοινό, υποκινώντας θεωρίες συνωμοσίας. 

Αφού ο ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ανέστειλε την εκστρατεία του και ενέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεσμεύτηκε ότι εάν εκλεγεί στον Λευκό Οίκο, θα δημοσιοποιήσει όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία του θείου του Κένεντι το 1963.
«Αυτός είναι ένας φόρος τιμής προς τιμήν του Μπόμπι», είπε ο Τραμπ σε συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής στο Φοίνιξ. «Θα δημιουργήσω μια νέα ανεξάρτητη προεδρική επιτροπή για τις απόπειρες δολοφονίας και θα είναι επιφορτισμένη με τη δημοσιοποίηση όλων των υπολοίπων εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι».
Για δεκαετίες μετά τη δολοφονία, πολλά έγγραφα που σχετίζονται με το γεγονός αποκρύπτονταν από το κοινό, υποκινώντας θεωρίες συνωμοσίας.
Η Επιτροπή Γουόρεν, η οποία δημιουργήθηκε μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Τζον Κένεντι, τον Νοέμβριο του 1963, είπε ότι ο ένοπλος Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος στο Ντάλας.
Αλλά πολλοί συνέχισαν να αναρωτιούνται εάν ο Όσβαλντ συνεργάστηκε με πράκτορες της Σοβιετικής, της Κούβας ή της CIA. Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης πέρυσι ότι πιστεύει ότι η CIA συμμετείχε στη δολοφονία του θείου του.
Το Κογκρέσο ψήφισε έναν νόμο πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες με σκοπό να λύσει τα ερωτήματα σχετικά με τη δολοφονία αποχαρακτηρίζοντας τα σχετικά αρχεία, αλλά υπάρχουν περισσότερα από 3.000 έγγραφα που εξακολουθούν να περιέχουν διορθώσεις, σύμφωνα με την Διοίκηση Εθνικών Αρχείων και Τεκμηρίων, αφήνοντας ορισμένους ερευνητές μπερδεμένους.
Ο νόμος συλλογής αρχείων της δολοφονίας του προέδρου Τζον Κένεντι, του 1992, διακήρυξε ότι όλα τα έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν έως τον Οκτώβριο του 2017. Ωστόσο, ο νόμος επέτρεπε στους αξιωματούχους των ΗΠΑ να αναβάλουν τη δημοσιοποίηση των εγγράφων εάν πίστευαν ότι οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή υπερτερούσαν του δημόσιου συμφέροντος.
Περίπου 320.000 έγγραφα ταυτοποιήθηκαν και σχεδιάστηκε να αποχαρακτηριστούν μετά την ψήφιση του νόμου.
Ο νόμος υπογράφηκε το έτος μετά την κυκλοφορία του πολιτικού θρίλερ «JFK» του σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, μια φανταστική απεικόνιση ενός εισαγγελέα της Νέας Ορλεάνης που βρήκε στοιχεία για μια συνωμοσία πίσω από τον θάνατο του Κένεντι.

Ποια έγγραφα παραμένουν κρυφά;
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επικαλεστεί πολλές φορές ανησυχίες για το απόρρητο και την εθνική ασφάλεια για την αναβολή της δημοσιοποίησης ορισμένων εγγράφων.
Όταν ήταν πρόεδρος το 2017, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αποκαλύψει τα υπόλοιπα έγγραφα, αλλά τελικά καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση ορισμένων αρχείων για λόγους εθνικής ασφάλειας, λέγοντας ότι θα γίνει μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Το 2018, ο Τραμπ εξουσιοδότησε την αποκάλυψη 19.045 εγγράφων, πολλά από τα οποία περιείχαν διαγραφές.
Τον Οκτώβριο του 2021, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβαλε επίσης την προγραμματισμένη δημοσίευση των εγγράφων, επικαλούμενος καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Η προσωρινή αναβολή που συνεχίζεται είναι απαραίτητη για την προστασία από αναγνωρίσιμες βλάβες στη στρατιωτική άμυνα, τις επιχειρήσεις πληροφοριών, την επιβολή του νόμου, ή η διεξαγωγή εξωτερικών σχέσεων που είναι τέτοιας σοβαρότητας που υπερισχύει του δημόσιου συμφέροντος για άμεση αποκάλυψη», δήλωσε τότε ο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν κυκλοφόρησε περισσότερα από 13.000 έγγραφα τα επόμενα χρόνια, αλλά τον Ιούνιο του 2023 ανακοίνωσε ότι είχε κάνει την «τελική πιστοποίησή του» σε φακέλους που θα απελευθερωθούν, μεταβιβάζοντας την εξουσία του να αποκαλύπτει έγγραφα σε υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Ο Τζέραλντ Πόσνερ, ο οποίος έγραψε το βιβλίο για τη δολοφονία του Κένεντι το 1993 «Η υπόθεση έκλεισε», είπε ότι δεν είναι σίγουρος εάν ο Τραμπ θα τηρήσει την υπόσχεσή του εάν εκλεγεί τον Νοέμβριο.
«Είχατε την ευκαιρία να το κάνετε, είπατε ότι θα το κάνετε και δεν το κάνατε», είπε ο Πόσνερ για τον Τραμπ. «Τώρα, με την έγκριση του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ίσως αυτό να είναι ένα προνόμιο, και ίσως αυτή τη φορά να το κάνει πραγματικά».

Ποιες αποκαλύψεις έχουν προκύψει από έγγραφα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια;
Δεκάδες χιλιάδες έγγραφα κυκλοφόρησαν μεταξύ 2018 και πέρυσι. Η τελευταία μεγάλη παρτίδα εγγράφων ήταν τα 13.173 έγγραφα τον Δεκέμβριο του 2022, επί Μπάιντεν.
Ο Τζέφερσον Μόρλεϊ, ο συντάκτης του ενημερωτικού δελτίου JFK Facts, είπε ότι μερικές αποκαλύψεις έχουν προκύψει από αυτές τις εκδόσεις. Τα έγγραφα έδειξαν ότι ορισμένοι υπάλληλοι της CIA δεν πίστευαν ότι ο Όσβαλντ ενήργησε μόνος, είπε ο Mόρλεϊ, και ένας αξιωματούχος της αντικατασκοπείας προσπάθησε να «περιμένει» την έρευνα της Επιτροπής Γουόρεν αρνούμενος πληροφορίες για τον Όσβαλντ.
Ο Πόσνερ, ωστόσο, είπε ότι πολλά από τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα δεν αποκάλυψαν ισχυρά στοιχεία και αμφιβάλλει για τα υπόλοιπα έγγραφα.
«Μερικοί από τους μεγαλύτερους τίτλους που έχουν βγει από τα αρχεία του JFK τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια είναι αυτό που αποκαλώ ιστορίες ταμπλόιντ για ιστορίες που ήταν πραγματικά παλιές», είπε ο Πόσνερ.
Ορισμένα από τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν από το 2022 ρίχνουν φως στις ενέργειες του Όσβαλντ τους μήνες πριν από τη δολοφονία. Ένα έγγραφο από τον Ιούνιο του 1962 έδειξε ότι ο Όσβαλντ μπορεί να βρισκόταν στα ραντάρ της CIA περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του Κένεντι.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα υπόλοιπα αρχεία;
Ο Μόρλεϊ και ο Πόσνερ είπαν ότι πιστεύουν ότι τα εναπομείναντα έγγραφα μπορεί να δείχνουν ότι η CIA γνώριζε τον Όσβαλντ πριν από τη δολοφονία. Ο Μόρλεϊ είπε ότι τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν μέχρι στιγμής τον οδηγούν να υποπτεύεται ότι οι αντίπαλοι του Κένεντι στη CIA μπορεί να συνεργάζονταν με τον Όσβαλντ και τα υπόλοιπα έγγραφα θα μπορούσαν να αποδείξουν ή να καταρρίψουν αυτή τη θεωρία.
Ο Πόσνερ είπε ότι πιστεύει ότι ο Όσβαλντ έδρασε μόνος του και τα εναπομείναντα έγγραφα μπορεί να δείχνουν ότι η CIA δεν τον κατήγγειλε στο FBI πριν από τη δολοφονία.
Ακόμη και αν δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα του Κένεντι, ο Πόσνερ είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι θεωρίες συνωμοσίας θα τελειώσουν.
Παρά τις διαφορές τους σχετικά με το τι πιστεύουν ότι συνέβη στις 22 Νοεμβρίου 1963, στο Ντάλας, τόσο ο Πόσνερ όσο και ο Mόρλεϊ ελπίζουν να δουν τα αρχεία να κυκλοφορούν πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση