GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ! Το χωριό της Ελλάδας που… ζέστη δεν κάνει ποτέ

Την ώρα που οι καύσωνες τείνουν να γίνουν συνήθεια στη χώρα μας, καθώς οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 35 βαθμούς στην καλύτερη και μπορούν ...


Την ώρα που οι καύσωνες τείνουν να γίνουν συνήθεια στη χώρα μας, καθώς οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 35 βαθμούς στην καλύτερη και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τους 42-43 στη χειρότερη, υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα που… ζέστη δεν έκανε ποτέ.
Ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα τα τελευταία χρόνια η κατάσταση τείνει να γίνει ανυπόφορη από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια παραμένουν δυσοίωνες.
Βέβαια, σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα όπου οι θερμοκρασίες θυμίζουν… Σουηδία. Για την ακρίβεια η περιοχή Βλάστη Κοζάνης θεωρείται ένα από τα πιο δροσερά μέρη της Ελλάδας.
Η Βλάστη βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πτολεμαΐδας και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.180 μέτρων, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Ασκίου (Σινιάτσικου) και του Μουρικίου.
Η Βλάστη πήρε το όνομά της από τη βλάστηση. Με γλυκό κλίμα, αποτελεί μια όαση τις καυτές μέρες του καλοκαιριού με θερμοκρασίες που κατεβαίνουν το βράδυ με διαφορά έως και 20 βαθμούς από τις αντίστοιχες στην πρωτεύουσα, ενώ οι μέρες παραμένουν απολαυστικές.
Για να καταλάβετε πόσο δροσερό μέρος είναι η Βλάστη είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Meteo.gr, στις 13/6 του 2024, ενώ όλη η χώρα «καιγόταν» από τον καύσωνα, στη Βλάστη η θερμοκρασία άγγιξε μόλις τους 12,6 βαθμούς Κελσίου.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μιλάμε για μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στην πόλη που κατέχει το ρεκόρ χαμηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας όλων των εποχών στη χώρα μας. Πρόκειται για την Πτολεμαϊδα στην οποία, στις 27 Ιανουαρίου του 1963, ο υδράργυρος έφτασε τους -27,8 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση