GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ! Ποιος προηγείται στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ...

Μετά την τηλεμαχία με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 27 Ιουνίου, τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχθηκαν σφοδρό π...

Μετά την τηλεμαχία με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 27 Ιουνίου, τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα, και οι συζητήσεις σχετικά με την καταλληλότητά του για το αξίωμα αυξήθηκαν.
Αυτό οδήγησε τελικά στην ανακοίνωση του Μπάιντεν στις 21 Ιουλίου ότι θα παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για επανεκλογή.
Τώρα, ένας (πιθανός) Πρόεδρος ΗΠΑ των Δημοκρατικών το 2024 δεν μοιάζει τόσο τραβηγμένο όσο πριν από μερικές εβδομάδες. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κάμαλα Χάρις, η οποία δεν έχει ακόμη οριστεί επίσημα ως υποψήφια πρόεδρος στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών (19-22 Αυγούστου), μπορεί να έχει πιθανότητες να νικήσει τον Τραμπ, εκτιμά το Statista.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της RealClear Polling, ο Τραμπ εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά μέσο όρο με 1,7 μονάδες, όταν εξετάζεται η περίοδος μεταξύ 5 και 25 Ιουλίου, ενώ η Χάρις προηγείται σε τρείς από τις δεκαπέντε δημοσκοπήσεις που αναλύθηκαν.
Έντεκα δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Τραμπ προηγείται με διαφορά από μία έως επτά μονάδες, ενώ μία δημοσκόπηση έδειξε ισοπαλία. Ο μέσος όρος, ωστόσο, είναι ελαφρώς στρεβλός λόγω δύο δημοσκοπήσεων των Rasmussen Reports και Emerson που έβαζαν τον Τραμπ μπροστά με επτά και έξι μονάδες, αντίστοιχα.
via STATISTA

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση της Emerson διεξήχθη μεταξύ 7 και 8 Ιουλίου, δύο εβδομάδες πριν ο Τζο Μπάιντεν αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα. Κοιτάζοντας τα στοιχεία για μια αναμέτρηση Τραμπ-Μπάιντεν στα αποτελέσματα της Emerson, ο εν ενεργεία πρόεδρος βρισκόταν τρεις μονάδες πίσω από τον πρώην πρόεδρο.
Λόγω του εκλογικού συστήματος στις ΗΠΑ, η λαϊκή ψήφος μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως μια πρόχειρη εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος. Το Εκλογικό Κολέγιο στοχεύει στην αναλογική εκπροσώπηση κάθε πολιτείας στις προεδρικές εκλογές. Επιλέγει μια ομάδα εκλεκτόρων «ίση με το σύνολο του αριθμού των γερουσιαστών και των αντιπροσώπων που μπορεί να δικαιούται η πολιτεία στο Κογκρέσο», σύμφωνα με το άρθρο ΙΙ του Συντάγματος των ΗΠΑ. Οι εκλέκτορες αυτοί στη συνέχεια ψηφίζουν ομόφωνα υπέρ του νικητή στην αντίστοιχη πολιτεία.
Οι επικριτές αυτής της διαδικασίας ψηφοφορίας έχουν υποστηρίξει ότι αυτό αντιβαίνει στη βούληση των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, κάθε ψήφος υπέρ του ηττημένου ψηφοδελτίου γίνεται ουσιαστικά μια «χαμένη ψήφος», παρόλο που μια χούφτα πολιτείες επιτρέπουν στους «άπιστους εκλέκτορες» να πάνε ενάντια στο νικητήριο ψηφοδέλτιο στην πολιτεία τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsweek, στις εκλογές του 2020 δεν υπήρξε κανένας άπιστος εκλέκτορας, ενώ στην κούρσα του 2016 μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ επτά εκλέκτορες παρέκκλιναν από το νικητήριο ψηφοδέλτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση